Recept

Daiquiri - Bartender's everyday choice

Först ska jag be om ursäkt för att jag varit borta ett tag. Det har helt enkelt inte funnits tid. Jag ska bättra mig men tack för att ni stannar och kikar in, det uppskattas! Jag ska självklart berätta om varför när tiden är inne, stay put.

Daiquiri är utan tvekan en "bartenders drink" och vad menas med det egentligen. Jag vill påstå att det är av några olika anledningar. Första är att det är en snabb drink att göra FÖR en bartender samt att den är snabb att dricka (går även ibland under benämningen "smackeri" - Då du dundrar i dig den på ett svep). Sen är det även en drink som beställs för att undersöka kvaliteten hos baren/bartendern. Lyckas du balansera, få rätt textur, rätt kyla, rätt vattenmängd på drinken så är du/baren "ok" att beställa fler drinkar av. Det kan absolut vara en kul grej att göra, gå runt på flera barer under samma kväll och just beställa samma drink. Jag lovar att ni kommer känna skillnad.

Daiquiri som många klassiska drinkar görs på 3 ingredienser, i detta fall Rom, lime och socker.

  • 50 ml Ljus rom - I detta inlägg använder jag Plantation 3 stars
  • 30 ml Limejuice
  • 20 ml sockerlag (glöm inte att kika i mitt tidigare inlägg om sockerlager)
  • Garnera gärna med en limeskiva.

 

 

Börja med att pressa lime, plocka fram rom och sockerlag. Blanda sedan
efter receptet i lilla delen av shakern.

 

 

Tillsätt sedan rikligt med is och skaka sedan ordentligt. Sila upp i ett kylt cocktailglas och använd gärna den finmaskiga silen för att få bort isflagor. Garnera gärna med en limeskiva. Daiquiri och Smackeri - Helt upp till dig.

 

 

En grymt bra drink som passar alla. Liten förberedelse för något som är otroligt gott. En historia kring denna drink berättar att när det Kubanska företaget "The Daiquiri Mining Company" skulle bjuda sina viktiga affärsgäster på en cocktail hade man inget annat än rom och lime. Vid tillfället använde man sig av socker för att balansera syran från limen och cocktailen blev en succé och har sedan den tiden varit omåttligt populär.

Gå och köp lite rom, lime och använd sockerlagen du gjort innan, Tack för att du läste.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

;
Recept Belmont - Gin, grädde & grenadine - Gräddigt behöver inte vara barnsligt

En vanlig tro är att allt med mjölk och/eller grädde som ingrediens är "tjejigt", söt och ganska barnsligt. Jag ska inte säga att det inte stämmer men först vill jag säga att kategorisera dryck i feminint eller maskulint är något som inte ska göras. Alla har olika smakpreferenser och det har inget att göra med vilket kön du har. Att drinkarna kan vara söta och lättdruckna är en annan femma, vi har ju under flera år druckit tex Rosa Pantern, White russian (som är såååå gott) och mängder av andra drinkar. Men idag ska jag visa upp en riktigt bra drink på gin, grädde och grenadine. Glöm inte att kolla inlägget om sockerlager om du inte vet hur man gör grenadine.

 

Belmont - Harry Craddock 1930 Savoy

  • 50 ml gin
  • 30 ml grädde
  • 20 ml grenadine
  • riven muskot

 

 

Börja med att plocka fram gin (valfri), grädde och grenadine.

 

 

Blanda gin, grädde och grenadine i den lilla delan av shakern.

 

 

Plocka fram din is och fyll på ordentligt. Slå ihop din shaker och skaka ordentligt. När du skakat klart sila då upp i ett kyllt cocktailglas och riv lite muskot på toppen.

 

Belmont är en riktigt riktigt bra drink. Tydligt gin och känsla av sprit men samtidigt fantastiskt krämig och fruktig. Detta är absolut inte en sötslisklig milkshake utan är väldigt vuxen cocktail som i sin enkelhet är väldigt komplex. Testa!

Tack för att du läste! ses snart

Ladda ner receptet, skriv ut och gör din egna receptbok hemma.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

;
Recept Mojito - Favorit hos oss alla - Don Facundo Bacardi Massó

Igår va det sommar igen och det fick mig att tänka på drinken som är nästan lika frekvent beställd som Gin & Tonic. Mojito! Vi håller kvar i sommarkänslan, läskande drinkar och väntar med varma drinkar tills vi går in i hösten.

Mojito har en lång historia, många varianter och som många gånger är riktigt svårt att benämna exakt. En historia som ofta används:

År 1586 var Francis Drake (seglande under Drottning Elizabeth 1st flagga) på uppdrag att plundra spanska kollonier i "Nya världen". Han lade ankare utanför Kubanska kusten men Havana var väl förberedda på ankomsten då de fått nyheten av dåvarande spanska kungen (Philip II). Dock till allas förvåning lämnade Drake den rikaste hamnen i väst efter att bara ha avfyrat några få kanoner.

