Daiquiri - Bartender's everyday choice

Först ska jag be om ursäkt för att jag varit borta ett tag. Det har helt enkelt inte funnits tid. Jag ska bättra mig men tack för att ni stannar och kikar in, det uppskattas! Jag ska självklart berätta om varför när tiden är inne, stay put.

Daiquiri är utan tvekan en "bartenders drink" och vad menas med det egentligen. Jag vill påstå att det är av några olika anledningar. Första är att det är en snabb drink att göra FÖR en bartender samt att den är snabb att dricka (går även ibland under benämningen "smackeri" - Då du dundrar i dig den på ett svep). Sen är det även en drink som beställs för att undersöka kvaliteten hos baren/bartendern. Lyckas du balansera, få rätt textur, rätt kyla, rätt vattenmängd på drinken så är du/baren "ok" att beställa fler drinkar av. Det kan absolut vara en kul grej att göra, gå runt på flera barer under samma kväll och just beställa samma drink. Jag lovar att ni kommer känna skillnad.

Daiquiri som många klassiska drinkar görs på 3 ingredienser, i detta fall Rom, lime och socker.

  • 50 ml Ljus rom - I detta inlägg använder jag Plantation 3 stars
  • 30 ml Limejuice
  • 20 ml sockerlag (glöm inte att kika i mitt tidigare inlägg om sockerlager)
  • Garnera gärna med en limeskiva.

 

 

Börja med att pressa lime, plocka fram rom och sockerlag. Blanda sedan
efter receptet i lilla delen av shakern.

 

 

Tillsätt sedan rikligt med is och skaka sedan ordentligt. Sila upp i ett kylt cocktailglas och använd gärna den finmaskiga silen för att få bort isflagor. Garnera gärna med en limeskiva. Daiquiri och Smackeri - Helt upp till dig.

 

 

En grymt bra drink som passar alla. Liten förberedelse för något som är otroligt gott. En historia kring denna drink berättar att när det Kubanska företaget "The Daiquiri Mining Company" skulle bjuda sina viktiga affärsgäster på en cocktail hade man inget annat än rom och lime. Vid tillfället använde man sig av socker för att balansera syran från limen och cocktailen blev en succé och har sedan den tiden varit omåttligt populär.

Gå och köp lite rom, lime och använd sockerlagen du gjort innan, Tack för att du läste.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

;
Bildskön måndag - Cocktails - Penny & Bill's Menu

Man känner verkligen att hösten dragit igång. Det är verkligen fulle rulle på alla möjliga sätt. Men att kika på lite bilder, få lite inspiration och drömma sig bort till helgen som kommer strax, det har vi alla tid för.

 

 

Booty Bay - House blended dark rum, sweet vermouth, cacao,
honey, banana, campari, p&b bitters

En manhattan variant där basen görs av en blend av olika romer. För dig som tycker om spritigt, lätt sött men en komplex smak berg och dalbana så är detta något som värmer dig gott.

 

 

Jugo de Jimadores - Tequila blanco, aqvavit, elderflower, verjus, mandarin,
peychaud bitter, saline solution

Det är verkligen inte alla som gillar Tequila men för dig som älskar klassikern Margarita är detta ett måste. Tydlig agave blandas upp med båda Hallands fläder och fläder likör, frukten förstärks av mandarin och syra från verjus. Sen färgar vi denna drink med ett blad rödkål - Hur går det till? Inte super konstigt egentligen. Jag blandar spriten först, men inte för 1 drink, utan för flera och sedan låter jag ett blad rödkål ligga i vätskan i ca 1 timme.

