BĪ-DĀR بیدار – Performancekväll på Röda Sten Konsthall

BĪ-DĀR بیدار – Performancekväll på Röda Sten Konsthall

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

En kväll där litteraturen, språket och kampen får ta plats. Under detta tillfälle strålar Azad Larki och Siri Berzelius samman med kompositören Arvid Kraft samt deltagare från det persisk-svenska litterära nätverket Simorgh ledd av översättaren Roza Ghaleh Dar.

 Performancekvällen består av en väv av berättelser, där en viktig tråd är den pågående Kvinna Liv Frihet-rörelsen. Genom litteraturen och konsten gestaltas en strid för mänskliga rättigheter och frihet, i sällskap av samtida röster men också av poeter och författare vars röster inte längre är med oss i form av nyöversättningar.

Titeln Bī-dār är ett persiskt ord med dubbla betydelser. ”بیدار” står för medveten eller upplyst, och “بی دار” innebär att göra sig fri från de rep som använts av diktaturregimen vid avrättningar. Demonstranter använder ordet på murar och husfasader i Iran och uppmanar medmänniskor till att vakna och delta i kampen för frihet.

Kvällens program

Programmet presenteras av Amila Puzić, curator Röda Sten Konsthall och Ellie Engelhem, projektledare GIBCA Extended.

Filmvisning: Premiär av kortfilmen The Writings on the Wall, del av ett mångdisciplinärt konstprojekt av Azad Larki. Det interaktiva performance som filmen gestaltar, ägde rum i samband med invigningen av GIBCA Extended 2023.

Litterärt performance: Läsningar av det litterära nätverket Simorgh som ackompanjeras av nyskriven livemusik av kompositören Arvid Kraft, backdrop av Azad Larki.

Samtal: Hur kan konsten verka som motstånd? Medverkande: Azad Larki, Roza Ghaleh Dar, Jonas Abrahamsson. Moderator är Siri Berzelius.

Information
Visa på karta
  • Datum
    18 jan.