¡Viva la 50-tal!

Det händer att vi beklagar oss över petitesser, ojar över ditt och datt och dutt. Men, perspektiv, mina damer och herrar: på 30-talet var det inte ovanligt att en hel familj bodde tillsammans i en enrumslägenhet. Bara ett fåtal hade badrum eller dusch.

Drömmen om en egen lägenhet blev verklighet för de flesta först på 50-talet, det årtionde då det svenska folkhemmet tog sin form. Pärlan Kortedala museum visar den tidens vardagsliv. Museet är uppbyggt som en lägenhet med två rum och kök och inrett med tidstypiska originalföremål. I denna närande nostalgitripp och triggande tidsresa kan du också ta del av minnen från stadsdelens ungdom. Så här berättar till exempel Iris: "Jag, min man och våra två barn kom från en etta på Olskrokstorget. Vi hade bara kallvatten därinne och en gasplatta med två lågor. Utan utsikt, torrdass nere på gården. Så bodde vi i sju år."

Kortedala tillhör de första stora, moderna förorterna i Göteborg. Hit flyttar tusentals människor för att leva ett bekvämt liv i moderna bostäder. Området kallas satellitstad, eftersom den tillhör Göteborg men ligger för sig själv nästan en mil från centrum. Under hela 1950- och 60-talet byggs sedan fler förorter runt svenska städer. De nya husen i Kortedala placerades i grannskap mellan träd och berghällar. Höghus, låghus, radhus och villor blandades, för att invånarna skulle mötas och ha nära till affärer, skolor och postkontor.

Öppet helgfria söndagar 12- 15.

Foto: Anders Ringnér