Guiden till Gotland: Allt du inte får missa på ön

Guiden till Gotland: Allt du inte får missa på ön

Med sin vackra natur, spännande historia och sitt harmoniska lugn är Gotland landets kanske mest populära resmål under sommaren, som lockar besökare från såväl övriga Sverige som hela världen. På ön finns dock en hel del att upptäcka året runt, oavsett om du är intresserad av kulturhistoria, storslagna vyer, god mat eller ett härligt hotell att checka in på. I denna guide till Gotland delar vi med oss av våra bästa tips på restauranger, hotell, aktiviteter, sevärdheter och annat som du helt enkelt inte får missa när du besöker Sveriges största ö.

Innehållsförteckning
 1. Hotell på Gotland
  1. Fabriken Furillen – I en gammal kalkstensfabrik
  2. Clarion Hotel Wisby – Stort och centralt
  3. Hotel Helgeand – Historisk atmosfär
  4. Grå Gåsen – Välkänt boutiquehotell
  5. Hotell i och utanför Visby – Fler hotell
 2. Restauranger på Gotland
  1. Surfers – Smakresa till Kina
  2. Bolaget – Franska förtecken
  3. Lilla Bjers – Ekologiskt och egenodlat
  4. Bruna Dörren – Utomlandskänsla
  5. Bungenäs Matsal & Boende – Värt en omväg
  6. Restauranger på Gotland – Fler restauranger
 3. Caféer på Gotland
  1. Glassmagasinet – Europas största glassbar
  2. Leva Kungslador – Nybakat från stenugnen
  3. Själsö Bageri – Modernt hantverksbageri
  4. Café Gula Huset – Hembakat innanför murarna
 4. Sevärdheter och aktiviteter på Gotland
  1. Ringmuren – Anor från medeltiden
  2. Ekstakusten – Gotlands vackraste kustremsa
  3. Botaniska trädgården – Beundra floran
  4. Hoburgen – Södra udden
  5. Visby domkyrka – Gotlands största kyrka
  6. Fårö – Ön utanför ön
  7. Stränder – Sol och bad
  8. Fornsalen – Känn historiens vingslag
  9. Aktiviteter – Fler aktiviteter

Hotell på Gotland

Här kan du övernatta på hotell

Fabriken Furillen

Hemsida

I en gammal kalkstensfabrik

Ute på Furillen, en liten halvö på nordöstra Gotland, ligger det prisbelönta hotellet med samma namn som platsen. Fabriken Furillen är kanske särskilt omtalat i reklam- och modebranschen, då många fotografer och tidningar använt sig av platsen till olika reportage. Här bor du i unika rum som inretts med industriella, råa material som klingar väl med det karga landskapet. Vill du komma naturen riktigt nära kan du boka en av eremitkojorna som ligger i närheten av hotellet, där du bor helt utan vare sig rinnande vatten eller elektricitet.

Clarion Hotel Wisby

Hemsida

Stort och centralt

Clarion Hotel Wisby är beläget i en historisk gammal byggnad innanför ringmuren i Visby. Med 212 hotellrum, flera mötesrum, inomhuspool och festvåning finns här gott om plats för allt från familjer till par, kollegor på konferens och andra globetrotters att bo in sig. Avrunda kvällen med en middag i bistron, och vakna upp till en dignande frukostbuffé dagen därpå.

Hotel Helgeand

Hemsida

Historisk atmosfär

Hoppar du till vid ljudet av knarrande dörrar bör du nog skrolla vidare, men är du ett fan av medeltida historia och söker en annorlunda hotellupplevelse så kan du spana in Hotel Helgeand. De 20 unikt inredda rummen ligger i olika hus från 1200-, 1600 – och 1800-talet, varav den förstnämnda är en av Visbys äldsta byggnader. Bekvämligheterna är dock av det modernare slaget: vad sägs om bekväma sängar från Carpe Diem, badrumsprodukter från Rituals, TV och minibar i samtliga rum?

Grå Gåsen

Välkänt boutiquehotell

Klingar namnet Grå Gåsen bekant? Har du sett TV-succén Så Mycket Bättre känner du nog igen den gamla ladan och det stora stenhuset där artisterna äter middag och bor. Du behöver dock inte vara en sångfågel för att bo här – stället agerar nämligen hotell året runt, med en mysig trädgård där du har tillgång till vedeldade badtunnor på vintern och en svalkande pool på sommaren. Byggnaden, som ligger längst ner på södra Gotland, stod klar i mitten av 1800-talet och inhyser tolv hotellrum.

