Grundljus
Grunden för en bra belysning ett jämnt och brett allmänljus från en taklampa och från dagsljuset utomhus. Detta är viktigt både för trevnadens skull och för att underlätta vid städning mm. Kombinera detta med punktbelysning, tex mindre lampor i fönster, på bord och vid soffan. Något man ofta glömmer bort är fördelelarna med att använda dimmer. Med en sådan kan du enkelt förändra ett rums karaktär från en sekund till en annan. Glöm inte heller stearinljus som ljuskälla. Gärna många och låt dem vara utspridda i hela rummet för att skapa värme. Sluta inte tända ljus bara för att vintern tar slut. Just nu kan man hitta många fina varianter på ljuslyktor att använda inomhus.

Att förändra med ljus
Lyft fram delar av rummet genom att belysa dem, t ex någon hylla i bokhyllan, den mönstrade fondväggen, en vacker klocka eller bara ett tråkigt hörn som behöver liv (se min ljusslinga i tidigare inlägg). Genom att highlighta vissa delar får ögat lättare att upptäcka rummet. En ljuskälla långt in i rummet gör att man lockas att gå in. Rätt ljussättning är också ett enkelt sätt att skapa stämning. I vissa fall är det möjligheten att bli av med överflödigt ljus som är avgörande (t ex dimmer och avskärmare mot för starkt solljus).

Lura ögat med ljus
Om du vill få känslan av högre takhöjd kan du måla taket riktigt vitt och belysa med en uplight eftersom vitt reflekterar ljuset bäst. Genom att placera sina ljuskällor rätt kan man bredda, förlänga och skapa djup i rum, exempelvis genom att belysa lågt, kring golvet eller bakom en möbel. Det bästa är att experimentera och se vad som fungerar i det egna hemmet eller att besöka en butik som har kunnig personal, alternativt anlita en ljusdesigner/inredare.

Bilden ovan kommer från Sköna Hem.


Skriv en kommentar

Hej! Du råkar inte veta vart dom runda lamporna på bilden kommer ifrån?

Kommentera