Hummelstugan. Foto: Peter Van Der Meulen Hummelstugan. Foto: Peter Van Der Meulen

Guiden till Åre: Allt du inte får missa i byn

Åre har sedan länge varit en etablerad och välbesökt skidresort för svenskar och skandinaver. Men på senare år flockas internationella som nationella turister här året runt, för att njuta av den vackra miljön på olika sätt. Förutom höga fjäll och djupa dalar har Åre by växt med åren, och har numera ett stort bar- och restaurangutbud såväl som butiker och aktiviteter som håller öppet större delen av året – och kanske är det inte så konstigt. Här får du det bästa av alla världar. Guiden till Åre innehåller ett urval av tips på sådant vi inte tycker du ska missa när du är på besök här, vare sig det är under vintern eller sommaren.

Innehållsförteckning
 1. Restauranger
  1. Fjällpuben – Gastronomisk upplevelse
  2. Liten Krog – Mysfaktor
  3. Vinbaren – Vin, vin, vin
  4. Werséns – Klassisk kvarterskrog
 2. Barer
  1. Ölkaféet – Fritidsgård för vuxna
  2. Broken – Ölhak
  3. Supper – Festlig stämning
  4. Parkvillan – Local-häng med ölfokus
 3. Hotell
  1. Hotell Granen – Petters hotell
  2. Åregården – Alp-hotellet
  3. Hotell Fjällgården – Ski in/ski out
  4. Copperhill Mountain Lodge – Lyxigt spahotell
 4. I backen
  1. Buustamon Fjällgård – Anrik fjällgård
  2. Hummelstugan – En klassiker
  3. 720 – Hängvänligt festställe
  4. La Gondola – Itailenskt och livemusik
 5. Butiker
  1. Inlandet – Konceptbutik med snowboardexpertis
  2. Tegel – Handplockat mode
  3. Mountain Recycle – Begagnade sportartiklar
  4. Åre Hemslöjd – Den perfekta presentbutiken
 6. Aktiviteter
  1. Skysport – Testa vingarna
  2. Åreguiderna – Erfarna guider
  3. JoPe Fors & Fjäll – Full fart
  4. Zipline Åre – Höga höjder

Restauranger

Restauranger du inte får missa när du är i Åre

Fjällpuben

Gastronomisk upplevelse

Fjällpuben ligger ett stenkast från torget, något undangömt. Denna krog startades en gång i tiden av Marcus Aujalay och Melker Andersson, men drivs idag av andra krögare. Här är det som att komma hem till mormors kök, och menyn bjuder på jämtländska och norrländska delikatesser.

Liten Krog

Mysfaktor

Åres kanske mysigaste kvarterskrog, långt från stimmiga och stojiga barer. Här kan du krypa in tillsammans med ditt sällskap och njuta av vällagad mat, goda viner och samtal där man hör varandra. Menyn är klassisk, med många svenska – men även internationella – smaker.

Vinbaren

Vin, vin, vin

Här kan man sin dryck. Vill man endast dricka går det så bra, och kanske ta en bit ost eller chark till. I restaurangen finns smårätter med internationella smaker, mycket europeiskt. Här flockas turister från hotellet som restaurangen ligger inhyst i såväl som locals som återkommer gång på gång.

Werséns

Klassisk kvarterskrog

En klassiker. Ett brasseri med gedigen meny för den hungrige och generöst dryckesutbud för den törstige. Här är det alltid folk, från lunch till sen kväll. I köket lagas klassiker som skagen och råbiff, i baren skakas den drink du vill ha om inte öl eller något från vinlistan passar.

Barer

Några av Åres bästa barer

Ölkaféet

Fritidsgård för vuxna

På Ölkaféet samlas kanske framförallt locals – för att dricka öl och spela spel. Här är det avslappnad stämning, och ofta många stora grupper. I baren erbjuds öl – av många sorter – som är deras expertis. Du hittar Ölkaféet i den gamla tågstationen nere vid perrongen.

Broken

Ölhak

En burgarrestaurang som blivit lika mycket bar. Här flockas folket efter backen, för en öl – eller fler – och om hungern faller på, något från den streetfood-inspirerade menyn. På kvällarna åker discolampan ner från taket och volymen ökar, så hit går man inte för att sitta still.

Supper

Festlig stämning

Med samma koncept som i övriga Sverige levererar Supper i Åre samma atmosfär även här – sydamerikanska smaker på tallrikarna och i glasen. Här finns plats för riktigt stora sällskap, runt stora runda bord. Volymen är hög och höjs i takt med att kvällen tickar på. Här är det ofta fullt med folk i baren som dansar ikapp till dj:ns musik.

Parkvillan

Local-häng med ölfokus

Även här stoltserar man med öl – och utbudet är stort. Lager, IPA, vete, APA – you name it, they deliver it. Lokalen erbjuder många platser för stora som små sällskap, både inne och ute – på den inglasade terrassen. Är man hungrig finns en meny med spännande, innovativa och ambitiösa rätter.

Hotell

Några av Åres bästa hotell

Hotell Granen

Petters hotell

Är du ett fan av artisten Petter så är det här du ska bo – han är nämligen delägare till Hotell Granen som ligger intill bergbanan i Åre. Hotellet drivs av natur– och alpinälskande folk, som gärna guidar och tipsar dig till roliga aktiviter runt om. I restaurangen serveras högkvalitativa rätter, och inte att glömma – här finns ett stort kunnande om vin.

Åregården

Alp-hotellet

Mitt i byn – det går inte att missa – står detta flotta fjällhotell som drar tankarna till Alperna. Traditionellt, mysigt, inbjudande. Vare sig du bor här eller besöker dem för en stund så välkomnar de alla på ett sätt som får gästen att känna sig som hemma. Runtom i hotellet och i rummen pryds väggarna av gamla skidor och fotografier från en svunnen tid.

