Göteborg Film Festival 2019: Nordens största filmfest är här

I slutet av januari är det åter dags för årets stora filmfest att inta staden. Göteborg Film Festival är Nordens största filmfestival och lockar varje år över hundratusen filmfantaster. Under festivalens elva dagar visas över 400 filmer från ett stort antal länder runt om i världen.

Är apokalypsen på väg? Det övergripande temat för årets filmfestival är just apokalyps och undergång. Rapporter om extremväder och klimatkris påverkar oss alla och festivalen tar sig på olika sätt an funderingar kring undergång.

– I festivalens fokus Apokalyps undersöker vi hur samtidens filmskapare bearbetar de existentiella, etiska och politiska aspekterna av denna kris. Filmen har kanske mer intensivt än någon annan konstart varit upptagen med att föreställa sig apokalypsen och ett postapokalyptiskt tillstånd, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för filmfestivalen, i ett pressmeddelande.

Flera spelfilmer liksom dokumentärer som på olika sätt behandlar apokalypsen visas under festivalen, bland annat har Pella Kågerman och Hugo Liljas omtalade sci-fi-film Aniara nordisk premiär. Under årets filmfestival är det även nordisk premiär för Barry Jenkins romantiska och samtidigt mycket politiska If Beale Street Could Talk. Jenkins slog igenom stort med Oscarsvinnaren Moonlight och ses av många filmkritiker som en av USA:s mest intressanta filmskapare just nu. I If Beale Street Could Talk skildrar Jenkins allt från kärlek och förälskelse till rasism och raseri genom poetiskt berättande och storslagen musik. Filmen har rönt stor uppmärksamhet internationellt.

Några andra uppmärksammade titlar i årets program är Peter Hedges drama Ben is Back med Julia Roberts, den gripande Never Look Away av tidigare Oscarsvinnaren von Donnersmarck (De andras liv) och Adina Pintilies långfilmsdebut Touch Me Not, som skrällvann Guldbjörnen i Berlin och skakade cineaster runt om i världen.

Det är även världspremiär för den omtalade dokumentären I’ll be gone om det ikoniska Göteborgsbandet Broder Daniel. Sångaren Henrik Berggren träder fram och tittaren får en intim inblick i hur livet genom det mytomspunna bandets uppgång och fall var.

Festivalprogrammet är minst sagt späckat, förstås med filmer från hela världen, men även med seminarier, workshops och master classes med flera skådespelare och regissörer vars filmer visas på festivalen.

Startskottet för filmfestivalen är den påkostade invigningsfesten fredagen 25 januari. I år tar den plats på festvåningen Valands alla våningsplan och det utlovas en fest full av musik och dans, men som även en konstupplevelse och ett interaktivt performance i sig. Fyra våningar fylls av liveakter, sex dansgolv och många skrymslen och vrår att upptäcka och förvilla sig i. Johanna Beckman, som även är kreativ chef för Trädgården/Under Bron i Stockholm och tidigare varit bokare för Gagneffestivalen, arrangerar festen. 

Göteborg Film Festival 2019 pågår mellan 25 januari och 4 februari. Se hela programmet och köp biljetter här.