Guiden till bra hotell i Visby – Allt du inte får missa på Gotland
Guiden till bra hotell i Visby
Guiden till hotell och boende på Gotland – Allt du inte får missa på Gotland
Guiden till hotell och boende på Gotland
Guiden till bra hotell i Visby – Allt du inte får missa på Gotland
Guiden till bra hotell i Visby
Guiden till hotell och boende på Gotland – Allt du inte får missa på Gotland
Guiden till hotell och boende på Gotland
Guiden till bra hotell i Visby Guiden till hotell och boende på Gotland

Fler hotell

Både i och utanför Visby finns flera bra hotell, vandrarhem och andra boendealternativ. Vissa har endast öppet under högsäsong, andra året runt. I dessa guider hittar du våra bästa tips.

 • Guiden till bra hotell i Visby Guiden till hotell och boende på Gotland

Restauranger på Gotland

Här äter du en god måltid på restaurang

Surfers

Smakresa till Kina

Surfers har en populär krog även i huvudstaden, men faktum är att filialen i Visby var den första att se dagens ljus, och har sedan 2006 blivit en favorit hos såväl bofasta gutar som tillfälliga besökare. Konceptet kretsar kring små- och mellanrätter från Sichuanprovinsen i Kina, som serveras i en färgstark och värmande atmosfär. Många kommer också hit för få sig en signaturcocktail eller en skvätt Baijiu i baren.

Bolaget

Franska förtecken

I lokaler som en gång i tiden inhyste Systembolaget hittas en av Visbys mest anrika restauranger, vars namn anspelar på just den föregående hyresgästen. På Bolaget är det franska smaker som fyller såväl faten som glasen, med allt från ostron till steak tartare och boeuf på menyn. Krogen inhyser även en cocktailbar där det skakas både egna och klassiska varianter.

Lilla Bjers

Ekologiskt och egenodlat

Under sommarsäsongen utökar gårdsbutiken Lilla Bjers sin verksamhet med en KRAV-märkt krog, där det serveras hållbara rätter lagade på gårdens egenodlade råvaror. Lunchen består av en kortare à la carte, medan middagen kommer i form av en avsmakningsmeny. Även drycken är ekologisk. Gården ligger sju kilometer söder om Visby och bjuder på lantlig idyll både inomhus och på uteserveringen.

Bruna Dörren

Utomlandskänsla

Bruna Dörren i Ljugarn är en riktig sommaroas som rymmer såväl restaurang som cocktailbar, thaihak och glassbar. Potatis är ett återkommande inslag på menyn, men det finns även ett brett utbud av pizza med olika toppings. Uteserveringen är en av Gotlands bästa, som mer ofta än sällan livas upp lite extra med musikquiz, livespelningar, disco och andra roligheter.

Bungenäs Matsal & Boende

Värt en omväg

Bungenäs Matsal hittas i ett naturområde högst upp på norra Gotland, en liten cykeltur eller promenad från vägen. På sommaren serveras både lunch och middag med internationella smaker, till stor del lagade på lokala råvaror. Vill man njuta lite extra av den vackra miljön kan man bo över i något av hotellrummen.

De bästa restaurangerna på Gotland – Allt du inte får missa på Gotland
De bästa restaurangerna på Gotland
De bästa restaurangerna på Gotland – Allt du inte får missa på Gotland
De bästa restaurangerna på Gotland

Restauranger på Gotland

Fler restauranger

Runt om på Gotland finns både välkända krogar och lite hemliga pärlor, varav många satsar särskilt på att använda sig av lokala råvaror från ön. I denna guide tipsar vi om Gotlands bästa restauranger, från Sudret till Fårö.

Caféer på Gotland

Mysiga caféer för eftermiddagsfikat

Glassmagasinet

Hemsida

Europas största glassbar

Nere i Visby hamn ligger Glassmagasinet, som med över 300 olika smaker inte bara är Gotlands, utan också hela Europas, största glassbar. Från det att vårsolen kikar fram till tidig höst kan du svalka dig med allt från italiensk gelato till lokalproducerad glass, med utsikt mot vattnet. Här finns verkligen något för precis alla smaker – utmaningen är bara att välja vilka du ska beställa just idag.

