Homeschooling - tips på hur du lyckas

Den här corona-krisen har verkligen utmanat alla i samhället och inte minst oss föräldrar. Då jag Agnes hamnade mitt i det valde vi att spela in ett avsnitt för att hjälpa dig som kanske en dag blir tvungen att ta av dig föräldrahatten och sätta på dig lärarhatten istället.

Har du hunnit lyssna?

En onsdagskväll precis i början av corona-krisen fick vi beskedet från Miriams skola att de tänkte stänga skolan i tre dagar för testa om de kunde hantera undervisningen digitalt. Det var bara för oss föräldrar att gilla läget och ställa. Det blev fullständig kaos hemma hos oss.

Miriam vaknade upp torsdag morgon, slog upp sin dator och loggade in för första gången på Google Classroom. Tyvärr så hade lärarna inte riktigt greppat hur mycket arbete som barnen kunde göra hemma så vi satt med skolarbete mellan 08-20 både torsdag och fredag. Det var hemskt och otroligt ångestladdat för både Miriam och mig. Ingen skugga ska egentligen falla över skolan utan det var en inläringsperiod för alla parter.

De tre digitala hjälpmedel som Miriam använde under sin tid hemma var ovan nämnda Google Classrom, Bingel och Elevspel. Bingel är helt fantastiskt utformat med sin gamification där du när du loggar in första gången får en avatar och ju mer uppdrag du klarar av desto mer grejer kan du "köpa" till din avatar. Mycket pedagogiskt. Elevspel är lite tråkigae men det är bra uppgifter ändå. Vi kommer fortsätta att använda Bingel när det kommer till sånt som Miriam har svårt för som problemlösning.

De följande tre veckorna efter de första två dagarna skulle komma till att spenderas med hemundervisning och den första veckan var värst. Vi hade inga rutiner, ingen planering och både jag, Miriam och maken stressade för att få saker gjorda i tid. Jag fick ont i halsen av allt skrikande och all stress som satte sig som ilska i hela kroppen. Så här kunde vi inte fortsätta! Vi behövde en plan. Sagt och gjort.

Planen utformas

Vårt största problem var just det här med rutiner och planering. Då Miriams inloggning på Google Classroom krävde ett Google-konto kopplade jag helt enkelt på Google Calender till det och laddade ner det till mobilen. Här fick hon planera upp dagen utifrån hennes lärares schema men så att det passade henne. Hon skrev in gympa som träning för att få Googles egna bild för det, hade olika färger för olika block och även lunchen fick en egen bild.

Det här gjorde all skillnad för Miriam. Även jag och maken kunde andas ut. Nu blev Miriam mer eller mindre självgående i sitt arbete och frågade enbart om hjälp när hon hade kört fast. Det är också det här som får mig att äntligen komma fram till syftet med det här inlägget:

Agnes bästa tips för att lyckas med homeschooling

  • Planering och struktur är grunden i allt.
  • Lägg in dagens lektioner i en kalender - antingen digital eller gör en egen
  • Håll dig lugn och var snäll mot dig själv. Du är förälder och inte lärare. Det är inte alltid så lätt att vara pedagogisk.
  • Be om ursäkt om du brusar upp. Det är viktigt att du som förälder kan säga förlåt.
  • Gör roliga saker när det är paus. Tex ät glass fast det är tisdag eller gör egen parkour när ni är ute.

Miriam mognade otroligt mycket under den här tiden och det kommer hjälpa henne framöver.

Efter 3,5 veckor var det dags att återvända till skolan. Alla var glada över det men gladast var nog Miriam.

Tack för att du lyssnat och läst!

;
Så organiserar du Lego

Avsnitt 20 handlar om den stora trenden i många flöden just nu, alltså att föräldrar börjat sortera upp sina barns Lego. En av få bra saker med Corona-utbrottet.

Och jag (Andreas) genomförde själv projekt Lego-organisering för några veckor sen. Här är min enkla och kortfattade guide till hur du börjar.

Lyssna på avsnittet här:

Bra sak att veta innan du börjar:

Det kommer troligen ta tid för dig, men det är värt det. Och det är det perfekta projektet som du kan göra några minuter i taget bara, eller i timmar (om du har det).

