Bokmässan vill skriva kvinnohistoria genom historisk middag

Under Bokmässan bjuds 39 kvinnliga författare och berättare från hela världen in till en historisk middag. Syftet är att skriva och sprida kvinnohistoria. Middagen utförs som en blinkning till Judy Chicagos konstverk ”The Dinner Party” (1979), som finns på Brooklyn Museum i New York.

Projektet går under benämningen ”The Historical Dinner Party” och arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska och Bokmässan, som har jämställdhet som ett av årets teman. Initiativet syftar till att belysa kvinnors liv i historien och samtidigt inspirera andra berättare som kan föra historierna vidare. Varje middagsgäst bidrar med en historia och lämnar kvällen med många fler.

– Världen lider skriande brist på intressanta berättelser om kvinnors liv i historien. Det här är ett gemensamt experiment för att ändra på det. Genom att dela berättelser kan vi få nya personer att citera, att prata om och att minnas. Vi hoppas att historierna ska få egna liv sedan och berättas vidare i fler led, säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska, i ett pressmeddelande.

Det är det berömda konstverket och installationen ”The Dinner Party” av Judy Chicago som inspirerat. Verket omfattar ett bord med 39 tallrikar, som var och en representerar en berömd kvinna. På The Historical Dinner Party är det istället verkliga middagsgäster som får berätta om en kvinna för att sprida hennes historia vidare.

– På Bokmässan har vi många av världens främsta berättare på plats. Att bjuda dessa fantastiskt inspirerande kvinnor till bords, och låta dem dela och sprida berättelser om lika många andra kvinnors liv i historien, är storslaget. Vi skriver ett nytt kapitel i kvinnohistoria tillsammans, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Bland de internationella gästerna finns bland andra Helen Pankhurst, Siri Hustvedt, Jamaica Kincaid, Samar Yazbek och Han Kang. De svenska gästerna bjuds in i dagarna.

Bokmässan i Göteborg pågår den 26-29 september och äger rum på Svenska Mässan.