Supper, Stureplansgruppen. Foto: Petter Bülling Supper, Stureplansgruppen. Foto: Petter Bülling

Guiden till Åres bästa restauranger

I den lilla Jämtlandsbyn Åre kryllar det av restauranger – och de blir inte färre, tvärt om. Skidorten har sedan länge varit välbesökt tack vare sitt enorma liftsystem och runt den stora skutan växer sig orten bara större och större. Nere i byn trängs barer och restauranger med sport- och friluftsbutiker. Utbudet av restauranger i Åre består av alltifrån sydamerikanska och asiatiska till nordiska, spanska och italienska kök. Här finns något för alla sällskap och sammanhang vare sig man vill njuta av en middag i lugn och ro eller slå på stort – och nu för tiden har de öppet nästan hela året runt. För att du ska hitta de bästa guldkornen har vi såklart samlat våra favoriter. Här är guiden till Åres bästa restauranger – i byn, och i backen.

Innehållsförteckning
 1. Bästa restaurangerna i Åre
  1. Boqueria – Spansk stämning
  2. Fjällpuben – Norrländsk smakupplevelse
  3. Supper – Sydamerikanska smårätter och festlig stämning
  4. Liten Krog – Kvalitativ kvarterskrog
  5. Hotell Granen – Petters restaurang
  6. Broken – Burgare och bärs
  7. Mr French – Med fransk touch
  8. Trägårn – Lokalt och närproducerat
  9. Werséns – Bistro med bar
  10. APO – Fusionrätter från Asien
  11. Mrs Maggie – Mysigt café med mera!
  12. Åre Nature Studio – Exklusiv smakupplevelse från Jämtland

Bästa restaurangerna i Åre

Restaurangerna med den bästa maten i Åre.

Boqueria

Spansk stämning

På Boqueria samlas man runt bordet för att dela på en kanna sangria och spanska tapas. När vi säger tapas menar vi dock inte bara de traditionella, här hittas även mer innovativa smakupplevelser – men med tydliga spanska inslag. Här kan man börja kvällen med en drink, stanna för en lång middag eller avrunda framåt småtimmarna.

Fjällpuben

Norrländsk smakupplevelse

En gång i tiden var det kocken och krögaren Marcus Aujalay som styrde här på Fjällpuben. Denna gemytliga restaurang ligger mitt i byn, men något gömd. När du väl hittar hit stiger du in en fjällstugemiljö i modern stil, med spännade cocktails och norrländska smaker på menyn.

Supper

Sydamerikanska smårätter och festlig stämning

Sydamerikanska smaker på tallriken och i glasen. På Supper som du också hittar i Visby och Stockholm serveras en smakrik fusionmeny i form av mindre rätter som man gärna uppmanar gästerna att dela på, för att tillammans uppleva och njuta av smakerna. Här blir det ofta festlig stämning på helgerna, med en dj som spelar musik och gott om plats för att röra på fötterna.

Liten Krog

Kvalitativ kvarterskrog

Mysigt och inbjudande är ledorden på Liten Krog. Comfort food med finess. Till denna lilla kvarterkrog ska du bege dig som söker en lugn och härlig kväll, med lagom hög ljudnivå, dämpad belysning och rustik atmosfär. På menyn hittar du goda viner, öl och mat med smaker från Norden och Europa, såsom fisk- och skaldjursgryta eller renytterfilé.

Hotell Granen

Petters restaurang

Ett av Åres mest välrenommerade hotell med en restaurang som bjuder på högkvalitativ mat. En av ägarna till detta komplex är ingen mindre än artisten Petter som också bor i byn. Här kan man avnjuta en middag i en rustik och avslappnad miljö med en lyxig meny som hämtar sina smaker från framförallt Sverige och Jämtland. Röding, anka och löjrom är exempel på sådant. Här kan man även boka chef's table.

Broken

Burgare och bärs

Har du varit säsongare i Åre har du troligtvis tillbringat större av din lediga tid här på Broken, tillsammans med alla turister. Broken har kommit att bli en klassiker i byn. Här samlas man efter backen för en öl eller hamburgartallrik. Uteserveringen bjuder på sol och är ofta full under högsäsong, likaså är lokalen det kvällstid när ljudvolym ökar.

Mr French

Med fransk touch

Fisk- och skaldjursrestaurangen i Stockholm finns även här i byn, dock med ett annat koncept. Här bjuds det på samma festliga stämning, men en något annorlunda meny. I baren serveras välskakade cocktails och framåt småtimmarna blir det stimmigt, och inte minst dansant i Club Chambré. I restaurangen kan man avnjuta lunch, brunch och middag med fransk/svenskt tema i form av exempelvis löjromstaco, råbiff och entrecote.

Trägårn

Lokalt och närproducerat

Grundarna kommer bland annat från den berömda Jämtlandskrogen Fäviken och med sig har de tagit massor med erfarenhet. Konceptet här handlar främst om hållbarhet och lokala råvaror. Middagen består av en färdigkomponerad meny som man som gäster delar på, precis som om du var på middag hos någon. Här finns även noggrant handplockade viner från resor i Europa.

Werséns

Bistro med bar

Åres svar på kvarterskrog är förmodligen Werséns, som har allt det där – atmosfären, baren, restaurangen. Ät en lunch, ta ett glas, drick en kaffe eller käka en storartad middag. Under helgen ökar pulsen när dj:n bakom baren skruvar upp volymen. På menyn finns allt från fisk och skaldjur till kött och vegetariskt.

APO

Fusionrätter från Asien

En av Stureplansgruppens etablerade restauranger här i byn är ingen mindre än APO, Asian Post Office – känd för sina popcornräkor och den väl instagrammade thaibasilika-drinken. Här kan du avnjuta mellanrätter från det asiatiska köket som får inslag från hela världens hörn, om du inte bara stannar till i baren för ett glas.

Mrs Maggie

Mysigt café med mera!

Smörgåsar, sallader och europeiska husmansrätter. Vin och öl. Kaffe och bullar. På Mrs Maggie i Duved kan du njuta av både lunch, fika och middag i en gemytlig miljö där allt är hemlagat. Känslan är familjär, och under sommaren kan du sitta på uteserveringen och spana på Duveds by.

Åre Nature Studio

Exklusiv smakupplevelse från Jämtland

Bakom denna smakupplevelse långt ut i Jämtlandsskogarna står kocken Fredrik Karlsson. Han bjuder sina gäster på en fulltalig upplevelse med en avsmakningsmeny som han själv komponerat, från ax till limpa. Smakerna är lokala, svenska. Allt detta avnjuter du i en intim miljö, med några få andra i sällskapet. Vill man kan man bo över i en av tunnorna.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta