Recension av Somm Restaurang & Vinbar – av Carolina B.
Att en småruggig oktoberafton, kliva ned för trapporna, in i värmen, känns mer än välkommet. Visst är det lite trångt i baren, alldeles innanför dörren. Men med ett glas riktigt brödig Champagne i nypan, glömmer man det så lätt.
Jag och mitt sällskap fick vänta en precis lagom, liten stund, innan vi blev visade till vårt bord. Både ljudnivån och den mjuka belysningen kändes behaglig, och samtalen kring borden snarare bidrog till den trivsamma stämningen, än störde.
Jag valde en alldeles ljuvlig liten pilgrimsmussla, serverad i ett vackert snäckskal, på en vit 'sandstrand' av grovsalt. Upplägget kändes finstämt, och inte ens i närheten så backigt som det kan tyckas av beskrivningen. Mitt sällskap valde råbiff av älg i sällskap med sikrom, som lät frestande, för en sann råbiffs-entusiast, men i efterhand var mitt val dock den rätt som höll högst nivå.
Därefter valde mitt sällskap hjort, med lingon och majrova. Riktigt rustikt och höstigt! Jag föll för slätvar med kalvbräss och svamp, en fantastiskt fin och välkomponerad rätt.
Avslutningsvis, en dessert bestående av äpple, karamell och vanilj, som jag njöt av till sista smulan. På andra sidan bordet gick smaktonerna i choklad, lakrits och havtorn.
Över det hela taget, en fantastiskt trevlig och smakrik middagsupplevelse. Hade gärna givit en femma här, om det inte hade varit så fasligt varmt, eller om musikvalet hade varit annorlunda. Kändes aningen märkligt att lyssna på toner som närmast förde tankarna till grann-puben Rockbaren, tvärs över gatan.
Nåväl, grymt trevlig personal och mysig lokal.