Hur du använder Falken

1. Allmänt om Falken

Vem lämpar sig Falken för? Alla - vare sig du kan vartenda ställe i hela stan eller om du är här för första gången och inte har en aning om var du ska gå.

Men om jag redan kan exempelvis de flesta restauranger i Stockholm, varför behöver jag då Falken? För det första har Falken koll på över 500 restauranger, det vore helt otroligt om du kan alla. För det andra fungerar inte människans minne på det sättet att så fort du vill gå på en restaurang på Kungsholmen kan du räkna upp alla på rak arm. Det gör Falkens. Falken ser allt. Alltså är det ett ypperligt tillfälle för dig att påminnas om vilka restauranger som faktiskt finns på Kungsholmen.


2. Så hur använder jag nu Falken på bästa sätt? (öppna ett till fönster och kör Falken parallellt som du läser)

Det första du gör är att välja vad du vill göra i rullisten uppe till vänster. När du har gjort detta kommer du till ett steg 1 av ett antal steg (oftast 1-3 st). Ett steg består av ett antal genres och du kryssar i vad du kan tänka dig.

Man kan säga att det finns tre olika sätt att gå igenom ett steg på.

  1. Du klickar på "Spelar ingen roll". Det är samma sak som att kryssa i samtliga genres.
  2. Du väljer mellan de vanliga genrerna.
  3. Du är extra noggrann och klickar dig in (genom plustecknena) bland undergenres

3. Hur resultaten kommer att se ut för olika typer av filtreringar

Resultaten av hur du gör din filtrering blir så klart väldigt olika beroende på vilket sätt du gör på.

  • Kryssar du i många genresi varje stegkommer du att få många resultat.
  • Kryssar du i få genres, kommer du att få få resultat.

Alla typer av resultat kan vara användbara, det beror helt på vad du vill göra. Är du ute specifikt efter en libanesisk mellanklassrestaurang i ett specifikt område kanske du bara får 2 resultat. Eller om du väljer att du vill äta fondue på i en specifik stadsdel kanske du får 0 resultat, för det finns bara en restaurang i stan som serverar fondue och den ligger i en annan stadsdel.

Motsatsen är att det kanske inte spelar någon som helst roll vad du äter, du vill bara äta i just den stadsdel du är i. Då kanske du får upp 70 stycken restauranger. Nu undrar du hur du ska orka läsa om 70 restauranger. Det behöver du inte, läs nedan.


4. Att behandla ett stort resultat

Att få ett stort resultat behöver inte vara något dåligt. Antingen kan det vara så att du har väldigt bra koll på stans restauranger. Då är det så klart bara att scrolla genom listan och påminna dig om vilka alternativ som finns. Men säg att du inte har någon koll, eller om du vill hitta något nytt. Hur sållar du ned ett resultat till kanske 5-10 olika alternativ som du läser om och väljer mellan?

Precis ovan dina resultat (under stegen) har du inställningar för dina resultat. Här kan du ändra flera olika parametrar och begränsa din sökning. T.ex. kan du:

  • Sortera på högsta betyg
  • Bara visa ställen som har bilder
  • Bara visa ställen som är extra rekommenderade av Whatsup
  • Bara har användarkommentarer

Ju mer du begränsar din filtrering, desto mer relevanta resultat får du. Därför kan det ibland till och med vara intressant att ta "Spelar ingen roll" på alla steg och sedan genom inställningarna ta fram t.ex. de 10 restaurangerna med högsta betyg, som har bilder, som är extra rekommenderat av Whatsup och som har användarkommentarer.