 

 

Go naked or go home - Naked Grouse, fermented raspberry,
fino sherry, lemon, Champagne

Vi har stängt söndag-måndag på baren och något som tyvärr alltid händer är att när kvällen är slut på lördag har vi ofta öppet vitt vin. Det kan vara öppen Champagne, Cava eller vad som. Tyvärr kan vi inte servera det på tisdag, kolsyran har ju försvunnit, vinet kan ha oxiderats men istället för att slänga det använder vi det för att göra ett hallonsocker. Vi blandar allt "dåligt" vitt vin, tillsätter hallon och låter det fermentera. Sedan silas bitar bort och vi blandar drinken. Fruktigt, bubbligt och omtyckt av alla, även de som "inte gillar" whisky.

 

 

Nuts & Bolts - Islay whisky, Cognac, over proof rum, cacao blanc,
coconut fat mandarin, p&b bitters

Här har vi en Old Fashioned variant som varit med på menyn sedan dag 1. Jag tror vi tillhör ett av de kontona som säljer mest Islay whisky i Sverige pga av denna drink. Jag "tvättar" whiskyn med kokosnötsfett, vad det innebär är att jag tillsätter en struktur i vätskan, i detta fall fett. En helt grym drink om jag får säga själv. Denna måste testas.

 

Så, jag ser fram emot att ge ut et nytt recept i dagarna. Stay tuned min vänner. Tack för att du läste.

 

;
Recept Belmont - Gin, grädde & grenadine - Gräddigt behöver inte vara barnsligt

En vanlig tro är att allt med mjölk och/eller grädde som ingrediens är "tjejigt", söt och ganska barnsligt. Jag ska inte säga att det inte stämmer men först vill jag säga att kategorisera dryck i feminint eller maskulint är något som inte ska göras. Alla har olika smakpreferenser och det har inget att göra med vilket kön du har. Att drinkarna kan vara söta och lättdruckna är en annan femma, vi har ju under flera år druckit tex Rosa Pantern, White russian (som är såååå gott) och mängder av andra drinkar. Men idag ska jag visa upp en riktigt bra drink på gin, grädde och grenadine. Glöm inte att kolla inlägget om sockerlager om du inte vet hur man gör grenadine.

 

Belmont - Harry Craddock 1930 Savoy

  • 50 ml gin
  • 30 ml grädde
  • 20 ml grenadine
  • riven muskot

 

 

Börja med att plocka fram gin (valfri), grädde och grenadine.

 

 

Blanda gin, grädde och grenadine i den lilla delan av shakern.

 

 

Plocka fram din is och fyll på ordentligt. Slå ihop din shaker och skaka ordentligt. När du skakat klart sila då upp i ett kyllt cocktailglas och riv lite muskot på toppen.

 

Belmont är en riktigt riktigt bra drink. Tydligt gin och känsla av sprit men samtidigt fantastiskt krämig och fruktig. Detta är absolut inte en sötslisklig milkshake utan är väldigt vuxen cocktail som i sin enkelhet är väldigt komplex. Testa!

Tack för att du läste! ses snart

Ladda ner receptet, skriv ut och gör din egna receptbok hemma.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

;
Bordeaux - Cognac, Rom, Gin - Frankrike

Inlägget har skrivits över flera dagar.

 

Jag är absolut en morgon människa, aldrig haft några problem att gå upp tidigt, vaknar på 1 minut och redo för dagen. Jag som jobbar en hel del natt och är hemma i säng kring 1-2 på natten går upp mellan 8-9 varje morgon för att ta en promenad med mina hundar. Det är lite som meditation för mig.

Imorse (måndag 17/9) ringde klockan 04:00. Det är tidigt, osunt tidigt. Men belöningen för denna prestation var inte av en sämre rang. Flyget från Arlanda lämnade 06:20 mot Bordeaux, Frankrike. På dagens agenda står det besök hos Pierre Ferrand, ett exceptionellt Cognac hus. Även Rom från Plantation och Citadel Gin.