 

Pressa lime och plocka mynta. Sen tar du fram ljus rom (valfri), sockerlag och sodavatten.

 

Även om inget märkvärdigt utspelades mer än att Drake faktiskt lade ankare vid kusten ansågs detta som en stor händelse, en händelse som gav inspiration till att ge namn åt en drink som bestod av aguardiente (en råsprit gjord av sockerrör) socker, lime & mynta - The Draque.

Andra påstår att den skapades på Drake's skepp för att hålla besättningen frisk och det vet vi ju om att brist på c-vitamin var otroligt vanligt på långa resor så visst kunde det ha varit så. Men något vi med säkerhet vet är att "the Draque" dracks för sitt medicinska värde. Under en av de värsta kolera epidimierna i Kubansk historia skrev författaren Ramon de Paula i sin dagbok "Everyday at eleven o'clock I consume a little Draque made from aguardiente and Im doing very well. =)

 

Plocka fram ett högt glas. Jag tar en näve mynta och sen river jag ner den i glaset.
Jag muddlar inte den tillsammans med limeklyfftor då det lätt att ta fram bitterhet från limen och att krossa den eleganta myntan. Riv en gång, det räcker. Blanda sen ner limejuice, sockerlag, sodavatten och rom.

 

The Draque förblev oförändrad tills mitten av 1800 talet då Don Facundo Bacardi Massó startade The Bacardi Company. Man började producera rom och aguardiente byttes ut och drinken bytte namn till Mojito.

 

Lägg ner is i glaset och rör om med en sked. Se till att ha mycket is och självklart din hemmagjorda is (glöm inte att kolla på tidigare inlägg om is). Garnera med en limeklyffa eller en myntakvist. Jag tycker om att servera med vanlig is och inte krossad is då livet på drinken blir längre. Krossad is smälter fortare och du riskerar att den blir vattnig fort. Men du väljer helt själv, inget är mer rätt än det andra.

 

Mojito - som jag blandar den.

  • 50 ml ljus rom
  • 30 ml limejuice
  • 20 ml sockerlag
  • En näve plockad mynta
  • 60 ml soda vatten

Pressa lime och plocka mynta. Riv myntan och blanda ner samtliga ingredienser i ett högt glas. Tillsätt is och rör om. Garnera gärna med en limeskiva eller myntakvist.

 

Varför blev det just Mojito? Tyvärr som med mycket har den mesta informationen försvunnit men att den är älskad är ingen tvekan. Jag dricker den själv otroligt sällan men faaaan va gott det är när den görs på rätt sätt.

Tack för att du läste. Vi ses snart och glöm inte att kika igenom alla recept för din hemmabar. Du vet väl att du kan skriva ut dem? Gör din egna drinkbok.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

;
Recept Morning Glory Fizz - Brunch - Pick me up

Såhär på söndagar kan man ju vara rätt trött av olika anledningar men samtidigt är dagen den bästa i veckan enligt mig. Jag och mina vänner har i snart fem år haft en stående reservation på ett ställe i stan där vi alltid ses, ibland kan tre stycken komma och nästa gång är vi tolv stycken med barn och hundar. De som har möjlighet kommer och kan någon inte lägger vi ingen tyngd i det. Men brunch är så sjukt trevligt, ingen stress finns, man tar igen det man inte hunnit med och historier flödas.

"Pick me up" är en frekvent använd term inom min bransch och hörs vanligast kring lunch/brunchtid. Tanken är att den ska "plocka upp dig efter gårdagens härj på stan". Du vaknar, är rätt sliten, mår sisådär men kravlar dig ner på stan, möter upp lite vänner, tar något och äta och en "pick me up". Ofta är dessa korta, iskalla och citrusdrivna och självklart är då tanken att den ska drickas rätt fort för att du ska komma på banan igen.

Börja med att "coata" ditt glas med Absinthe. Vad du vill åstadkomma är att smaksätta glaset, häll några dopppar i botten och snurra sen runt vätskan. Blanda Scotch, citron och socker i den lilla delen av shakern. Separera äggvita från äggula i stora delen av shakern. Skaka först utan is för att slå in luft i äggvitan, tillsätt sedan is och skaka ordentligt. Fyll upp lite soda vatten i botten av glaset och sila sedan upp drinken. Jag gillar att använda en apelsin zest på denna drink.

Morning Glory Fizz - First nämnd i boken "How to Mix Drinks" år 1884.

