Guiden till Göteborgs skärgård

Guiden till Göteborgs skärgård

I takt med att dagarna blir längre blir också vår längtan till havet allt starkare, det är ett samband som sällan slår fel. Den som känner så och samtidigt befinner sig i Göteborg kan skatta sig lycklig – på få andra platser är det lika enkelt att ta sig ut i skärgården. Här har vi samlat våra absoluta favoritplatser längs med västkusten och tips på aktiviteter och riktigt bra restauranger där. Många av dessa ställen är perfekta för dagsutflykter och några lämpar sig bättre för åtminstone en övernattning om du åker från Göteborg. Vi hoppas och tror att du kommer hitta minst en skärgårdsidyll att förälska dig i bland dem. Njut av bästkusten!

Innehållsförteckning
 1. Upptäck Göteborgs skärgård
  1. Brännö – Omsjungen pärla med något för alla
  2. Styrsö  – Storslagna vyer och välkomponerade drinkar
  3. Donsö – Lättillgänglig oas för naturfantasten
  4. Vrångö – Göteborgarnas badfavorit
  5. Hönö – Natur, kultur och shopping i norra skärgården
  6. Marstrand – Anses vara vackrast i världen
  7. Tjörn – Kultur och skärgårdsromantik
  8. Smögen – Bohusläns mest populära destination
  9. Käringön – Förverkligar drömmen om skärgården

Upptäck Göteborgs skärgård

Omsjungen pärla med något för alla

Brännö är en av de öarna i Göteborgs södra skärgård som ligger närmast stan. Promenera från hamn till hamn och njut av de rödmålade skärgårdstugorna på vägen eller ta något av promenadstråken upp på öns obebodda klippsida. I närheten av hamnen Brännö Rödsten ligger Brännö Varv, ett gammalt båtvarv som numera tjänar som populär krog. Här kan man spana in båtarna samtidigt som man sippar hantverksöl och käkar rökta räkor. En bit in på ön ligger den mer traditionella sjökrogen Brännö Värdshus, där man kan njuta av god mat i den gamla lotsbostaden. Även här är menyn starkt präglad av närheten till havet. Vid öns andra hamn, Brännö Husvik, ligger legendariska Brännö brygga, kanske mest känd från Lasse Dahlquists berömda låt.

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 55 minuter

Styrsö 

Storslagna vyer och välkomponerade drinkar

Styrsö är en av de större öarna i Göteborgs södra skärgård, även hit går det snabbt att ta färjan från stan. Hoppa av vid Styrsö Bratten och ta en fika eller lättare lunch på Café Öbergska och njut av den lummiga kryddträdgården. Runtom på ön finns förstås ett flertal antal badplatser med goda möjligheter till hopp från klipporna.

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 55 minuter 

Donsö

Hemsida

Lättillgänglig oas för naturfantasten

Donsö är tillsammans med Styrsö den största ön i Göteborgs skärgård. Hit tar sig många göteborgare för salta bad och härliga vandringar längs med de vackra naturstigarna som går över ön. Ta med picknick och hitta en egen favoritplats på ön eller inta middagen på charmiga Isbolaget, Donsös populära restaurang och samlingsplats. Isbolaget huserar i gamla magasinslokaler och prisvärda skaldjursrätter dominerar menyn, men även vegetariska och veganska alternativ finns. 

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 55 minuter

Göteborgarnas badfavorit

Vrångö är en av de öar som ligger längre ut i havsbanden och den sydligaste bebodda ön i skärgården. Resan är en aning längre, men många är de som menar att Vrångö, med sina långa sandstränder, är skärgårdens allra bästa badö och värd resan många gånger om. Stora delar av ön är naturreservat med flera längre promenadslingor. På den lilla restaurangen Fiskeboa kan man äta fisk och skaldjur direkt från de lokala fiskarna runt ön och blicka ut över hamninloppet från restaurangens uteservering. För den som får mersmak på ön längst ut i skärgården finns Kajkanten, där man kan övernatta i nybyggda sjöbodar och bland annat hyra bastuflottar. 

