Steam Hotel Steam Hotel

Guiden till bra restauranger i Västerås

Västerås har ett stort utbud av bra restauranger, framför allt om man jämför med andra städer i samma storlek. I Västerås finns det en restaurang för alla smaker, oavsett om du föredrar menyer med influenser från det svenska, spanska, asiatiska eller karibiska köket – för att nämna några. Flera restauranger i Västerås omnämns dessutom i välrenommerade White Guide. I den här guiden har vi samlat de bästa restaurangerna i Västerås att besöka, oavsett om du är västeråsare eller på besök i staden.

Innehållsförteckning
 1. Bästa restaurangerna i Västerås
  1. Steam Hotel – Brett utbud
  2. Adam & Oliver – Nordiska smaker, asiatiska tekniker
  3. Agrill – Fransar, sammet och jazz
  4. Di Spagna – Europeiskt brasserie
  5. Magpie – Intimt och mysigt
  6. Frank – Kul menykoncept
  7. Nya Hattfabriken – Klassisk kvarterskrog
  8. Hermanas – Smak, hetta och koriander
  9. Pråmen – Ät och drick på Mälaren
  10. Kajplats 9 – Från hav och sjö
  11. Djäknebergets Restaurang – Panoramavy över Västerås
  12. Limone Ristorante Italiano – Italienskt i Officershuset
  13. Restaurang Varda – Levande krog i vimlet

Bästa restaurangerna i Västerås

The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel
The Steam Hotel – Restauranger
The Steam Hotel

Steam Hotel

Brett utbud

På välkända Steam Hotel kan man stoltsera med hela tre restauranger i byggnaden – att här finns något för alla smaker är alltså en underdrift. På bottenvåningen ligger The Chamberlin Grill, där det rustika och råa möter romantik i en levande miljö. Menyn bjuder inte helt oväntat på grillat, såväl kött som fisk och vegetariskt. En trappa upp frestas besökaren av italienska dofter från Di Sopra där antipasti, pasta och vin tillfredsställer smaklökarna. På artonde våningen hittar man Locavore, en asian fusion-krog där sharing food står högt i kurs.

Adam & Oliver

Nordiska smaker, asiatiska tekniker

Om du värnar om säsongsbetonade och lokalt odlade råvaror, och dessutom har en fäbless för ostasiatiska influenser, så hamnar du helt rätt när du går in genom dörrarna på Adam & Oliver. Här kliver du ombord på en smakresa, där spännande och oväntade kombinationer skapar själva upplevelsen. À la carte eller en satt avsmakningsmeny? Det bestämmer du.

Agrill

Hemsida

Fransar, sammet och jazz

Kliv in i 1920-talet på restaurang Agrill, där träkolsgrillat kött är det bästa man vet. Menyn är dock internationell och här går det även att beställa in fisk, skaldjur och vegetariska alternativ för den som önskar. Eftersom bra mat smakar bäst väljs råvarorna ut med omsorg. Stämningen och atmosfären formas genom jazz, fransar, fjädrar och sammet – allt i äkta Moulin Rouge-anda. Här vill man erbjuda gästerna en komplett upplevelse, precis som sig bör.

Di Spagna

Europeiskt brasserie

På Vasagatan kan man glida in på Västerås äldsta kvarterskrog, som visserligen slog upp i ny regi för några år sedan. Tydligt är det dock att detta europeiska brasserie lyckas med att locka såväl gamla stammisar som nya gäster. Kom hit för en god lunch eller middag, där ni kan välja och vraka från den breda menyn med spännande smaker. Vankas det fest? Boka tillställningen i restaurangens festvåning Piccolo, som ligger en trappa ner.

Magpie

Intimt och mysigt

På den till ytan lilla restaurangen Magpie lagar kockarna i köket den typen av mat som de själva tycker om. Menyn är levande och ändras ofta, men rätterna på den är alltid lagade med inspiration hämtad från hela världen. Dryckesmässigt fokuserar man främst på vin och cocktails, där extra vikt läggs vid hantverk och kvalitet. Man tar emot både drop in-gäster och bordsbokningar.

