Backa Teater: Processen

Föreställ dig en söndagmorgon strax efter solens uppgång. Igår var det fest, det blev visst ett par drinkar för många och nu vaknar du omgiven av främmande män som har fått oder att häkta dig. Men vilket är ditt brott? Och har du ens begått det?

Processen står ofta som exempel på Den Obegripliga och Svåra Litteraturen. Inget kan vara mer Fullständigt Fel. Det är en bok som är ständigt aktuell, glasklar i språket, ibland något byråkratiskt berättat men det går helt hand i hand med historiens snariga djungel av mardrömslika byråkrati och individens kamp mot ett luddigt utformat system. Visst, smaken är som baken och ingens sanning är allas sanning. Men för att inte fängslas av Kafkas mästerverk måste man vara en person försedd med max tre hjärnceller. Det är en En Universell Sanning, åtminstone om du frågar mig.


"Någon måste ha förtalat Josef K, ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon. (-). Genast knackade det på dörren, och en karl, som han aldrig hade sett i lägenheten förrut, trädde in."

Vem vill inte läsa vidare efter en sådan öppningsscen?

Den 22 oktober är det premiär för pjäsen Processen i modern tappning på Backa Teater. Regissören Egill Pálsson håller i rodret och bland skådespelarna hittar vi bland andra Gunilla Johansson, Josefin Neldén och Kjell Wilhelmsen.

Foto: Jonas Kündig