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 1h 10min

Natur, kultur och shopping i norra skärgården

Hönö i norra skärgården är en populär sommardestination för både göteborgare och mer långväga turister. Den relativt stora ön bjuder på både vackra naturstigar, salta bad och några små shoppingstråk. Längst ut på kajen i hamnen Hönö Klåva ligger fisk- och skaldjursrestaurangen Tullhuset, med storslagen utsikt över havet och den av Taube ofta besjungna Vinga fyr. Restaurangen håller öppet året om, och under sommarsäsongen ordnas ofta livekonserter och viskvällar. För den som är intresserad av hav och fiske även bortom att förtära havets frukter är det värt att besöka Fiskemuseet, som ligger alldeles i närheten. 

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 1h 10min

Anses vara vackrast i världen

Gång på gång har Marstrand rankats som Sveriges - och världens - vackraste plats av olika resemagasin. Det är lätt att förstå varför ön är så populär, på liten yta ryms det mesta för de flesta: vackra promenadstigar över karga klippor, badplatser, historia, finkrogar, pubar och nattliv. Mitt på ön ligger den ikoniska Carlstens fästning, som varit en viktig del i Sveriges, och inte minst Göteborgs och Bohusläns, historia. Idag är ett besök på fästningen en spännande upplevelse för både stora och små. Den som vill och vågar kan till och med övernatta på fästningens soldathotell. En bit längre bort ligger anrika Restaurang Grand Tenan, ett måste för den som vill äta förstklassig svensk mat med utsikt över hamnen. Den som är mer sugen på öl och grillade skaldjur i avslappnad miljö gör rätt i att smita in på Marstrands Wärdshus. Även senare på kvällarna är Wärdshuset öns givna mötesplats och dans till långt in på småtimmarna är inte ovanligt. Vill man göra som öborna själva avslutar man kvällen med en fish and chips från den kombinerade kiosken och fiskhandlaren Arvidsons Kiosk och Fisk

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 1h 10min

Kultur och skärgårdsromantik

Skärhamn på södra Tjörn förvandlas sommartid till en unik sommaridyll, som kombinerar det bästa av svensk landsbygd och bohuslänsk skärgårdstradition. Vik av på små loppisar längs med vägen, stanna till för ett dopp vid folktomma klippor eller njut av mat och shopping längs med bryggorna i Skärhamn. Där ligger även Nordiska Akvarellmuseet, en populär destination för kulturintresserade från världen över. Se internationella utställningar, lyssna på föredrag eller pricka in någon av dagarna museet bjuder in till konserter. I anslutning till museet ligger Vatten Restaurang & Kafé, som specialiserat sig på modern, nordisk mat lagad på närodlade råvaror samt förstklassiga naturviner. På nordvästra Tjörn i ett välbevarat fiskeläge ligger Björholmen Marina & Hotell. Här kan man bo över på hotellet, fira något med en dignande skaldjursmeny eller bara ta ett glas på bryggan – oavsett vilket är skärgårdsromantiken total.

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 1h 30min

Bohusläns mest populära destination

Smögen och den berömda Smögenbryggan är Bohusläns mest besökta plats. Längs med den långa träbryggan njuter glada semesterfirare av god mat, salta bad och pulserande nattliv under hela sommaren. Gänget bakom The Barn Smögen är några av många som älskar den bohuslänska pärlan, den populära Göteborgskrogens skärgårdssyskon ligger bara ett stenkast från Smögenbryggan. Avsluta en lång dag vid havet med en rejäl hamburgare på den mysiga uteserveringen eller se middagen som en stabil start på resten av kvällen. För den som gör det och vill fortsätta kvällen med dans och kalla drinkar ligger den legendariska Smögenklubben Hamnen4 Seaclub & Grill strax intill. 

 

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 3 timmar

Käringön

Förverkligar drömmen om skärgården

Allra längst ut i västerhavet ligger det lilla skärgårdssamhället Käringön. Den vindpinade ön med karga klippor och vidunderlig bohuslänsk natur är helt bilfri och en älskad oas för alla som vill ta det lugnt och koppla av så långt ut i havsbandet som möjligt. Petersons Krog har i över 20 år varit lite av öns nav, här samlas bofasta såväl som semesterfirare för att äta, dansa och umgås. Menyn präglas, föga förvånande, av det kringliggande havet, men även kött och vegetariskt finns för den som föredrar det. 2017 utsågs Petersons Krog till årets hjärtekrog av White Guide, med motiveringen att krogen förverkligar drömmar om äkta skärgårdsgemyt.

 • Restid med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation: ca 3 timmar

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta