Thatsups redaktör Linn guidar till sitt bästa Åre

Bland Jämtlands höga fjäll och djupa dalar bor Linn, redaktör här på Thatsup. Hennes vardag är vad en semester kan vara för många andra, vare sig hon åker snowboard, cyklar, kör snöskoter, vandrar i bergen eller badar i någon fjällsjö. Men i Åre finns förutom vacker natur ett gediget utbud av barer, caféer och restauranger som är väl värda ett besök. Här guidar hon till sitt bästa Åre. 

Linn, berätta, vem är du?
– En norsk stockholmare som hittat hem i Åre. Jag är hemskt hundtokig, mår som bäst bland nära och kära och i naturen – helst på en bräda i bergen eller simmandes i närmsta vatten. Att äta och dricka gott är en stor del av mitt liv, såväl som att umgås med vänner, åka på utflykter, testa nya saker och fylla livet med upplevelser.

För 1,5 år sedan lämnade du ditt liv i Stockholm för Åre, hur kommer det sig? 
– En stark magkänsla och drivkraft som nog har sin grund i att jag alltid trivts och mått bra i naturen, nära till aktivitet och friluftsliv. Pandemin snabbade på processen vad gäller att inse vad jag verkligen ville – och våga följa mitt hjärta. Tanken på att bo närmare naturen, gärna norrut, har varit närvarande länge, men att det blev Åre har nog den enkla förklaringen att det är det stället i Norrland som erbjuder någon form av infrastruktur, ett socialt liv och jobbmöjligheter i kombination med närheten till naturen – och Sveriges största liftsystem. Jag hade ingen koppling till Åre, och var en ensam själ på två stapplande ben när jag flyttade hit – men det kändes bara rätt. 


Foto: Privat

Hur ser ditt liv ut idag? 
– Jag bor tillsammans med min kille Victor och vår hund Börje i ett hus utanför byn. När jag inte jobbar med att skriva eller fota så åker jag bräda, hikar, cyklar, far iväg på någon utflykt, tältar eller bara hänger utomhus och lagar mat över öppen eld med vänner. Här bor man ganska nära varandra, och hittar enkelt på spontana saker i vardagen. Men det kan också bara vara att titta på tv med en skål pasta eller kväll på krogen.

Vad är den största skillnaden mellan att bo i Stockholm och Åre?
– Den markanta skillnaden för mig är livskvaliteten, jag känner att jag lever mer här. Generellt är pulsen lägre, luften renare. De flesta som hälsar på noterar det direkt, man kommer ner i varv och kan ta djupa, frisk andetag. Åre är, inte att glömma, inte riktigt landet. Det är så mycket storstad som det kan vara ute i Norrlandsskogarna. Här finns barer, restauranger, butiker, saker att göra och mycket folk – speciellt under högsäsongerna som bara växer. Det negativa är distansen till vissa saker som sjukhus och den dåliga kommunaltrafiken.


Foto: Jacob Nilzen

Dina vänner hälsar på och du ska planera den perfekta helgen! Vad gör ni? 
– Är det vinter planerar vi självklart för häng i backen. Vi kommer upp i tid, äter en god frukost hemma och beger oss ut. Solen skiner så vi tar oss upp till toppen med Gondolen för att titta på den fantastiska utsikten och njuta av den friska luften för att sedan ta några svängar i Tväråvalvet. När det närmar sig lunch låter jag mitt sällskap välja mellan Buustamon Fjällgård och La Gondola. En långlunch med vin och öl är välgörande för själen och grundar bra för en eftermiddag i backen. Vi tar oss till Sadeln för att försöka ringa in så många delar av Åre som möjligt. Sen blir det afterski! Beroende på dag besöker vi Verandan, Fjällgården eller Timmerstugan. Lagom runda om fötterna avrundar vi dagen med en vällagad middag hemma med massa gott vin och lekar. Dag två visar jag dem liftsystemet i Tegefjäll och Duved, missa inte dem! Här är det mysiga backar och vacker natur, samt mindre liftköer. Vi har med oss matsäck och gräver en solgrop lagom till lunch. Efter några mysiga eftermiddagsåk tar vi oss hem och badar bastu. På kvällen har vi bord på Liten krog, min favoritrestaurang. Men innan det tar vi ett glas på Vinbaren, och är vi inte redo att gå hem efter middagen stannar vi till på Parkvillan eller Supper. På söndagen tar vi sovmorgon och en långpromenad eller längdskidorna över isen. Innan avfärd blir det bakislunch på Werséns och kanske ett shoppingstopp på Inlandet, ett måste i byn om man gillar snowboards, outdoor och streetwear.  