Varför ska man organisera allt Lego?

Det blir lättare och roligare när du ska göra byggen. Istället för att rafsa runt i en stor bytta med allt blandat kan du enklare hitta den biten du vill ha.
En annan effekt är att du lär dina barn att hålla ordning på sitt lego, troligen kommer det spilla över på annat i deras liv också.

Hur börjar man?

1. Samla först in allt lego så du vet hur mycket du har.

2. Sortera ut plattor, byggbitar och lite andra typer för sig. Kanske har du även gubbar och dess delar separat. Sen är det bara att sortera, meditativt och perfekt syssla samtidigt som du kollar Netflix. Jag använde min frus måttmatta (har säkert ett riktigt namn, men den där gröna mattan du ser på bilden ovanför) och det gjorde att det kändes mindre rörigt.

Hur organiserar och sorterar man Lego?

Gå in på Brick architects guide till olika brickor. Läs guiden och bestäm vilken nivå du vill hålla. Börja enkelt och sortera inte för detaljerat. Sen skriver du ut preview av LEGO Brick Labels, klipp till och tejpa på de lådor du ska använda

Hur förvarar man lego?

Du kan så klart köpa hundratals byttor och burkar, men det är onödigt att börja där. Använd burkar och lådor du redan har hemma, dumt att slösa pengar på något om det visar sig att dina barn inte leker med lego om typ 2 månader.

Hur gör du med Lego där hemma? Berätta gärna i kommentarerna.

;
Välkommen till Föräldrasplainings blogg

Woohoo! Äntligen börjar vi blogga på Thatsup.se. Vilka är vi då? Ja, här kommer en fabricerad intervju med en av personerna bakom, Andreas alltså.

Vad är Föräldrasplaining för något?

Föräldrasplaining är en podcast om föräldraskap med Agnes Lindberg och Andreas Ivarsson. Vi är podcasten som handlar om livet med barn och vardagspusslandet som ingår. Du får höra den osminkade bilden av livet som både är glädje och ångest. Hittills har vi släppt 21 avsnitt.

En podcast som är en blogg, hur tänker ni?

Ja, lite konstigt kanske. Men egentligen inte. Vi har märkt att mycket vi pratar om i podcasten är referenser till andra saker eller att vi vill gå lite mer på djupet med vissa ämnen. Då är blogg en perfekt plats att samla det på och så hittar de som letar efter ämnen vi tagit upp, oss när de söker på Google.

Och Föräldrasplaining är mer än en podcast, vi är en inspiratör och peppig kompis till dig som har barn. Du kan träffa oss i form av podcast, blogginlägg, Stories och inlägg på Instagram och kanske video någon gång i framtiden.

Vilka är ni som står bakom Föräldrasplaining?

Jag kan bara prata för mig själv, här är en dunk i ryggen att Agnes också presenterar sig.

Andreas Ivarsson i typ 100 ord: Pappa till 2 barn (adopterade från Taiwan) som jobba med strategier och innehåll på hyfsat kända KIT (där han bland annat skapade matkontot KIT Mat). Vid sidan om jobbet brinner Andreas för matlagning och att fixa saker hemma, nu under vårkanten blir det mycket odling också.

Han bor i ett radhus i Hässelby Villastad med barnen och sin kära fru. Snart har han bott 10 år i Stockholm, född och uppvuxen i Rödeby (en by utanför Karlskrona i Blekinge).

Hur lyssnar man på er podcast?

Du hittar den om du söker efter Föräldrasplaining i din podspelare (pröva Spotify om du inte har en dedikerad app för poddar).

Man kan också gå till vår poddplattforms sida och lyssna direkt.

Hur ofta släpper ni avsnitt?

En gång i veckan och tanken är att varje avsnitt är runt 20 minuter då vi vet att många med barn har väldigt lite egentid som kan ägnas åt poddar.

Hur tipsar man er om ämnen och gäster som borde vara med?

Du kan så klart kommentera här på bloggen, men du kan också skriva till oss på Instagram, där vi heter @foraldrasplaining.

;
;