Jag har en förkärlek för filmer som blandar journalistik med politik. Det finns en rad filmer (såväl nya som klassiker) som jag älskar, exempelvis "All the President´s Men", "The Girl with the Dragon Tattoo", "State of play", "The China Syndrome", "Michael Clayton", "Pelican Brief" och ”The Ghost Writer”. Jag är intresserad av både journalistik- och politikvärlden och får därför extra allt i denna genre som ofta båda är spännande och smarta. Mina förväntningar är därför höga på "The Company You Keep" även filmen inte har fått bejublad kritik.  

Den är baserad på boken med samma namn som nu manusförfattaren Lem Dobbs förvandlat till en film. En av huvudkaraktärerna i filmen är den unga och drivna journalisten Ben Shepard (Shia LaBeouf) som får en stor story i sitt knä när Sharon Solarz (Susan Sarandon) - en före detta del av en den militanta vänsterorganisationen "Weather Underground" - blir arresterad av polisen. Sharon var en av de WU-medlemmar som var involverade i ett bankrån på 70-talet som krävde livet på en säkerhetsvakt och har därför jagats av FBI i drygt 30 år. Ben gräver djupare i affären och börjar snart intressera sig för advokaten Jim Grant (Robert Redford) vars pappersspår misstänksamt nog inte börjar förrän 1979, innan dess är det tomt.

Shia LaBeouf är ingen favorit hos mig men i rollen som journalist passar han perfekt, hans Ben Shepard är charmig och irriterande på samma gång. I birollerna syns legender som Richard Jenkins, Julie Christie, Brendan Gleeson, Susan Sarandon Chris Cooper, Stanley Tucci och Nick Nolte och de briljerar alla i de få scener de är med i. Brit Marling (”Abitrage”) har en liten men viktig roll och hon är en skådespelare jag ser fram emot att se mer av i framtiden. Robert Redford lyckas alltså regissera sina skådespelare, likaså sig själv – han gör en lågmäld roll precis som filmen i sin helhet är lågmäld. Jag tror att många kan tycka att den är långsam (den är 2 timmar och känns också som det, minst!) men jag tycker om att historien berättas i ett långsamt tempo och att vi som åskådare får lära känna alla karaktärerna. Dock är manuset något fantasilöst, förutsägbart och oengagerat.

Jag känner att jag vill tycka om filmen mer än jag gör för det ser fantastiskt ut på pappret men blir "bara" ett bra slutresultat. Detta thriller/drama ligger och balanserar mellan en trea och fyra, på grund av en ganska svag final och all outnyttjad potential får den en stark trea. Tills vidare.

Betyg: 3+/5

Se filmen här:


Skriv en kommentar