Grå Gåsen i Burgsvik. Foto: Mynewsdesk/pressbild. Grå Gåsen i Burgsvik. Foto: Mynewsdesk/pressbild.

Guiden till hotell och boende på Gotland

Är det dags att boka boende på Gotland? Ön är Sveriges största och den är givetvis ett välbesökt turistmål, framför allt under sommaren, så det gäller att vara ute i god tid när det är dags att boka hotell. De flesta kanske förknippar Gotland med Visby, men det finns så många andra vackra platser på ön att upptäcka. Fårö, Tofta, Gotska Sandön, Klintehamn... Det bästa av allt är att Gotland erbjuder något för alla och att avstånden är relativt korta. Här är vår guide till bra boende och hotell på Gotland, utanför Visby.

Innehållsförteckning
 1. Hotell i Visby – Gotlands hjärta
 2. Hotel Stelor – Mysigt gårdshotell
 3. Liste Gård – Mysig pärla på landet
 4. Surflogiet – Utomlandskänsla
 5. Grå Gåsen – Känt från tv
 6. Fabriken Furillen – Stilsäkert sommarboende
 7. Smakrike – Sommaridyll
 8. Djupvik Resort – Oas vid havet
 9. Gula Hönan – Med riktiga Gotland som granne
 10. Strandbacka – Stugby vid havet
 11. Sudersand Resort – Semestra på Fårö

Hotell i Visby

Gotlands hjärta

Visby är Gotlands största tätort och därmed ett välbesökt turistmål. Det är därför inte förvånande att medeltidsstaden rymmer en mängd hotell och andra trevliga boenden. För att göra det enkelt för den som ska boka hotell i Visby har vi i denna guide samlat de absolut bästa alternativen. Kom dock ihåg att boka i god tid, då det snabbt blir uppbokat inför högsäsongen.

Hotel Stelor

Hemsida

Mysigt gårdshotell

Cirka 25 minuter söderut från Visby ligger gårdshotellet Stelor. På gården finns det stora stenhuset från 1700-talet som består av sju unika rum och kök, samt den röda ladan som passar perfekt för bröllop, fest och andra tillställningar. Bara några hundra meter bort ligger stranden och runt knuten kan man rida, golfa, eller surfa. Under sommaren går rummen att boka ett och ett, men under övriga året behöver man hyra hela hotellet.

Liste Gård

Hemsida

Mysig pärla på landet

På den östra sidan av Gotland ligger Liste Gård, som erbjuder såväl boende och café maj-oktober som självplock av blommor under sommaren. I ladan finns det tio rum, både dubbel- och enkelrum, som delar på ett par toaletter och duschar. Några av rummen är djurvänliga. I flygeln finns en övervåning med flera bäddar att hyra, samt ett slottsrum och en bröllopssvit på markplan. Kök, grillplats och orangerie delas gemensamt.

Surflogiet

Utomlandskänsla

Surflogiet i Tofta är en plats på stranden som erbjuder det mesta som går att önska. Här kan man bo över i lyxiga glampingtält som är anpassade för olika typer av sällskap, äta och dricka gott samt fylla dagarna med en mängd aktiviteter. Paddla SUP, yoga, testa e-foil, surfa, basta eller njut av en massage. Möjligheterna är många på detta strandnära paradis, för här kan man även boka bröllop, fest eller konferens.

Grå Gåsen

Känt från tv

Grå Gåsen i Burgsvik är välbekant för många, till och med för den som inte ens har varit här än. Det är nämligen i hotellets lada som TV4-succén "Så mycket bättre" spelas in. Boutiquehotellet ligger på Storsudret, på öns södra del, och havet är så nära att det går att höra vågornas brus. Det finns totalt tolv rum som alla är unikt inredda med en stilren interiör. Utöver hotell och lada finns här också en avkopplande trädgård som är lika välkomnande året om.

Fabriken Furillen

Hemsida

Stilsäkert sommarboende

Furillen är en ö utanför Gotlands nordöstra kust och i kalkstensindustrins gamla fabriksbyggnader ligger numera detta hotell med konferenslokaler. Ön används ofta för olika mode-, musik- och reklamplåtningar och ägs till största delen av fotografen och entreprenören Johan Hellström, som driver hotellet. Designhotellet går i skandinavisk och avskalad industristil och ligger omgivet av karg natur och öppet hav.

Smakrike

Hemsida

Sommaridyll

Smakrike är ett personligt hotell beläget nära stranden i idylliska Ljugarn. Med endast fem rum samt en svit är stämningen allt annat än hektisk. Här startar du dagen på den inglasade terrassen eller i trädgården, med en ekologisk frukostbuffé på gotländska råvaror. Kanske tar du också ett morgondopp vid en av Gotlands vackraste stränder. Smakrike erbjuder också specialpaket med champagne, choklad och annat lyxigt för den som vill ha extra guldkant. Login håller öppet under sommarsäsongen. 

Djupvik Resort

Hemsida

Oas vid havet

På den gotländska västkusten kan man checka in på naturnära Djupvik Hotel. Hit kan du komma för att koppla av till en vacker vy med utsikt över Karlsöarna, från vår till höst. I restaurangen serveras lunch, middag och enklare rätter i baren. Vår- och sommarmenyerna präglas av gotländska råvaror medan man under hösten hämtar inspiration ute i världen. På hotellet finns pool och 100 meter bort ligger den barnvänliga stranden.

Gula Hönan

Hemsida

Med riktiga Gotland som granne

Det lugna pensionatet och restaurangen Gula Hönan i Ronehamn, på sydöstra Gotland, har funnits och förvaltats av olika familjer sedan 1930-talet. Här erbjuder man rum för alla typer av sällskap, såväl i pensionatet som i egen stuga i trädgården. Den vilda och spännande trädgården ger ro till gästerna. Här tror man på ledorden bra, enkelt och prisvärt.

Strandbacka

Hemsida

Stugby vid havet

Ungefär två mil söder om Visby, i den mysiga fiskebyn Gnisvärd, ligger Strandbacka Stugby. Själva stugområdet breder ut sig över 4500 kvadratmeter med tio stugor för uthyrning, precis vid havet. Här njuter man av sol och bad, vackra strövområden och flertalet aktiviteter. Passa på att testa SUP, kitesurfing eller longboard.

Sudersand Resort

Hemsida

Semestra på Fårö

Sudersand Resort är norra Gotlands största anläggning där man hittar stugby och camping i anslutning till den vackra stranden Sudersand, samt annat kul som padelbanor, äventyrsgolf, badtunnor, bastu, pool och lekplats. Stugorna finns att boka i olika storlekar och rymmer från två upp till åtta personer. På vackra Fårö finns även ett antal restauranger och caféer, hembageri, loppmarknader och försäljning av souvenirer och hantverk.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;