
Guiden till Göteborgs bästa skaldjursrestauranger
Uppdaterad 30 dec 2022
Det är få smaker som slår en näve räkor, väldoftande musslor eller en lyxig skaldjursplatå. Att Göteborg är synonymt med bästkusten beror till stor del på stadens läge vid havet. I Nordsjöns kalla vatten, bland kobbar och skär, väntar ett skafferi fullt av fisk och skaldjur – och råvarornas resa från de saltstänkta vågorna till en tallrik går på ett kick. Således hittar du en mängd restauranger i staden som har det maritima som specialitet, allt från kvarterskrogar med skaldjursfokus till stjärnprydda gourmetrestauranger. Låt oss guida dig bland Göteborgs bästa skaldjursrestauranger.
Sjömagasinet
Adolf Edelsvärds Gata 5, MajornaGöteborgs skaldjursmecka
Precis vid vattenbrynet, i det som tidigare var Ostindiska Kompaniets lagerhus, ligger ett flaggskepp inom svensk gastronomi för ankar. Sjömagasinet satsar på förstklassiga råvaror i kombination med både klassiska och moderna influenser. Fokus är pinfärska skaldjur och tillgången varierar efter säsong – det handlar om läckerheter som dillkokta havskräftor, färska räkor, hummer och ostron "fines de claire".
Fiskbar 17
Magasinsgatan 17, CentrumSkaldjur som streetfood
Skaldjur i streetfood-tappning, det är vad du hittar hos Fiskbar 17, som huserar på Magasinsgatan. Bakom krogen ligger Strömmingsluckans ägare och här utlovas fisk och skaldjur inspirerat av all världens hamnstäder – såsom Göteborg. Slå dig ned och sippa på en rosa mimosa innan du kastar dig över, måhända, en laxwallenbergare med färskpotatis och vitvinvinssås.
Salut
Saluhallen, Centrum



Stanna till eller hämta med
Mat- och vinbaren Salut, som ligger mitt i Saluhallen, har öppet dagtid och bjuder på samma sköna atmosfär som en livlig fransk bistro. Här serveras bland annat ostron, havskräftor, hummer och andra delikatesser från havet – både på plats och som take away.
Sjöbaren
Haga Nygata 25, LinnéAvslappnat och genuint
I Haga huserar sedan slutet av 1990-talet den chosefria fisk- och skaldjursrestaurangen Sjöbaren. Krogen har två våningsplan svepta i vackra träpaneler och menyn rymmer bland annat blåmusslor kokta i vitt vin med vitlök och citron, färska räkor med aioli, gräslök- och citronmajonnäs samt vitlöksgratinerade havskräftor. Varför inte beställa in ett stort skaldjursfat med räkor, havskräftor, ostron och kokta blåmusslor?
West Coast
Mässans Gata 10, CentrumMenyn hittar du i akvariet
Ståtliga Gothia Towers står på en solid kulinarisk grund. Direkt i anslutning till lobbyn hittar du nämligen den moderna bistron West Coast, vars fokus på havets läckerheter lockar både göteborgare och besökare. Botanisera bland restaurangens fiskdiskar och stora akvarier – missa heller inte den imponerande ostrontrappan.
Fiskekrogen
Lilla Torget 1, CentrumSkaldjurspalats
Om du bokar bord på Göteborgs fisk- och skaldjurspalats Fiskekrogen kan du smörja kråset med utsikt över Stora Hamnkanalens inlopp. Det blir en påminnelse om råvarornas ursprung, för här dignar menyn av klassiska fiskrätter som havskräftor med chili och korngryn, pilgrimsmusslor med fänkål och havsbuljong samt skaldjursplatåer. I mitten av lokalen hittar du ”restaurangen” Bifångst, där det serveras nynordiska rätter med influenser från Japan och Medelhavet.
Heaven 23
Mässans gata 22, CentrumI toppen av den maritima näringskedjan
Heaven 23 gör verkligen skäl för namnet, beläget högst upp i Hotell Gothia Towers serverar man himmelska fisk- och skaldjursrätter. Förutom signaturrätten, restaurangens klassiska King Size-räkmacka, erbjuds läckerheter som toast med sikrom, västerbottenost och picklad rödlök samt fjällröding med blåmusslor och fänkål.
Isabelle
Teatergatan 22, CentrumManger français
Franska bistron Isabelle huserar ett kvarter från Avenyn i Göteborg, men det kunde lika gärna vara i något av Paris 20 arrondissement. För här fokuserar man på dagsfärsk fisk och skaldjur där de saltstänkta råvarorna baseras på det nya franska köket. Vad sägs om gratinerade havskräftor och kokt hummer? Missa inte heller restaurangens "Moules Isabelle med chorizo".
Kajutan
Kungstorget, CentrumSkaldjur i saluhallen
Den välbesökta restaurangen Kajutan, som tidigare huserade i Fêskekôrka, hittas numera den i den stora saluhallen. Här finns enorm kunskap kring fisk och skaldjur, och till Kajutan kan du komma oavsett om du vill köpa med dig, ta något på plats eller arrangera en uppstyrd middag.