Leva Kungslador

Nybakat från stenugnen

Stenugnsbageriet Leva Kungslador håller öppet året runt, och erbjuder utöver nybakat fika även frukost, lättare luncher och tidiga middagar. Stället, som ligger bara en kort avstickare från Visby, är ett harmoniskt litet paradis med råa kalkstensväggar samt en lantlig uteservering och orangeri. Passa på att köpa med dig något från gårdsbutiken.

Själsö Bageri

Modernt hantverksbageri

Strax intill Själsö hamn ligger detta ekologiska bageri som håller öppet hela sommaren, samt fredag till söndag under lågsäsongen. Här njuter du av saftiga bullar, matiga mackor gjorda på nybakat surdegsbröd, finkaffe och annat gott. Vill du ha något svalkande finns även gotländsk Guteglass. Via deras sociala medier kan du följa brödbilarna, som dyker upp på olika destinationer på ön.

Café Gula Huset

Hembakat innanför murarna

Blir du fikasugen i Visby kan du styra kosan mot Gula Huset, som ligger i just ett gult hus innanför ringmuren. Stället är särskilt känt för sin gotländska saffranspannkaka med salmbärssylt, men även annat hembakat såsom pajer, bullar och småkakor radas upp bakom diskarna. Ett tips är att komma hit på din födelsedag – den som fyller år får nämligen dricka kaffe ur en kaffekopp från 1800-talet.

Sevärdheter och aktiviteter på Gotland

Roliga aktiviteter och spännande sevärdheter du inte får missa

Ringmuren

Anor från medeltiden

Ringmuren är Gotlands kanske mest karaktäristiska landmärke, och en betydande faktor till att Visby utsetts till världsarvsstad. Den närmare 3,5 kilometer långa muren började uppföras under 1200-talet, och är ett måste att besöka under din vistelse på ön. Gå gärna hela varvet runt om du har möjlighet, men har du begränsat med tid är sträckan längs strandpromenaden särskilt vacker. Stanna till vid Kärleksporten, en rundbågig port som blivit en populär plats för såväl förlovningar som bröllop.

Stora Karlsö Djupvik Resort
Stora Karlsö
storakarlso.se
Djupvik Resort
djupvikhotel.com
Stora Karlsö Djupvik Resort

Gotlands vackraste kustremsa

Ekstakusten sträcker sig ett par kilometer längs Gotlands västra kust, och är ett vackert naturreservat präglat av stenstränder och lågvuxen strandskog. Härifrån har du storslagen utsikt över havet, solnedgången och Karlsöarna en bit bort i horisonten. Gör ett stopp vid någon av stränderna och spana efter fossiler, ta en dagstur till Stora Karlsö eller njut av lokala delikatesser på Djupvik Resort.

 • Stora Karlsö Eksta Bopparve 233
  Stora Karlsö
  Stora Karlsö
  Djupvik Resort
  Eksta Bopparve 233
 • Stora Karlsö
  storakarlso.se
  Djupvik Resort
  djupvikhotel.com
  Stora Karlsö
  0498-24 05 00
  Djupvik Resort
  0498-24 42 72
 • Stora Karlsö Djupvik Resort

Botaniska trädgården

Hemsida

Beundra floran

Vid strandpromenaden, innanför ringmuren, grönskar Botaniska trädgården. Utöver en bred färgpalett av rosor, blomman som symboliserar Visby, finns här alla möjliga växter som annars inte trivs i den svenska naturen. Strosa omkring och läs på om de olika blommorna, eller slå dig ner på en parkbänk och bara insup den avslappnade atmosfären.

Hoburgsgubben Majstre Restaurang Bar & Café Grå Gåsen
Majstre Restaurang Bar & Café
majstre.se
Grå Gåsen
gragasen.se
Majstre Restaurang Bar & Café
@majstre_gotland
Grå Gåsen
@gra_gasen
Hoburgsgubben Majstre Restaurang Bar & Café Grå Gåsen

Södra udden

Gör en roadtrip ner på öns sydligaste punkt, Hoburgen. Området består av raukar, klippor och hedar, med häpnadsväckande utsikt över det öppna havet. Här hittar du också Hoburgsgubben, Gotlands kanske mest kända rauk, som fått sitt namn av att den ur rätt vinkel (och med en dos fantasi) ser ut som en gubbe. Passa på att äta eller fika på Majstre, eller sväng förbi Så Mycket Bättre-restaurangen Grå Gåsen på vägen till eller från.

