Nu är snart sommaren slut (försöker att inte deppa ihop utan hoppas på att det blir en lång och varm höst innan den hemska vintern är här) och det är dags att summera vad jag har sett för filmer. Jag har mest flängt runt i sommar och kollat på ganska lite film och tv. När jag väl varit hemma i soffan har det varit Breaking Bad för hela slanten (är inne på säsong fyra nu) men en del filmer har det självklart blivit också. När jag ögnar genom min lista är det lätt att konstatera två saker: besvikelserna har varit få men så även topparna, många medelbetyg här! Vilka filmer har du sett på min lista?

Betyg 2

Wallander: Sveket (film2home)

En av de sämsta Wallander-filmerna jag har sett. Dåligt skådespeleri och mördaren gick att lista ut innan halva speltiden. Krister Henrikssons gestaltning av Wallanders sviktade hälsa gör att filmen ändå når en tvåa.

Hur många kramar finns det i världen (bio)

Söt och mysig film men utan handling. Per Moberg fungerar mycket bra i huvudrollen men kärlekshistorien är krystad precis som filmen i stort.

What to except (voddler)

Fånig komedi om barn som stundtals känns som en B-film men är också riktigt rolig ibland. Många kul skådespelare att titta på som Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Elizabeth Banks och Rebel Wilson.

 

Betyg 3

Mördaren ljuger inte ensam (film2home)

En överraskning. Jag har inte läst Maria Lang-böckerna men tyckte att denna Agatha Christie-historia fungerade ganska bra. Filmen är snyggt filmad och 50-talsmiljöerna och kläderna är så vackra. Tuva Novotny och Ola Rapace är som alltid väldigt bra.

Kung Liljekonvalje av Dungen (film2home)

Ungefär på samma nivå som ”Mördaren ljuger inte ensam”. Linus Wahlgrens karaktär är inte med lika mycket som i förra filmen (vilket är något positivt). Det blir aldrig jättespännande men tillräckligt för att vara underhållning för stunden. Fina skådespelare som Tomas Bolme, Bengt Järnblad och Fredrik Dolk i de övriga rollerna.

Wallander: Försvunnen (film2home)

Precis som att "Sveket" var den sämsta Wallander på länge var ”Försvunnen” en av de bättre. En spännande och oförutsägbar historia med bra skådespeleri från alla håll.

 

Deadfall (film2home)

Oj, vilken ojämn thriller. Vissa delar av filmen fungerar bra medan andra känns som plockade från en b-film. Skådespeleriet från Olivia Wilde och Charlie Hunnam (och deras endimensionella karaktärer) är en av de negativa bitarna medan Kate Mara, Eric Bana, Sissy Spacek, Kris Kristofferson och de snygga miljöerna hör till de bättre.

Magic Mike (film2home)

Intressant film som var mörkare och djupare än vad jag trodde. Jag har aldrig brytt mig om Channing Tatum tidigare (har sett honom i för få filmer och där har han varit varken bra eller dålig) men här axlar han en huvudroll på ett övertygande sätt. Jag bekantande mig med coola Cody Horn också, ett ansikte som jag tror vi kommer få se mycket av i framtiden.

Parker (film2home)

En spännande action/thriller-historia där både Jason Statham och Jennifer Lopez fungerar bra i rollerna. Coola Miami-miljöer.

Bäst före (film2home)

Mysig och stundtals rolig film som ibland är tafatt. Den fungerar bäst i de lite mörkare inslagen. Brasse Brännström, Kjell Bergqvist och Göran Ragnerstam är alla väldigt bra.

The Secret Sense (netflix)

Såg om denna underskattade 90-talsthriller/rysare som jag inte har sett på minst 10 år. Jag har alltid älskat Kevin Bacon och i denna spännande film (som ligger på gränsen till en fyra) är han grym!

Now you see me (bio) 

Denna magikerfilm är underhållande och intressant men ganska fånig. Vissa skådespelare känns dessutom felcastade (exempelvis franska Mélanie Laurent), därför blir det inte mer än en trea.

Blondie (köpt dvd)

Marie Göranzon (giganten!!) spelar mamma till Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström och Carolina Gynning. Skådespeleriet är bra men historien är alldeles för kall, pretentiös och ytlig. Det finns så mycket potential men om jag som åskådare inte får lära känna karaktärerna på djupet (när det är en film som vill vara djup) blir det lite tråkigt. Roliga musikval!

Bröllop i Italien (film2home)

Jag älskar dansk film och Susanne Bier ("Älskar dig för evigt", "Bröder", "Efter Bröllopet", "Hämnden") är en av mina favoritregissörer. Jag älskar inte romcoms men just för att det är Bier som står bakom kameran blir "Bröllop i Italien" tillräckligt intressant för att att jag ska uppskatta filmen. Vackra miljöer & bra skådespelarinsatser av Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Kim Bodnia och Paprika Steen.

The Wolverine (bio)

Inte min typ av film direkt men jag blev underhållen, Hugh Jackman är perfekt i rollen och filmen är maxad med snygga miljöer. En stor nackdel är att två av filmens tre kvinnor spelas av fotomodeller och det märks på skådespeleriet om man säger så…

Nära och kära (netflix)

En lite annorlunda romcom med fantastiska Uma Thurman och Meryl Streep. De har en bra kemi och filmen vågar vara lite mörkare än genomsnittet för genren.

Små citroner gula (film2home)

Komedi-delarna fungerar ganska bra och den är rolig och söt. Men drama-inslagen är det värre med och många karaktärer är oerhört endimensionella (Sverrir Gudnason och Dan Ekborg).  Rachel Wärmländer är bra i huvudrollen.  

Betyg 4

The Place Beyond The Pines (film2home)

Ryan Gosling, Bradley Cooper och Eva Mendez i en riktigt bra thriller/drama av regissören bakom "Blue Valentine". Den är lite ojämn och känns inte i magen på samma sätt som "Blue Valentine" men är alltid intressant och skådespeleriet är på hög nivå.

World War Z (bio)

Åh, gillade denna zombie-film fast jag egentligen är helt ointresserad av zombies. Spännande, snygg och Brad Pitt – vad mer kan man begära? Jo, dessutom en bra kvinnokaraktär (Segen) spelad av Daniella Kertesz.

Liv & Ingmar (bio) Min recension.

Känn ingen sorg (bio)

Jag älskar denna film och det är inte bara för att jag är ett stort Håkan-fan sedan högstadiet. Älskar hur den är rolig och sorglös men samtidigt innehåller mycket mörker och allvar. Välskrivna karaktärer som går att känna för, bra skådespeleri, fantastiskt lekfull berättarstil och så en hel del bra musik. :)

Min Adam Lundgren-intervju

Skriv en kommentar