Foto: Privat

– På sommaren börjar vi fredagen med att klä på oss kängorna, packa bilen med mat och nödvändigheter (myggmedel, ved, osv) och tar oss till en avlägsen (men ändå närliggande och lättillgänglig) plats vid en sjö. Där slår vi läger och sätter upp tält inför natten. Vi solar och badar i den något kalla sjön, men solens starka strålar kompenserar. Vi gör en eld att värma oss vid och lagar mat, dricker öl, spelar spel och myser innan vi kryper ner i sovsäcken. När vi vaknar på lördagen gör vi kaffe och frukost tillagat på stormköket. Väl tillbaka i byn hyr vi cyklar och ger oss ut i Åre Bike Park för att få lite adrenalin. Äter lunch på Hummelstugan uppe i backen innan vi tar oss ner till byn igen. Vi handlar god mat till kvällens middag och om någon av de närliggande gårdarna är öppna åker vi dit för att plocka lokala grönsaker och bär. Framåt eftermiddagen tar vi ett glas på någon av byns uteserveringar innan vi gör oss redo för grillkväll hemma på terrassen. Vi lagar sangria och massor med mat. Vänner i byn kommer förbi och kvällen tar aldrig slut, kanske tar vi ett kvällsdopp innan vi går och lägger oss. På söndagen sover vi ut innan vi packar med oss matsäck och hyr kajaker på sjön och paddlar till ett mysigt spot för att njuta av helgens sista dag. Vi avrundar helgen med ett stopp på Galleri Åre och gelato på Grädda bageri.

Åres bästa…

Cocktails? 
– Jag dricker dem sällan, men de finns på Supper, APO och Werséns.

Viner?
Trägårn i Duved, här finns roliga naturviner. Annars är Vinbaren ett säkert kort. 

Middag?
-
Liten Krog eller Imilla.

Fest?
Verandan för afterski med liveband eller källaren på Supper. Broken kan också bli stökigt. 

Lunch?
Crêperie & Logi är mysigt och har uteservering med sol. Om man vill ha lite lyx, gå till Werséns, annars kan du äta goda smörrebröd och spela spel på Ölkaféet.

Bageri?
Krus i Undersåker.


Foto: Privat

Utflykt?
– Fröå Gruva ligger ynka 1 mil från Åre med bil. En turistattraktion där du kan vandra och cykla eller boka guidade turer, men också besöka Bergstugan som serverar högkvalitiv, hemlagad mat, våfflor, vin och öl. Runt omkring hittar du massa vandringsleder, bland annat en som leder upp till Byxtjärn där du ser Åreskutan från baksidan.

Frukost?
Hotell Granen. Generös, god och hotellfrukost som koncept är ju svårslaget. 

Hotell?
– I byn, Åregården. För något extra, Buustamon Fjällgård. Med spa? Copperhill Mountain Lodge.

Butik?
Tegel för dammode, Inlandet för snygga kläder och snowboards, Mountain Recycle för outdoor-second hand.

Smultronställe?
– Ta en tur upp på Totthummeln eller Mullfjället, till fots, med snöskor eller skidor. Ta med matsäck eller grilla i solnedgången och kanske till om med tälta? Mysigt, lättillgängligt och väldigt vackert.