Tre barndomsvänner, fyra etableringsår och flera enheter senare öppnar Hasselssons Matlucka sitt första ställe med sittplatser innanför Vallgraven. Teamet tar sitt lekfulla koncept vidare mot 2.0 och erbjuder en tillgänglig restaurang mitt i smeten.
Hasselsons Matlucka startade som en matvagn mitt under brinnande pandemi på en brygga i Skärhamn, där ett gäng vänner frågade sig vad de skulle kunna erbjuda gäster som befann sig på bryggan. Det självklara svaret blev Fish & Chips i uppdaterat format – tillgängligt, lättförståeligt och gott från havet.
Som ständig drivmotor har Hasselssons präglats av enkelhet. Å ena sidan vill gänget hela tiden utgå från det enkla, lekfulla och att de inte tar sig själva på så stort allvar.
– Å andra sidan är allt vi gör på blodigt allvar. Med det sagt vill vi att det vi gör ska kännas lekfullt, påhittigt och lätt att ta till sig, men samtidigt gör vi det med livet som insats, för att kunna leva och verka med konceptet i decennier, säger Oliver Bull.
Prestigelös tidlöshet till innerstaden
Det är med denna höga insats som Oliver Bull, Daniel Kävrestad och Adam Axelsson fortsätter att ta sitt Hasselssons vidare innanför Göteborgs Vallgrav, med restaurangen på Drottninggatan. Sättet att låta konceptet växa organiskt, med en kombo av disciplinerad rock'n roll och lekfull tydlighet, har de en förhoppning om att kunna bidra med sin prestigelösa tidlöshet till innerstaden. Precis på samma sätt som allt startade i Majorna, vid numera etablerade matdestinationen Sannaplan där Hasselssons välkomnar matglada gäster tillsammans med grannarna på Hermanos Tacokiosk.
– Vi skulle aldrig ta oss an en lokal eller en plats om vi inte kunde göra det själva. Det ska vara tidlöst och funka i decennier. Det måste vara vi. Vi har givit de tidigare ställena den tiden, kärleken och närvaron som gjort att de nu kan leva sitt eget liv och flyga på egna vingar.
Med just detta läge på en tvärgata, där lokalens egen charm ihop med omsorgsfull uppfräschning, ska ge liknande känsla som återfinns exempelvis i Köpenhamn, Amsterdam och Paris.
Menyn kommer fortsatt innehålla mat från havet där paradrätten Fish & Chips blir huvudrollsinnehavaren. Har du tidigare besökt Hasselssons i Majorna kommer du helt klart att känna igen dig både gällande meny och själva atmosfären.
– Vi vill fortsätta att leverera god och vällagad mat från havet, berättar Oliver och avslöjar att menyn kommer innehålla bland annat langos toppade med räkor eller löjrom, Crispy Fish Burger och Moules Frites.
Restaurangen på Drottninggatan 26 öppnar fredagen den 6 september och erbjuder närmare 80 sittplatser inomhus och nästintill lika många utmed fasaden, som sträcker sig vidare in i passagen vilken bland annat delas med Ahlströms Bageri.