Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Rutiner

Homeschooling - tips på hur du lyckas

Den här corona-krisen har verkligen utmanat alla i samhället och inte minst oss föräldrar. Då jag Agnes hamnade mitt i det valde vi att spela in ett avsnitt för att hjälpa dig som kanske en dag blir tvungen att ta av dig föräldrahatten och sätta på dig lärarhatten istället.

Har du hunnit lyssna?

En onsdagskväll precis i början av corona-krisen fick vi beskedet från Miriams skola att de tänkte stänga skolan i tre dagar för testa om de kunde hantera undervisningen digitalt. Det var bara för oss föräldrar att gilla läget och ställa. Det blev fullständig kaos hemma hos oss.

Miriam vaknade upp torsdag morgon, slog upp sin dator och loggade in för första gången på Google Classroom. Tyvärr så hade lärarna inte riktigt greppat hur mycket arbete som barnen kunde göra hemma så vi satt med skolarbete mellan 08-20 både torsdag och fredag. Det var hemskt och otroligt ångestladdat för både Miriam och mig. Ingen skugga ska egentligen falla över skolan utan det var en inläringsperiod för alla parter.

De tre digitala hjälpmedel som Miriam använde under sin tid hemma var ovan nämnda Google Classrom, Bingel och Elevspel. Bingel är helt fantastiskt utformat med sin gamification där du när du loggar in första gången får en avatar och ju mer uppdrag du klarar av desto mer grejer kan du "köpa" till din avatar. Mycket pedagogiskt. Elevspel är lite tråkigae men det är bra uppgifter ändå. Vi kommer fortsätta att använda Bingel när det kommer till sånt som Miriam har svårt för som problemlösning.

De följande tre veckorna efter de första två dagarna skulle komma till att spenderas med hemundervisning och den första veckan var värst. Vi hade inga rutiner, ingen planering och både jag, Miriam och maken stressade för att få saker gjorda i tid. Jag fick ont i halsen av allt skrikande och all stress som satte sig som ilska i hela kroppen. Så här kunde vi inte fortsätta! Vi behövde en plan. Sagt och gjort.

Planen utformas

Vårt största problem var just det här med rutiner och planering. Då Miriams inloggning på Google Classroom krävde ett Google-konto kopplade jag helt enkelt på Google Calender till det och laddade ner det till mobilen. Här fick hon planera upp dagen utifrån hennes lärares schema men så att det passade henne. Hon skrev in gympa som träning för att få Googles egna bild för det, hade olika färger för olika block och även lunchen fick en egen bild.

Det här gjorde all skillnad för Miriam. Även jag och maken kunde andas ut. Nu blev Miriam mer eller mindre självgående i sitt arbete och frågade enbart om hjälp när hon hade kört fast. Det är också det här som får mig att äntligen komma fram till syftet med det här inlägget:

Agnes bästa tips för att lyckas med homeschooling

  • Planering och struktur är grunden i allt.
  • Lägg in dagens lektioner i en kalender - antingen digital eller gör en egen
  • Håll dig lugn och var snäll mot dig själv. Du är förälder och inte lärare. Det är inte alltid så lätt att vara pedagogisk.
  • Be om ursäkt om du brusar upp. Det är viktigt att du som förälder kan säga förlåt.
  • Gör roliga saker när det är paus. Tex ät glass fast det är tisdag eller gör egen parkour när ni är ute.

Miriam mognade otroligt mycket under den här tiden och det kommer hjälpa henne framöver.

Efter 3,5 veckor var det dags att återvända till skolan. Alla var glada över det men gladast var nog Miriam.

Tack för att du lyssnat och läst!