Pojke med passion för porslin

Det som startade som en hobby utvecklades till nätbutik och blev slutligen en fysisk butik. Sedan våren 2017 hittar du Porslinspojken mitt Majorna.

Skandinaviskt 1900-tals design i form av porslin, glas och keramik av hög kvalitet är vad du finner hos nyöppnade Porslinspojken. Fokus ligger på 50/60/70-tal, men både äldre och tidigare produktionsår förekommer. Intresset har kommit att bli mycket mer än en hobby för Jonas Martinson, grundare av inredningsbutiken Porslinspojken i Göteborg.

Det hela började efter en djupdykning i en kartong nere i föräldrarnas källare. Ur sin farmors dödsbo letade den då 19-årige Jonas Martinson fram klenoder som figuriner av Lisa Larsson och välkända serviser ritade för bland annat Rörstrand och Uppsala Ekeby. Han började fota och sälja en del av föremålen på nätet, för att så småningom starta sin egen webbshop.

Från att ha börjat som ett möjligen udda intresse för en ung kille, har nyfikenheten lett till ökad kunskap och efter en tid insåg Jonas Martinson att intresset utvecklats till en business. För att komma över sina fynd reser han över hela landet, och föremålen landar slutligen i den nyöppnade butiken på Ekedalsgatan i Majorna, eller möjligen i Jonas eget hem. Blå Eld i mörkröd glasyr, ritad av Herta Bengtsson under 50-talets slut, är en personlig favorit hos Jonas Martinson.

- Visst är den relativt dyrbar, men porslin är till för att användas, säger han.

Hos Porslinspojken kan du hitta porslin, glas, prydnadsföremål och roliga bruksföremål från bland annat Rörstrand, Gustavsberg, Arabia, Gefle, Upsala Ekeby, Royal Copenhagen och Bing & Gröndal.

Läs mer om butiken på Porslinspojkens hemsida.

Mer information: Porslinspojken