Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Sours

Recept Penicillin - Läkemedlet för Scotch Whiskey i cocktails

Scotch whiskey har alltid en plats i barer, varesig det är Single Malt eller Blended. Jag är en enorm Scotch fantast och har länge använt det som en given bas i drinkblandning och jag vill gärna se fler använda mer. Min far tycker dock att det är helt knäppt att blanda Scotch whiskey - "Den ska drickas rent!". Det finns enorma variationer inom Skottlands produktion av whiskey och jag älskar hur jag kan plocka fram enormt finstämda nyanser, smaker och jag älskar kroppen som Scotch Whiskey ger till en drink.

Sam Ross, en av ägarna till New York baren Attaboy (som förövrigt är en av världens absolut bästa barer, förra året öppnade de även i Nashville) skapade denna otroliga drink år 2005. Vid den tiden hette baren Milk and Honey och drevs då av Sam och Michael Mcilroy men ägdes av Sasha Petraske. Efter 10 års hårt, lojalt arbete gav Sasha baren till Sam & Michael som tack för det enorma arbete de lagt ner under åren. Milk & Honey öppnade 1999 och år 2013 bytte det namn till Attaboy.

 

 

Börja med att pressa citroner. Plocka fram Blended Scotch, ingefärssocker, honungssocker och Islay whiskey (rökig whiskey).

 

 

Blanda Blended Scotch, citron, honung, ingefära i lilla delen av shakern.

 

 

Kasta ner rikligt med is och skaka ordentligt. Sila sedan upp i ett kort glas med is (Gärna med en hemmagjord stor isbit, glöm inte att kika på tidigare inlägg,
även om du missat hur du gör ingefärssocker och honungsocker) och sedan droppa på lite Islay Scotch. Garnera gärna med en skiva ingefära.

 

 

För dig som uppskattar sura whiskeydrinkar är denna ett måste, jag har många många vänner som är absolut galna i denna drink. Ett annat kvitto på hur bra drinken är att du garanterat kan beställa den på flera barer i världen, drinken har verkligen hjälpt Scotch Whiskey att komma tillbaka. Jag har själv blandat drinken på Attaboy/Milk & Honey och fått det exakta receptet av grabbarna. Jag älskar verkligen denna drink och ett stop på baren är givet under en New York resa.

 • 50 ml Blended Scotch (ex. Naked Grouse, Johnnie Walker Black)
 • 30 ml Citronjuice
 • 10 ml Honungssocker
 • 10 ml Ingefärssocker
 • 7 droppar Islay Scotch (ex. Laphroaig, Lagavulin, Bowmore)

Blanda Blended Scotch, citron, honung, ingefära i lilla delen av shakern. Kastar ner rikligt med is och skaka ordentligt. Sila sedan upp i ett kort glas med is (gärna med en hemmagjord stor isbit, glöm inte att kika på tidigare inlägg. Även om du missat hur du gör ingefärssocker och honungsocker) och sedan droppa på lite Islay Scotch. Garnera gärna med en ingefärsskiva.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

 

Tänkte även passa på att kasta in ett recept på en grymt god alkoholfri lemonad eftersom du har pressad citron och ingefära framme. En annan grymt uppskattad ingrediens under sommaren är gurka och det ska vi använda nu.

 

Ingefära Lemonad

 • 50 ml Citronjuice
 • 30 ml Ingefärssocker
 • 2 Skivor gurka
 • Sodavatten

 

Börja med att dra 2-3 gånger med en skalare längt hela gurkan (spara 1 lång remsa). Skär upp 2 skivor och kasta ner dem i lilla delen av shakern. Du kan trycka till gurkskivorna med en muddler eller t.ex baksidan av en träsked, men har du ingen behöver du inte oroa dig. När du sen skakar drinken kommer isen att slå sönder gurkan och hjälpa till att få ut smak. Häll sedan på citron och ingefärssocker, tillsätt is och skaka.

