De bästa restaurangerna på Gotland

De bästa restaurangerna på Gotland

Ska du åka till Gotland i sommar? Det är inte bara långa stränder och vacker natur som lockar sommarresenärer. Ön ruvar även på mängder av omtalade krogar och caféer värda ett besök. Dessutom är det relativt enkelt att ta sig till Gotland från Stockholm. Åk på minisemester eller ägna en hel sommar åt att utforska kulinariska pärlor, både i Visby och utanför. Här delar vi med oss av våra bästa tips och guidar till några av Gotlands bästa restauranger och fik – från de smala gränderna i Visby till avlägsna och magiska små ställen längs kusten. Då många ställens öppettider varierar efter säsongen är det en god idé att dubbelkolla de aktuella tiderna inför ditt besök.

Innehållsförteckning
 1. Restaurangtips i Visby
  1. Surfers – Hypade smaker från Sichuan
  2. Kasai – Krog i tre plan
  3. Crêperie & Logi – Franska favoriter
  4. Vår Fru – Från surdegsvåfflor till naturviner
  5. Bolaget – Mat och vin
  6. Krönet – Spanska vibbar
  7. Bakfickan – Fisk och skaldjur på menyn
  8. Café Gula Huset – Fika i trädgården
 2. Restaurangtips strax utanför Visby
  1. Lilla Bjers – Gårdskrog med butik
  2. Tofta Beach House – Strandrestaurang extra allt
 3. Restaurangtips på södra och sydöstra Gotland
  1. Majstre – Oslagbar utsikt
  2. Grå Gåsen – Hemma hos-känsla
  3. Smakrike – Kulinarisk smakresa
  4. Kapten Grogg – Bärs och burgare
  5. Ljugarns Strandcafé – Somrigt strandhäng
  6. Bruna Dörren – Glass, mat, rom och öl
  7. Hamra Krog – Salut Sudret!
  8. Lilla Trägårn – Streetfood och livemusik
 4. Restaurangtips på östra, nordöstra och norra Gotland
  1. Krakas – Finkrog på landet
  2. Katthammarsviks Rökeri – Rökeri, krog och butik
  3. Bungenäs Matsal & Boende – Sista utposten
  4. Graute Gård – Ett med naturen
  5. Restaurang Fårögården – Medelhavsoas
  6. Gothems Cantina y Casitas – Streetfood som i södra Cali
  7. Fabriken Furillen – Stilsäkert boende
  8. Rute stenugnsbageri – Sommarbageri och stenugnspizzeria
 5. Resa från Stockholm till Gotland
  1. Med båt
  2. Med flyg

Restaurangtips i Visby

Visbys bästa restauranger och caféer

Surfers

Hypade smaker från Sichuan

Du lär inte ha gått miste om den kinesiska succékrogen som även finns i Stockholm. Bortsett från kulinariska smårätter med inspiration från matregionen Sichuan, lockar Surfers även med sina fruktiga och rejäla drinkar. Ett besök på Surfers förvandlas enkelt till en helkväll. Glöm inte att boka bord i god tid om du vill äta här.

Kasai

Krog i tre plan

Det japanska dinner-club-konceptet Kasai ligger sedan tidigare i Stockholm, och från och med juli 2021 finns det även på Hästgatan 17 i Visby. Här bjuds det på tre våningar med restaurang, nattklubb och lounge, samt en takterrass högst upp.

Crêperie & Logi

Franska favoriter

I Strykjärnshuset, mitt bland Visbys smala gränder, hittar du detta ombonade crêperie som har gjort sig känt för sina söta crêpes och matiga galetter. Här har man tagit ut svängarna och varit lite kreativ med den franska förlagan. Sommartid finns även en mysig uteservering att nyttja.

Vår Fru

Från surdegsvåfflor till naturviner

Vår Fru drivs av skådespelaren Lia Boysen och Fotografiskas grundare Per Broman, som har förvandlat en gammal ramverkstad till en ombonad restaurang och bar. Här serveras allt från frasiga våfflor och smårätter till cocktails och naturviner. På gården finns ett lummigt orangeri i gammal stil.

Bolaget

Mat och vin

Sugen på mat och vin? Styr stegen mot Stora torget och Bolaget. Här kan du kombinera ett gott glas vin med fransk mat och franska desserter, antingen inomhus eller på den soliga uteserveringen. Namnet kommer sig av att Systembolaget tidigare låg i lokalerna.