  • 50 ml Scotch whisky
  • 30 ml citron juice
  • 20 ml sockerlag
  • 3 droppar Absinthe
  • Soda vatten
  • Äggvita

 

 

Right, börja med att pressa citron och plocka fram socker, ägg och soda vatten. Om du inte vet hur man gör sockerlag finns ett grymt bra inlägg tidigare så glöm inte att kolla in det. Jag hittade inte mina mätglas idag så köksmåttet åkte fram vilket fungerade precis lika bra.

 

 

Äggvita i stora delen och sen blandar jag scotch, citron och socker i lilla delen.

 

 

Häll upp en skvätt Absinthe, snurra runt vätskan i glaset och lägg sedan in det i frysen. Skaka först utan is sedan med is, självklart med den iden du själv har gjort! Vill du veta hur du gör? Kolla tidigare inlägget om is.

 

Nyss uttagen ur frysen - men blir väldigt bra hemma is.

 

Häll upp soda vatten i botten av glaset som nu är smaksatt med Absinthe, sila upp drinken och garnera med en apelsin zest.

 

 

Nu är det bara att njuta och "get picked up". Tack för att du läste, om du undrar något är det bara att skriva. Enjoy och ses snart.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

;
Drinkskola - Scotch Whiskey - Iced tea - Recept till hemmabaren

Oj oj oj vilken vecka. Penny & Bill har öppnat efter sommaruppehållet och det känns helt fantiastiskt att vara igång igen. Många många timmar denna vecka har spenderats på baren för att sätta igång allt, ny cocktaillistan kommer i veckan och det har tagit tid att utvecka vilket har gjort att jag varit lite sämre med att skriva här. Det ber jag om ursäkt för.

I torsdags höll jag en drinkinspiration för 20 personer på Edringtons kontor med fokus på whiskey som spritbas. Jag som är en stor whiskey tönt älskar verkligen att få upp den generella synen om just denna sprit, den fungerar absolut skitbra att blanda drinkar på och något som jag personligen föredrar. Med mig hade jag Highland Park & Macallan, 2 otroligt bra produkter som jag arbetat med länge. Jag började med att servera Coopers Punch (Highland Park single malt 12y, overproof rum, portvin, chai te, björnbär, lime, bitters & muskotnöt) som är en drink som följt med mig i ca 2 år. Jag serverar den på min bar där den har blivit en klassiker och har även visats på TV4 nyhetsmorgon. Eftersom gästerna kom vid samma tidpunkt valde jag att servera som en bål, snabbt och smidigt. Efter en liten stund satte vi igång och vi hade verkligen skitroligt. Jag ska först och främst tacka er som va på inspirationen, det är en otroligt känsla att få berätta och dela kunskap om mitt liv som bartender och hur mycket jag älskar mitt yrke.

 

 

Vi dukade upp 2 bord med alla verktyg som behövdes, alla möjliga ingredienser och recept. En av tankarna med inspirationen var att alla skulle få blanda drinkarna för att få praktisera. Givetvis hade vi en introduktion om Whiskey och varumärkena sedan gick jag igenom vad som är viktigt att tänka på, hur man blandar, verktygen, do's and dont's, vikten av hemmabaren och självklart svarade på frågor. Jag blandade först drinken själv framför alla och gick igenom steg för steg, garnityr och slutresultat. Sen va det upp till alla deltagare och vilken leverans det var, otroligt bra resultat.

 

 

Första drinken vi gjorde listas längre ner, den är skapad av Mattias Skoog som idag är nordisk ambassadör för Macallan & Highland Park. Idag ser vi honom tyvärr mindre bakom en bardisk, en riktigt duktig bartender som arbetat på många väletablerade barer, bidragit med utveckling av branchen, alltid serverat exceptionella drinkar, utfört enormt bra service och en jävla bra host.

 

Macallan Iced Tea - Skapad av Mattias Skoog - Nordisk ambassadör Macallan & Highland Park.

  • 50 ml Macallan Double Cask
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml söderte sockerlag
  • 60 ml äppelcider

Blanda Whiskey, södertesocker och citron i lilla delen av shakern. Tillsätt is och skaka snabbt. Häll sedan äppelcider i botten av ditt glas för att sen sila upp från din shaker. Tillsätt massor av is till ditt glas och garnera gärna med en äppelskiva. Använd gärna pappersugrör eller om du har tillgång till metallsugrör. Skippa plasten.

 

Nästa drink vi gjorde heter Penicillin, en helt grym drink skapad av Sam Ross - Attaboy och det receptet hittar du tidigare i bloggen.

 

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Södertesocker

  • Gör en sockerlag (kika mitt tidigare inlägg) och när sockret löst sig lägg ner söderte och låt det dra i 10 minuter. Sila sedan bort.

 

Tack för att du läste, strax kommer mera.

;
;