Fyll på med lite sodavatten i glaset. Nu vill du gärna använda en finmaskig sil när du silar upp för att unvika att gurkrester hamnar i glaset, det ser inte så aptitligt ut om du bara pangar på rakt ner. På med is och garnera gärna med lite gurka, enjoy =)

Tack för att du läste.

 

 

Ett recept på allas favorit, Whiskey Sour

Whiskey Sour... hatkärlek bland bartenders och älskad av gäster. Hatkärleken kommer ifrån dess otroliga populäritet, det är en svingod drink men som tar lite tid att göra och vissa kvällar känns det som det är det enda gästerna beställer. Du ska få lära dig att göra denna kioskvältare hemma, men även förstå att göra olika varianter av denna drink är inte så svårt som man kan tro.

En Traditional Sour ska innehålla en typ av sprit (Whiskey, Rom, Vodka, Gin, Pisco osv), citronjuice, sötma och äggvita. Den serveras antingen i kort glas med is eller i ett glas på fot utan is, och med ett körsbär och/eller apelsinzest som garnering. Garneringen anses som traditionellt, men det är absolut inte ett måste. Använder du inte äggvita kallas det för en Non-Traditional Sour. Det som är lite kneppigt är att när du byter ut tex sockerlag mot en annan sötma, eller om du inte använder äggvita, är att det fortfarande är en sour drink men då har drinken helt plötslig fått ett annat namn.

Angostura Bitter - Sockerlag - Citronjuice

 

Exempel på Sours

Namn Sprit Syra Sötma Äggvita Angostura  Glas
Whiskey Sour 50 ml Bourbon 30 ml citronjuice 20 ml sockerlag X X Coupette
Gold Rush 50 ml Bourbon 30 ml citronjuice 20 ml honungslag     Rocks
Gin Sour 50 ml Gin 30 ml citronjuice 20 ml sockerlag X X Coupette
Bee's Knee's 50 ml Gin 30 ml citronjuice 20 ml honungslag     Coupette
Fitzgerald 50 ml Gin 30 ml citronjuice 20 ml sockerlag   X Coupette

 

Historia

Det första nedskrivna och publicerade receptet av en Whiskey Sour sågs 1862 i ”The bartender’s guide” av Jerry Thomas, men receptet sägs ha varit känt i över ett sekel tidigare. Resor vid den tiden var komplicerade och tidskrävande, möjligheten att kyla råvaror fanns inte och vetskapen om bakterier var knapp. Resor över land gav möjlighet att stanna till och fylla på med mat, dryck och kanske till och med slå läger och jaga, vilket underlättade otroligt. Det var dock en helt annan historia när du begav dig ut till sjöss, speciellt mellan Europa och Nordamerika. Det var inte ovanligt att besättningen under historiens utforskningsresor led av bland annat skörbjugg (brist på c-vitaminrik föda) och det sägs att engelskmännen påvisade att citrusfrukter kunde bota sjukdomen.

Lime och citron blev obligatoriska råvaror på resorna och till sjöss blandades sprit, vatten och citrusfrukter för att inte få en sjuk besättning. Man skulle alltså kunna sträcka sig till att säga att detta var ett väldigt tidigt recept på en Sour. Väl i hamn förfinades sedan receptet och hamnade i baren.

Recept

 • 50 ml bourbon
 • 30 ml citronjuice
 • 20 ml sockerlag
 • 1 dash Angostura bitters
 • Äggvita

Blanda Bourbon, citron, socker och äggvita i en shaker, skaka först utan is, tillsätt sedan is i shakern och skaka ordentligt. Sila upp i ett kylt cocktailglas och garnera med ett stänk Angostura bitter.

Allt blandat, skakat utan is. Nu drar du i ordentligt med is i stora delen. Skaka och sen sila upp. Här ser ni hur jag garnerat med ett sträck av Angostura, det är både stilrent och doften från kryddorna i bittern är jävligt trevlig. Kör hårt och lycka till.

 

Eller ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på exempelvis kylskåpet

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave