Gabriella Skog guidar oss till den perfekta Stockholmshelgen

Geolog, matkreatör, vinklubb, influencer, snowboardåkare, bloggare och drinknörd. Vi träffar Gabriella Skog, mångsysslare av rang!

Berätta Gabriella, vem är du?
– 26 år gammal och vanligtvis bosatt i Stockholm, men just nu har jag bytt stadspuls mot en säsong i Åre. Om dagarna jobbar jag som geolog på ett bolag som investerar i förnyelsebar energi, men vid sidan om det extraknäcker jag som matkreatör/influencer, samt bloggar på ELLE. Det är verkligen en otrolig lyx att kunna balansera ett väldigt tekniskt heltidsjobb med ett mer kreativt sidoprojekt.

Ditt stora mat- och dryckesintresse har ingen missat. Du både lagar mat och bakar, är med i en vinklubb, har startat gruppen Drinkfolk på Facebook med över 2400 medlemmar samt att vi ofta ser dig ute på restaurang. Var började detta intresse?
– Jag har en väldigt matintresserad familj där jag alltid har uppmuntrats till att testa nya saker. Det var nog först när jag flyttade hemifrån som mitt mat- och dryckesintresse tog fart ordentligt. Min personlighet är rätt nördig på det sättet att jag gillar att djupdyka och verkligen grotta ned mig i olika intressen. Jag vill bli riktigt bra på saker jag tar mig an, annars kan det få va.

Fermenterade grönsaker, vermouth eller bitterlikör, nya och gamla vinvärlden, surdeg eller smördeg. Dina bästa tips till nybörjaren?
– Att kasta sig ut! Självförtroende är allt i köket. Våga riffa med recept, byta ut ingredienser, experimentera, läsa på och prova sig fram. Det värsta som kan hända är att man misslyckas, och det måste man oavsett göra ett par gånger för att bli riktigt bra.

Foto: Privat

Gabriella guidar oss till den perfekta Stockholmshelgen!

AW: Bar Hommage
Man kan alltid lita på stämningen här, det är stimmigt oavsett veckodag. Jag kan verkligen rekommendera deras Vetiver Negroni, samt Appletini.

Fredagsmiddag: Gazza
En nyöppnad trattoria/spaghetteria ett stenkast från Mariatorget. Ur högtalarna spelas italiensk disco, och en visit till badrummet är som att sitta i kommentatorbåset på en fotbollsmatch mellan Juventus och AC milan. Deras gnocchetti med smörskum, rostad mandel och caviar är absolut något av det godaste jag har ätit.

Hotell: Hotel Skeppsholmen
Gröna Lund åt ena hållet, Skeppsbrokajen åt andra, Strandvägen åt det tredje. Jag tror inte att det finns en vackrare 360-gradersvy över Stockholm än på Skeppsholmen. Dessutom ligger ett av stadens vackraste hotell här. Se till att ha gott om tid till deras frukost, den är 10 av 10.

Lunch: 800 Grader Slice
"Bästa pizza i stada" – quote Benjamin Ingrosso, och jag håller med. Vi har tyvärr inte jättemånga sliceställen i Stockholm, men det vi har är otroligt bra. Ta en av varje!

Fika: Konditori Ritorno
En oas intill Vasaparken dit människor har vallfärdat för att stilla sitt sockersug sedan 50-talet. Insup den klassiska konditorimiljön, fika i minst en timme, och unna dig för guds skull påtår. De vann även "Stockholms bästa kardemummabulle" som Thatsup anordnade i samband med kardemummabullens dag.

Ett (eller två) glas vin: Grus Grus
Vägg i vägg med anrika Tranan ligger deras vinbar Grus Grus. På menyn finns lite enklare och vinvänliga maträtter, och personalen är otroligt kunnig. Men stirra dig inte blind på vinlistan, fråga istället om de har öppnat något kul för dagen.

Lördagsmiddag: Sushi Sho
Kanske min absoluta favoritrestaurang i huvudstaden. Saker och ting tenderar att spåra ur när de tar fram toron, i.e. den långlagrade tonfisken. Sushi blir aldrig detsamma igen.

Hotell: Hotel J
Ute vid natursköna Nacka strand ligger idylliska Hotel J. Med skärgårdsbåten tar du tar dig hit från city på 25 minuter. Lakanen är krispiga, rummen har sjöutsikt, och i lobbyn kan du avnjuta en riktigt kall öl framför en öppen brasa.

Söndagslunch: Funky Chicken Foodtruck
För att återhämta sig efter helgens eskapader rekommenderar jag ett besök till Stockholms i särklass bästa hamburgarhak. Se bara till att vara där i tid, kön blir snabbt lång och veckans burgare tenderar att sälja slut långt innan stängning.

En maträtt, ett vin, en drink och ett bakverk för resten av livet. Vad hade du valt?
Maträtt:
Matjessill med färskpotatis, gräs- och rödlök, gräddfil och brynt smör
Vin: Champagne. Om man får drömma högt. Mest för att det är så versatilt, och för att jag nog hade blivit djupt deprimerad om jag aldrig fått dricka det igen.
Drink: Negroni
Bakverk: Kanelbulle

Följ Gabriella Skog här och passa även på att läsa hennes blogg!