Föräldrar till barn som begår brott ska bli skyldiga att betala, det står att läsa i dagens tidningar. Helt lysande förslag från regeringen för en gångs skull! Fast jag trodde faktiskt det var så redan nu...

Självklart ska föräldrarna ha en del av ansvaret för vad deras barn hittar på upp till myndig ålder. Många föräldrar idag skiter i vilket verkar det som med tanke på vad som händer i samhället idag. Ärligt talat? Hur många gånger har ni inte tänkt "var fan är deras föräldrar?!" när ni ser kids ute sent på kvällarna?

"Jag kan väl inte hålla ungen inlåst på kvällarna?" Erhm... JO!? En unge på femton år ska väl för fan inte ränna runt mitt i stan klockan ett på natten en lördag? Klart som fan du kan hålla ungen hemma? Klarar du inte av det får du nog ta sig en funderare på vad du håller på med. Det går inte att säga att "jag visste inte.." eller "jag kan väl inte..." som förälder idag. Det kallar jag för att försöka glida undan sitt ansvar. Vissa föräldrar idag har mer ursäkter för sina barn än vad ett träd har löv.

Nu handlar det inte mer än 8.000 spänn som föräldrarna ska hosta upp med när det anses bevisat att föräldrarna varit vårdslösa i sitt agerade när ungen flippat ut.

Visst är det synd att det ska behövas, men jag vet flera föräldrar som inte tar sitt ansvar och rycker ungjäveln i örat när det går för långt. Barn måste lära sig att ta ansvar för sina handlingar annars går det åt helvete i vuxen ålder.

Om min grabb skulle förstöra något är det självklart att jag måste ersätta det.

Kort och gott... bra lag! Kör hårt!

AB - SvD - DN - GP - Exp - Sds -

Skriv en kommentar

Helt rätt men ungarna som gör en massa skit har ju föräldrar som inte tycker om att jobba, följdaktligen så har dom ingen inkomst. Ska sossiala betala då? Då blir det ju du och jag som får betala som vanligt.

Pezster 
· Svar till Roger

Skicka familjen på straffarbete då :D
Allvarligt dock... jag håller med om att det där kan bli ett problem.

Pezster 35 har förmodligen inte jobbiga tonnårsbarn. men han har i alla fall en åsikt om dom. tack pezster

Pezster 
· Svar till ett

Pezster har en son som han planerar att ta totalt ansvar för tills han är myndig.
Pezster tänker inte heller hålla på med ursäkter om lillgrabben får en flipp.

Men ett maxbelopp på ca 8 000 kr... Kom igen! Det räcker inte för en nerbrunnen skola eller en förstörd bil. Resten ska alltså ungen själv betala. Nåja, problemet kommer närmare dem som kan göra nåt åt det i alla fall. Om föräldrarna börjar få räkningar, kanske de börjar fråga vad lilla älsklingen håller på med efter skolan.

Hur hjälper man ett barn med problem genom att ta familjens pengar? Det känns som att man då bara försämrar möjligheterna för familjen att reda upp situationen. 8000 kr är inte så "bara" om man t.ex. är en ensamstående förälder. Detta drabbar även syskon.

Det enda rimliga är att man gör en BEDÖMNING för att se om föräldern har varit vårdslös. Att låta sin ung... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Anna

Det daltas för mycket med föräldrarna idag. Den här lagen kan vara en liten "piska" för föräldrar att ta det där ansvaret som vissa andra tycker är självklart.

Roger- där jag bor är det bortskämda skitungar från höginkomstfamiljer som är kriminella. De bråkar och slåss, stjäl och knarkar. Så kom inte och säg att alla kriminella ungars föräldrar inte tycker om att jobba.

Pezster 
· Svar till Barret

Precis. Bortskämda ungar är på vissa sätt värre enligt mig.

Kan inte annat än att hålla med dig Pez, som vanligt...