 • Hoburgen Sundre Majstre 190 Hoburgsvägen 3
  Hoburgsgubben
  Hoburgen
  Majstre Restaurang Bar & Café
  Sundre Majstre 190
  Grå Gåsen
  Hoburgsvägen 3
 • Majstre Restaurang Bar & Café
  majstre.se
  Grå Gåsen
  gragasen.se
  Majstre Restaurang Bar & Café
  0498-49 74 42
  Grå Gåsen
  0498-49 84 90
 • Hoburgsgubben Majstre Restaurang Bar & Café Grå Gåsen

Visby domkyrka

Hemsida

Gotlands största kyrka

Domkyrkan har stått stadigt mitt i Visby innerstad sedan början av 1200-talet. Byggnaden har många vackra detaljer som bär på spännande anekdoter om stadens historia. Här kan du gå på guidad tur eller en dramatiserad visning av kyrkans dolda vind, på kvällen efter stängning.

Fårö

Ön utanför ön

Fem minuters båtresa från den norra udden ligger Fårö, en liten ö med orörd natur, vackra kalkstenshus och några av Gotlands bästa stränder – däribland populära Sudersand stand. Här kan du bland annat beskåda raukar på Langhammars Raukområde, äta crêpes på Kutens Bensin och ta del av Ingmar Bergmans konstnärsskap på Bergmancenter.

 • Sudersand Strand, Fårö Langhammars Naturreservat (Raukområde), Fårö Fårö Broskogs 1156, Fårö Fårö Svens 1118, Fårö
  Sudersand stand
  Sudersand Strand, Fårö
  Langhammars Raukområde
  Langhammars Naturreservat (Raukområde), Fårö
  Kutens Bensin
  Fårö Broskogs 1156, Fårö
  Bergmancenter
  Fårö Svens 1118, Fårö
 • Hemsida
Tofta Strand Sandviken Sudersand stand Herta Nisseviken
Tofta Strand
toftagotland.se
Herta
gotland.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/badplatser/region-gotlands-badplatser/herta
Nisseviken
gotland.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/badplatser/region-gotlands-badplatser/nisseviken
Tofta Strand Sandviken Sudersand stand Herta Nisseviken

Sol och bad

Hela Gotland är kantat av vackra badplatser med såväl sandiga som steniga stränder. Mest kända är kanske Tofta Strand på västra kusten samt Sudersand stand på Fårö, men vill du se dig omkring (eller bara hitta något glesare) finns flera pärlor att upptäcka. I Östergarn ligger Sandvikens långgrunda sandstrand, där det också finns sommarkrog, café och camping, vid Nisseviken kan du hoppa från bryggan, medan Herta med sitt avskilda läge och tillgång till både lekplats och kiosk passar hela familjen.

 • Tofta Strand Östergarn Skags 34, Katthammarsvik, Östergarn Sudersand Strand, Fårö Hörte Nisseviken
  Tofta Strand
  Tofta Strand
  Sandviken
  Östergarn Skags 34, Katthammarsvik, Östergarn
  Sudersand stand
  Sudersand Strand, Fårö
  Herta
  Hörte
  Nisseviken
  Nisseviken
 • Tofta Strand
  toftagotland.se
  Herta
  gotland.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/badplatser/region-gotlands-badplatser/herta
  Nisseviken
  gotland.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/badplatser/region-gotlands-badplatser/nisseviken
 • Tofta Strand Sandviken Sudersand stand Herta Nisseviken

Fornsalen

Hemsida

Känn historiens vingslag

Fornsalen, Gotlands äldsta kulturhistoriska museum, erbjuder massor av spännande föremål och utställningar för både stora och små. Bland annat finns här världens största vikingatida silverskatt, Spillingsskatten, som hittats på norra ön i slutet av 1990-talet. Därtill finns fossiler, gravar och föremål från stenåldern till vikingatiden samt barn- och familjeutställningen Skepp & skoj där man kan lära sig om havets betydelse för Gotland, klä ut sig till viking och knyta knopar.

Guiden till aktiviteter på Gotland – Allt du inte får missa på Gotland
Guiden till aktiviteter på Gotland
Guiden till aktiviteter på Gotland – Allt du inte får missa på Gotland
Guiden till aktiviteter på Gotland

Aktiviteter

Fler aktiviteter

Bowling, ölprovning eller loppisar? På Gotland finns massor av roliga aktiviteter att ägna sig åt, i denna guide har vi samlat våra favoriter.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;