Hotell Fjällgården

Ski in/ski out

Ett av Åres få ski in/ski out-hotell – det vill säga att du bor i backen, och har direkt tillgång till liftar och backar. Hotell Fjällgården ligger i centrala Åre, intill Fjällgårdsexpressen och nära till VM6:an. Från detta anrika och rustika hotell har du utsikt över dalen, från såväl rum som restaurang. Under säsong får du inte missa deras after ski.

Copperhill Mountain Lodge

Lyxigt spahotell

Kanske Åres lyxigaste hotell – men tillika barnvänligt. Med sin belägenhet i Björnen, högst upp på Förberget, har Copperhill slående utsikt över Åre samt ett perfekt läge för alla barnfamiljer som har snabb anslutning till alla barnbackar. Bor man här sommartid kan man ansluta direkt till vandringslederna, och missa inte deras eleganta spa.

I backen

Roliga stopp att hålla utkik efter i backen

Buustamon Fjällgård

Anrik fjällgård

En exklusiv fjällvistelse för den som vill – eller en mysig lunch i backen för en annan. Ta dig till Rödkullen och åk ner till Buustamon, en av Åres mysigaste och mest fjällgårdsliknande restauranger. Intill den öppna elden kan du knäppa upp pjäxorna och njuta av en öl och god gulaschsoppa – eller något annat du är sugen på. Här finns även hotellverksamhet för den som vill bo kvar.

Hummelstugan

En klassiker

En av Åres bästa utsiktsplatser finnes här – i alla fall i anslutning till kök och bar. Hit kommer många som besöker Åre, om inte för utsikten, den härliga bistrokänslan och perfekta solplatsen. Vare sig du bänkar dig på verandan eller inne i restaurangen så kan du njuta av vackra vyer som når långt medan du äter god mat och sippar på en Aperol Spritz.

720

Hängvänligt festställe

Gillar du inte hög ljudnivå och discolampa dagtid ska du bara åka förbi 720. Här är det allt som oftast festlig stämning, med hög musik från högtalarna. På terrassen gassar solen dagtid, perfekt för den som vill bättra på goggle-brännan och samtidigt titta på hopparna i skidparken. Vill man äta finns en meny med något för alla.

La Gondola

Itailenskt och livemusik

Ett av Åres senaste tillskott. La Gondola, som ligger på VM-platån, nås via VM8:an. Den nyrenoverade restaurangen erbjuder flera avdelningar, en bar, ett café och en restaurang. För något enklare besöker du fiket, annars bänkar du dig i den stora salen och väljer från en internationell meny med italienska smaker. Under säsong kan du ta del av livespelningar.

Butiker

Missa inte de här butikerna när du är i Åre

Inlandet

Konceptbutik med snowboardexpertis

Här hänger alla med ett snowboardintresse. Inlandet, som också finns i Östersund och på nätet, är grundat av föredetta snowboardproffs som älskar vintern, så här finns kunskap. Förutom snowboards, och allt som hör till, hittas ett stort sortiment av kläder, utrustning och roliga prylar.

Tegel

Handplockat mode

År 2022 utnämndes Tegel till månadens butik av Stockholm Fashion District. Bland sortimentet finns ett handplockat urval av skandinaviska varumärken. Skor, accessoarer, smycken, inredning – och lite barnkläder. Hit går man för att söka sig bort från sportkläder som annars fyller de flesta av Åres butiker.

Mountain Recycle

Begagnade sportartiklar

Ett återvinningskoncept med fokus på outdoor och sport. Mountain Recycle har idag funnits många år i Åre, och är fortfarande ett populärt vattenhål för locals såväl som turister. Här kan man lämna in sina kläder, skidor, pjäxor och liknande – får du det sållt erhåller du 60% av summan.

Åre Hemslöjd

Den perfekta presentbutiken

Här hittar du lite allt möjligt. Inredning, hantverk, skönhet, konst, litteratur.. listan fortsätter. Mycket är lokalt, men en del hämtas från andra delar av Sverige och norden. En typisk butik för turister med sitt läge precis intill torget, men lika besökt av locals som letar present eller något fint till hemmet.

Aktiviteter

Tips på roliga saker att göra i Åre

Skysport

Testa vingarna

Skysport hjälper dig förverkliga drömmen om att flyga. Tillsammans med en erfaren instruktör får du lära dig skärmflyga på ett säkert och avslappnat sätt med start uppe på Åreskutan. Turer arrangeras dagligen under säsong och inga förkunskaper krävs.

Åreguiderna

Erfarna guider

Gå på topptur, åk skoter, testa isfiske, cykla downhill eller prova jetboard. Det mesta man kan göra, kan man göra med Åreguiderna. Besök dem på deras kontor intill torget för att boka din upplevelse, eller hyra utrustning. Här finns lång och gedigen kunskap som de gärna delar med sig av.

JoPe Fors & Fjäll

Hemsida

Full fart

Älskar du fartfyllt i kombination med vatten – då ska du testa forsränning. JoPe Fors & Fjäll har funnits sedan 1989 i Åre och erbjuder sina kunder fartfyllda aktiviteter, (även på torra land). Forsränning i den vackra naturen som Jämtland kan erbjuda kommer att ge en minnesvärd upplevelse för den lekfulle som uppskattar äventyr och nya utmaningar.

Zipline Åre

Hemsida

Höga höjder

Låt dig själv lyfta från marken med en Zipline. Vare sig du är barn eller vuxen kan du glida mellan träden och den vackra naturen så högt som på 60 meters höjd, under en 360 meter lång färd. Har du aldrig testat detta tidigare kan du förvänta dig en kittlande upplevelse.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;