Växte själv upp i Sveriges fattigaste kommun på 80-90talet (Haninge), med en mor som misshandlade och en far som inte fick ha kontakt med sina barn, utan att dra ut på det, ett rent helvete.
Hade jag varit ute o rännt som 10åring o tuttat på bilar och andra kriminella saker (som kompisar i min ålder redan då gjorde, kanske inte fullt lika allvarlga, men i vart fall g... Visa hela »

Pezster 
· Svar till J (PP)

Precis... en liten "bot" hade fan fått dem att inse att de brustit i sin föräldraroll... hur jobbigt det än kan vara att inse.
Att du klarat dig igenom den uppväxten och kommer ut ok i vuxenvärlden är ju bara det en bedrift. Tack för du delade!

En fråga, är inte bestraffning ett sätt att lära ut att personen i fråga har gjort fel?
Så vad lär sig ungdomarna? Kanske att deras föräldrar åsidosätter dem ännu mer än vad de kanske redan är.
Är inte bestraffningsystemets grund att man försöker stoppa brotten.
Det är som att skylla på samhället när ett brott av en vuxen har begåtts.
Du ser bara en del i problemet. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Dennis

Föräldrarna måste i större grad aktiveras. Kanske detta inte är den ultimata lösningen... men det kommer knappast bli sämre än vad det är idag.

Dennis, bestraffning är inte nödvändigtvis vad du förklarade, det var det i vart fall inte under min uppväxt. "Bestraffning" kan missbrukas å det grövsta, och omvändas till att manipulera barn, ungdomar och folk istället för att få dem att inse att dom gjort fel.

Men, i det här fallet, att "bötfälla" en förälder för bristande ansvar för sitt/sina barn, är helt rätt,... Visa hela »

Pezster 
· Svar till J (PP)

Jag applåderar. Helt enkelt.

Nyanserna saknas som vanligt Pezster, rkomenderar läsningen av Fryshusets Vd, ahn gör några lldeles utmärkta poänger (ursäkt på förhand om du ogillar länkar, men han säger samma sak som jag tycker fast bättre)
www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article5907254.ab

Pezster 
· Svar till Christian

Allt som får föräldrar som är oförmögna att ta det ansvar som krävs är bra. Med eller utan nyanser är det så.

Det talades ett tag om att föräldrar skulle tvingas följa med sina barn till skolan om upprepad skolkning förekom. Tyckte jag var ett bra sätt att få föräldrar att ta ansvaret att det faktiskt är skolplikt i Sverige. På så sätt skulle man även snabbt se vilka föräldrar som inte bryr sig, så man kan hjälpa barnet på annat sätt, men även kunna hjälpa föräldrar som bryr sig men in... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

DET lät intressant!

Om ni var nyfikna på det var bakom kulisserna på reality-serien "Klass 9A", så är ni välkomna fråga. Min son gick i klassen. Har sedan dess deltagit i flera skolkonferenser, även radio, och debatterat utifrån föräldrasynvinkel på skolan. Det har varit oerhört spännande debatter som rör barns skolgång. Satte igång en rejäl debatt!

Eftersom inget annat verkar funka tycker jag det ska bli intressant att se om det hjälper att låta det ungarna ställer till med svida i föräldrarnas plånbok. För betala pengar svider - även för den som inte har ont om dem.

Pezster 
· Svar till Pia

Så länge vi försöker med något så gör vi ju just det... försöker.

Ett annat bra "straff" är att bli konfronterad av de människor man utsatt för t ex uppeldad bil eller slagit sönder skyltfönster för en liten affärsrörelse som försöker hanka sig fram.
Om offret kan berätta hur det känns att bli utsatt...kanske skulle det omvända några. Dock inte de som faktiskt saknar empati eller har det så mycket jävligare att de tänker "OCH?!"

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Och det där fungerar tydligen dessutom... (jupp... du fick mig att googla lite)

Kan man rädda några så är det gott. Tror inte en teknik fungerar, men har man flera tekniker. Vi måste testa allt och inte ge upp på "vår framtid".

Kommentera