Frank

Hemsida

Kul menykoncept

Centralt beläget hittar du denna charmiga bistro, där ambitionerna i köket är höga och platserna kring borden eftertraktade. Det finns endast en sak att välja på menyn, vilket är 'Frank Rules' – restaurangens överraskningsmeny. Det enda du som gäst behöver göra är att välja önskad inriktning på din varmrätt: kött, fisk eller vegetarisk. Luta dig sedan tillbaka och njut av de spännande smakerna som kommer in. Glid in på The Circus, som ligger vägg i vägg, för en drink efteråt.

Nya Hattfabriken

Hemsida

Klassisk kvarterskrog

På Slottsgatan ligger Nya Hattfabriken som slog upp dörrarna 2011, med förhoppningen om att bli Västerås mest klassiska kvarterskrog. Och visst har man lyckats med just detta. Det är hit man bör styra stegen när suget efter svensk husmanskost och europeiska klassiker är stort. Såväl till lunch som middag kan du slå dig ner i den ombonade lokalen, med schackrutigt golv, och njuta av rätter som köttbullar, toast skagen, råbiff och moules frites.

Hermanas

Smak, hetta och koriander

På Hermanas strävar man inte efter perfektion, utan snarare efter att erbjuda gästerna en genuin känsla, service och smak. Upplevelsen osar Sydamerika, Mexiko och Karibien och menyn står skriven på griffelväggarna i restaurangen – det är ingen idé att trycka den på papper eftersom den ständigt förändras. Det mesta på menyn är smårätter som man själv kombinerar, eller så beställer man in 'Hermanas Platas' där man får lite av det mesta.

Pråmen

Ät och drick på Mälaren

Restaurangbåten Pråmen bjuder in till både lunch och middag och lockar med en meny som inspireras av omgivningen, det vill säga Mälaren. Att fisk och skaldjur i olika former därför dominerar är föga förvånande, och stående på menyn är restaurangens fisk- och skaldjursgryta. Några kötträtter och ett par vegetariska alternativ går också att beställa. Pråmens rykte är gott och 2018 rekommenderades man av White Guide.

Kajplats 9

Från hav och sjö

Sedan 2012 har detta klassiska brasserie välkomnat gäster till tegelhuset vid hamnen, där man hämtar sina råvaror från främst hav och sjö. Menyn på K9 bjussar även på smarrig husmanskost och säsongsanpassade kötträtter. Förutom att njuta av god mat och dryck, till såväl lunch som middag, kan du även ta dig hit för att uppleva uteserveringen. Från vår till höst kan du slå dig ner här, kanske med något gott i glaset, och njuta av vyn över Mälaren.

Djäknebergets Restaurang

Hemsida

Panoramavy över Västerås

Sugen på vällagad mat som serveras med en av stans bästa panoramautsikter? Då bör du boka bord på Djäknebergets Restaurang som ligger på toppen i parken med samma namn. Sedan 2014 drivs restaurangen av bröderna Jiri och Tommy Ondracek i samma familjeanda som sedan 1989. Att stämningen här är familjär är alltså ingen överdrift. Menyn har en klassisk inriktning med svenska råvaror i säsong, men med internationella influenser.

Limone Ristorante Italiano

Hemsida

Italienskt i Officershuset

I en lugn och romantisk miljö huserar italienaren Limone på en av Västerås mest centrala adresser. Det är ingen slump att restaurangen omnämnts i White Guide sju gånger – här är ambitionerna höga när det kommer till att vara en av de bästa restaurangerna i stan. Menyn är typiskt italiensk och innehåller allt man kan önska. De flesta mejerier som används i köket är laktosfria och alla såser är dessutom glutenfria. Det går även att beställa glutenfri pasta.

Restaurang Varda

Hemsida

Levande krog i vimlet

Hos Varda blir var dag en fest. Här har man skapat en oas för gäster som vill ta en paus i shoppingen eller bara sitta länge och njuta av god mat och dryck. Det ska inte vara så komplicerat, utan syftet är att alla ska trivas. Hit kan du komma för såväl lunch som en à la carte-middag, eller julbord och nyårssupé när det är den tiden på året. På Varda finns även en festvåning som går att hyra för små och stora grupper.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;