Dagen var lång men otroligt innehållsrik. Efter en ca timmes bilfärd från Bordeauxs flygplats kom vi fram till Chateau Bonnet där vi välkomnades fantastiskt och det var uppdukat med lunch, vin och öl. Sedan hoppade vi in i bilen och åkte mot destilliriet. Vackert belägna vita stenhus, rustikt byggda men med en otroligt elegans visades upp bland mängder av vinrankor, det är skördetid nu så det var ganska tomt på folk men det är rätt skönt att slippa massa buller och bånk.

Här fick vi en genomgående föreläsning om allt om Cognac, smakade mändger av fenomenal sprit och bara insöp den fantastiska atmosfären. Varje Cognacs hus har ett speciellt litet rum i sina källare som kallas Paradis, där har man sparat olika årgångar som har speciella värden. Det kan vara "den första" av något, den kan vara 40-50 år gamal osv. Där fick vi bland annat smaka på en Cognac från 1973, det är något magiskt med det kan jag säga.

Vidare fortsatte dagen med en kort biltur till Plantation Rum's lagerlokal. Doften som möter dig när du går in genom de stora dörrarna är helt galen. En sekund efter att vi blivit välkomna berättades det att "taste whatever you want"... Ow my god!! Skoja inte att man blir bortskämd.

Dagen avslutades i byn med middag och mängder av skratt. Alla var väldigt trötta så det blev en tidig kväll. Tisdag 18/9 ringde klockan 08:00, jävlar va skönt det var att ta igen lite sömn. Frukosten stod uppdukad med gott bröd, härliga pålägg, kaffe, yoghurt och juice. Idag stod Citadelle Gin på agendan, en grym gin som har 19 botaniker (kryddor) och man gör även en lagrad gin vilket inte är super vanligt. Man använder använda Cognacs fat till lagring vilket ger en cool nyans.

Jag vill verkligen tacka Spring Wine, Pierre Ferrand, Plantation & Citadelle för denna otroliga resa. Stort tack till Karl, Tony och Anna för att ha arrangerat detta, ni har varit absolut fantastiska. Har du chansen, plocka upp dessa produkter, åk ner till Cognac och besök denna pärla. Du kommer inte bli besviken.

TACK - och tack för att du läste.

 

;
Foodtail - Food + Cocktail - Mat och Cocktail i kombination - Inspirationssöndag

Jag älskar drinkar. Men jag älskar verkligen mat också. När jag startade Penny & Bill ville jag hitta en gren i vårt DNA-träd som skulle vara annorlunda. Vi är så otroligt bortskämda med grymma barer i Sverige vilket gör det svårare att stå ut och nå igenom som något annat. Jag har sett försök till att kombinera mat & cocktail men inget som har varit helhjärtat eller inbundet i vad etablisimanget faktiskt gör. Här kände jag att det skulle kunna vara intressant och en utmaning.

 

Göscevice med spritärta, isört, ringblomma

tillsammans med

Floresta - Grand Cru riesling, Novo Fogo cachaca, gentian, isörtsstam, honung,
ingefära, lavandel, citrus - färgas med rödbeta.

 

För att göra det enkelt att förstå vad det handlar om så är det att smakmässigt kombinera mat och dryck. Precis som att rekommendera ett glas vin till en maträtt, en öl, ett glas portvin eller vad som. Det fantastiska med cocktails är att du kan gå in och skruva på mängder av nyanser som du inte kan göra med tex vin. Det är otroligt kul, väldigt svårt men utvecklande som tusan.

 

Makrill grillas på kolgrilled med färskt enbärsris,
serveras med ämnesgurka och grillad citron

tillsammans med

Otto's Journey - Brooklyn gin, Otto's rose vermouth, Del Maguey Mezcal,
Chartreuse, lemon husk, orange bitter

 

Kokosglass, blåbär, bärkompott, frystorkade blåbär, maräng

tillsammans med

Coopers Punch - Highland Park single malt, overproof rum, port wine, chai tea,
lime, blackberry, p&b bitter, nutmeg

 

Bilder, mat, cocktails - Vad mer behövs för en söndag? Ses snart.

;
;