Krönet

Hemsida

Spanska vibbar

På somrarna vaknar Krönet till liv vid en av Visbys vackraste utsiktsplatser. Här råder riktiga Medelhavsvibbar med en meny bestående av tapas och en bar där det skålas i sangria, öl och cocktails. Samla vännerna och beställ in allt möjligt smått och gott att dela på, med solnedgången som kuliss.

Bakfickan

Fisk och skaldjur på menyn

Bakfickan har funnits på Stora torget sedan 90-talet och är proffs på havets läckerheter. Hit kommer du till exempel för att äta klassiker som toast skagen, stekt strömming, fisksoppa och rökta räkor – eller för att handla med dig lite delikatesser hem från kyldisken.

Café Gula Huset

Fika i trädgården

Med en blomstrande liten trädgård, och mängder av hemgjorda bakverk, är Gula Huset en fikafavorit bland såväl gotlänningar som tillresta sommargäster. Caféet döljer sig bakom ett staket på Tranhusgatan och här är mysfaktorn hög.

Restaurangtips strax utanför Visby

Bra restauranger och caféer i närheten av Visby

Lilla Bjers

Gårdskrog med butik

Sju kilometer söder om Visby hittar du den KRAV-certifierade gården Lilla Bjers, som erbjuder både sommarkrog och butik. Här tillagas mat med egna grödor och KRAV-certifierat kött från lokala gårdar på Gotland. I den året runt-öppna butiken kan du handla nyskördade grönsaker, hantverk, delikatesser och mycket mer.

Tofta Beach House

Strandrestaurang extra allt

Vill du njuta av en heldag på stranden ska du bege dig till Tofta Beach House en kort biltur från Visby, på Gotlands västra kust. Den här strandrestaurangen blickar ut över havet och bjuder vackra solnedgångar med en internationell vibe. Slå dig ner i matsalen eller lägg dig i en solsäng på terrassen och beställ in både mat och dryck medan du beundrar utsikten över vattnet.

Restaurangtips på södra och sydöstra Gotland

Södra Gotlands bästa restauranger och caféer

Majstre

Oslagbar utsikt

Längst ut på Gotlands sydspets, Hoburgen, tronar restaurangen, baren och caféet Majstre med stora panoramafönster och uteserveringar. Härifrån har man en oslagbar utsikt över havet och naturen. Majstre håller öppet både för lunch och middag under den varmare säsongen och erbjuder allt från klassiker och drinkar till bullar, glass och mackor.

Grå Gåsen

Hemma hos-känsla

Grå Gåsen i Burgsvik är inhyst i en mysig villa som känns lite som ett riktigt hem. Här kan man stanna till för att ta en kaffe, drink eller en bit mat, men det går också bra att övernatta i något av hotellrummen. Missa inte heller ladan som är känd från TV-programmet Så mycket bättre.

Smakrike

Hemsida

Kulinarisk smakresa

I ett gammalt handelshus i Ljugarn hittas Smakrike Krog & Logi, som serverar spännande avsmakningsmenyer på lokala råvaror i säsong. Menyerna byts ut så ofta som varannan vecka, och kan matchas med vinpaket om så önskas. För den som vill sova över erbjuds flera dubbelrum och en svit i olika stilar.

Kapten Grogg

Bärs och burgare

Sugen på bärs och hemgjorda hamburgare? Ta dig till Kapten Grogg, en härligt stökig hamnkrog som hittas i Ronehamn. Här pryds väggarna av familjens skivsamling, och på somrarna arrangeras spelningar och musikquiz.

Ljugarns Strandcafé

Hemsida

Somrigt strandhäng

I Ljugarn hittar du detta trevliga strandcafé, där du under sommaren kan mätta magen med internationella rätter och hembakade kakor, svalka dig med ett glas rosé, äta glass och spela minigolf eller beachvolley. Självklart till tonerna av livemusik.

Bruna Dörren

Glass, mat, rom och öl

Bruna Dörren bjuder från maj till september på skönt sommarhäng vid stranden med surfkänsla och lantliga vibbar. Här kan man svalka sig med glass, äta mat från en potatisbaserad meny och sondera ett brett utbud av öl och rom i de olika barerna. Det bjudes även på spel och underhållning i form av livespelningar. Missa inte heller deras utomhusdisco.

