Fullspäckad kulturhöst på Studio HPKSM

Några trappor ner i Vasastan, i vad som en gång var ett garage, samsas nu klubbkvällar, livespelningar, utställningar och vällagad norditaliensk mat. Det är förstås på Studio HPKSM, som kommit att bli något av en kulturinstitution, som alla dessa favoritsaker ryms. Under hösten är programmet späckat, bland annat tar Club Clandestino över en kväll och senare i oktober hålls vernissage och releasefest för KvinnoAgendan 2020.

Det är enkelt för många att känna sig hemma i den rustika källarlokalen på Storgatan. Hit kommer människor i alla åldrar för att äta norditaliensk mat tillagad med största precision. Ju längre kvällen lider ju festligare blir stämningen och under de flesta av höstens helger är Studio HPKSM:s program späckat.

I oktober tar Club Clandestino och Otim Alpha, före detta boxare och harpist, över källaren och dansgolvet lär bli energiskt, kul och svettigt. Tillsammans med producenten Leo Palayeng kan Otim Alpha skryta med att ha skapat acholitronix, en polyrytmisk, glädjesprudlande dansmusik för framtiden, där gammaldags bröllopslåtar från Acholi-regionen i norra Uganda och södra Sudan möter elektroniska beats.

Den 25 oktober är det dags för vernissage och releasefest för KvinnoAgendan 2020. Agendans syfte är att stödja organisationer som jobbar för kvinnors rättigheter, uppmärksamma kvinnohistoria samt uppmuntra kvinnors kreativa skapande. Det görs genom att låta 12 kvinnliga skribenter och 12 kvinnliga illustratörer porträttera kvinnor som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. För varje såld kalender skänks pengar till en kvinnorättsorganisation. Releasefesten pågår hela kvällen med flera liveakter, som Alice Broman, Maja Kirchhoff och Ellen Olaison och fletalet dj:s.

Under oktober månad spelar även det hyllade bandet Diskopunk, som med sin käftsmälls-disko gjort bestående intryck på många, inte mist som förband till Mando Diao. I november står Blond på scenen på Studio HPKSM. Bandet har på kort tid hänfört många med sin melodiska och finurligt detaljrika musik.

Se hela Studio HPKSM:s program här.