En plattform för dialoger om hållbarhet, förändring och aktuella matrelaterade frågor – det är vad det nya initiativet Open Plate – The Table We Share ska bidra med. Genom en serie rundabordssamtal och pop up-evenemang vill man skapa ett matuppror som ska ligga till grund för en öppen diskussion inom branschen; för konsumenten, krögare och kockar.
Open Plate består av en serie event som äger rum på olika platser i Sverige. Varje event pågår under två veckor vardera och syftar till att lyfta en aktuell fråga och skapa dialoger kring denna. Det övergripande temat är hållbarhet inom matbranschen, och frågorna som tas upp handlar om allt från hållbart fiske till minskat matsvinn. Eventen består dels av föreläsningar, evenemang och unika middagar som är öppna för allmänheten, och dels av rundabordetsamtal för inbjudna krögare, grossister och andra aktörer. Varje middagskoncept har sin egen specifika inriktning, med avsmakningsmenyer skräddarsydda av kunniga kockar med passion för hållbarhet.

Nose to Tail-meny på Nomi i Göteborg
Först ut är en Nose to Tail-meny – det vill säga en meny som hyllar hela djuret, från nos till svans – som serveras på restaurang Nomi i Göteborg. Syftet med menyn är att utmana våra matvanor och bjuda in till nya perspektiv. Den 26 februari gästar Gun Ragnarsson, gårdsägare av Ragnarssons EKO i Tvååker och pionjär inom hållbar grisuppfödning, för att berätta om sitt arbete och hur hela djuret tas tillvara. Därefter, den 5 mars, blir det fokus på ekologiskt nötkött när Claes-Erik Bergstrand från Naturgården i Vallda besöker Nomi för att dela sin historia om hållbar djurhållning och livet på gården. I samband med samtalen och dagarna därpå serveras avsmakningsmenyer baserade på kött från respektive bondes gård. Nose to Tail-middagarna bokas via Nomis hemsida.
Fler teman som kommer att stå i fokus under 2025 är Farm to Table som handlar om att stödja hållbar och lokal matproduktion, Blue Food där man diskuterar vikten av ansvarsfullt fiske och hållbara marina produkter, samt Sveriges Självförsörjning – hur vi kan minska livsmedelsimport och stärka lokala matsystem.
Bakom Open Plate står Supai som arbetar med konceptutveckling inom restaurangbranschen. Syftet med initiativet är att adressera de stora frågorna inom mat och hållbarhet, och skapa samtal som kan leda till verklig förändring. För mer information om Open Plate, kontakta Supais Marie Fredriksson via [email protected].