Hamra Krog

Hemsida

Salut Sudret!

En bra bit ner på Sudret ligger Hamra Krog, som varje sommar slår upp portarna med en ny meny och aldrig sinande gästvänlighet. Rätterna är till stor del influerade av såväl den franska kokkonsten som den lokala matscenen. Bistrons charmigt blåvita skrud förstärker den sydfranska känslan.

Lilla Trägårn

Streetfood och livemusik

Är du sugen på streetfood och livemusik, då kan du bege dig till Lilla Trägårn i Ljugarn. I den lilla trädgården utanför det gamla posthuset varvas hamburgare och tacos med folkkära artister som uppträder på scenen sommartid. Lilla Trägårn startade ursprungligen som en foodtruck, och känslan är fortfarande densamma på sommarkrogen.

Restaurangtips på östra, nordöstra och norra Gotland

Östra och norra Gotlands bästa restauranger och caféer

Krakas

Hemsida

Finkrog på landet

I Kräklingbo mitt ute på landsbygden hittas prisbelönta Krakas Krog, som bland annat satsar på småskalighet, hållbarhet och bra djurhållning. Här kombineras innovativ matlagning med ett stort intresse för vin. Passa på att stanna kvar och checka in i ett av rummen på övervåningen.

Katthammarsviks Rökeri

Hemsida

Rökeri, krog och butik

Fiskfantaster får sitt lystmäte på Katthammarsviks Rökeri, som ligger precis vid kusten och har drivits av samma familj i tre generationer. Här kan du äta genuina fiskrätter eller plocka ihop en tallrik med olika delikatesser från havet. Allt finns även att hitta i butiken.

Bungenäs Matsal & Boende

Sista utposten

Bungenäs Matsal ligger intill ett kalkbrott på nordöstra Gotland och är egentligen en gammal matsal från 40-talet som Skälsö arkitekter har rustat upp. Här kan man under sommaren äta internationella rätter och bo i vackra miljöer. Sista biten från vägen tar man sig på lånecykel eller till fots.

Graute Gård

Hemsida

Ett med naturen

Lammgården Graute Gård är vackert belägen i en rofylld miljö på norra Gotland, långt bort från allt. Här kan du stanna till och fika i gårdscaféet som serverar kaffe och hemgjorda bakverk, eller handla kött och handgjorda lammskinnsprodukter i butiken. Passa även på att gosa med kattungarna i trädgården.

Restaurang Fårögården

Hemsida

Medelhavsoas

“Gotländsk medelhavsmat” är vad som serveras på Fårögården, som hittas bara ett litet stenkast från Fårös strandkant. Här kan du under sommaren njuta av såväl frukost som lunch och middag, eller varför inte en skopa hemgjord gelato eller två. Passa på att gå en promenad i den vackra naturen som omger restaurangen, eller ta ett dopp vid stranden.

Gothems Cantina y Casitas

Hemsida

Streetfood som i södra Cali

Du som är sugen på mexikansk streetfood kan bege dig till den här omtalade restaurangen som ägs av ett par med rötter i både Sverige och Mexiko/USA. Här serveras tacos, burritos och andra genuina rätter på samma vis som i södra Kalifornien, fast i lilla Gothem.

Fabriken Furillen

Hemsida

Stilsäkert boende

Den gamla kalkstensfabriken på ön Furillen är idag ett avskalat designhotell i skandinavisk industristil, omgivet av karg natur och öppet hav. Ön förekommer frekvent i både modereportage och filmer, och som gäst kan man utforska omgivningarna på hotellets cyklar. På somrarna serveras middag med lokala råvaror i hotellets restaurang ROT.

Rute stenugnsbageri

Sommarbageri och stenugnspizzeria

I en gammal smedja på nordöstra Gotland håller Fabriques gotländska systerbageri öppet på somrarna. Hit kommer du för att handla stenugnsbakat bröd, ta en fika i trädgården eller för att äta pizza – kvällstid förvandlas nämligen bageriet till en stenugnspizzeria.

Resa från Stockholm till Gotland

Så här tar du dig till Gotland från Stockholm

Med båt

Färjor till Gotland går mellan Nynäshamn och Visby och tar ungefär tre timmar. Priserna varierar beroende på typ av biljett och tid på dygnet.

Med flyg

Flyg till Visby går från både Arlanda och Bromma och tar ungefär 40 minuter.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;