Nya yogastudion A Nice Place vill vara en plats för alla

I en ljus och rymlig yogastudio i Majorna finner vi Melanie, 34 år, en yogalärare från Kanada med passion för både rörelse och det inre känslolivet. Melanie flyttade till Göteborg 2021 och har nu tagit steget till att förverkliga sina drömmar – på ett ”ödets vis” som hon själv säger, då hon samma dag som hon öppnade A Nice Place blev uppsagd från sitt tidigare jobb. Vi har varit på besök för att prova yogan, men också för att lyssna på Melanies historia om hur yogan har format hennes liv.

Melanies resa med yoga började tidigt och har präglats av både utmaningar och insikter. När hon var 15 år gammal hade hennes familj just flyttat till en ny stad. För att hjälpa henne att anpassa sig och ha något att göra efter skolan, köpte hennes mamma ett gymmedlemskap åt henne.

– Gymmet erbjöd hot yoga, minns Melanie. Jag hade en bakgrund inom dans, cheerleading och gymnastik, så jag gick in i yogaklasserna med en väldigt tävlingsinriktad attityd. Det tog lång tid för mig att lära mig släppa den inställningen och vara helt självisk – något som aldrig varit lätt för mig.

Efter några yogaklasser märkte hon att hennes tankar började vandra bort under sessionerna. Men de vandrade inte bort, de vandrade mot henne själv. Denna inre resa blev sedan en grundläggande del av hennes liv som hon försöker praktisera varje dag. På universitetet studerade hon psykologi, med ett särskilt intresse för neurovetenskap och kognitiv vetenskap.

– Jag älskade min tid på universitetet, men det var inte lätt. Jag upplevde ångest för första gången medan jag jobbade 2-3 jobb samtidigt som jag gick i skolan på heltid och hanterade svåra personliga händelser.

Melanie är djupt tacksam för yogan, både som ett terapeutiskt verktyg och som ett uttryck för hennes mänskliga natur.

– Varje gång jag kliver på min matta och börjar röra mig, känns det som om inget annat spelar någon roll. I denna praktik tillåter jag mig själv att vara helt självisk, att inte bära någon skuld, att släppa den konkurrensinstinkt jag en gång höll så kär.

En energigivande klass

Tillsammans med sin partner Miguel, som sköter varumärke och design, valde Melanie mellan att flytta till Barcelona och att stanna kvar i Göteborg och öppna en yogastudio. Under ett besök i Barcelona bestämde de sig för att ta steget och öppna A Nice Place.

– Jag kände verkligen att Göteborg behövde ett ställe som det här och att jag ville ha den här möjligheten, berättar hon.

Målet med den nya studion är att skapa en plats för alla – ett community. I hennes släkt, med italienska rötter, är mötet och tiden med andra människor en viktig beståndsdel och en möjlighet som hon vill ge till andra. Hon inspireras av just den kanadensiska kulturen och av sina erfarenheter från yogastudios därhemma.

– I Kanada håller alla på med yoga, oavsett vem man är, varifrån man kommer eller hur gammal man är. Yogastudion blir en oas för många.

Melanies yogaklasser beskrivs som energigivande, ödmjuka och nyfikna. Hon inspirerar sina elever att utforska sina egna gränser och hitta sin egen väg till inre frid och självinsikt.

Tanken är att det ska kännas lättillgängligt, prisvärt och användarvänligt från bokning till besök. Därför erbjuder Melanie sina deltagare att själva välja hur många pass de vill gå utan att ingå långsiktiga medlemsskap, som hon menar kan skapa en stress.

– Yoga ska man göra när man själv vill och känner för det, det är väl bara kontraproduktivt annars, säger hon.

A Nice Place ligger på Kommendörsgatan 6 och alla är välkomna, med eller utan erfarenhet.