Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Is

Bildskön måndag - Cocktails - Penny & Bill's Menu

Man känner verkligen att hösten dragit igång. Det är verkligen fulle rulle på alla möjliga sätt. Men att kika på lite bilder, få lite inspiration och drömma sig bort till helgen som kommer strax, det har vi alla tid för.

 

 

Booty Bay - House blended dark rum, sweet vermouth, cacao,
honey, banana, campari, p&b bitters

En manhattan variant där basen görs av en blend av olika romer. För dig som tycker om spritigt, lätt sött men en komplex smak berg och dalbana så är detta något som värmer dig gott.

 

 

Jugo de Jimadores - Tequila blanco, aqvavit, elderflower, verjus, mandarin,
peychaud bitter, saline solution

Det är verkligen inte alla som gillar Tequila men för dig som älskar klassikern Margarita är detta ett måste. Tydlig agave blandas upp med båda Hallands fläder och fläder likör, frukten förstärks av mandarin och syra från verjus. Sen färgar vi denna drink med ett blad rödkål - Hur går det till? Inte super konstigt egentligen. Jag blandar spriten först, men inte för 1 drink, utan för flera och sedan låter jag ett blad rödkål ligga i vätskan i ca 1 timme.

 

 

Go naked or go home - Naked Grouse, fermented raspberry,
fino sherry, lemon, Champagne

Vi har stängt söndag-måndag på baren och något som tyvärr alltid händer är att när kvällen är slut på lördag har vi ofta öppet vitt vin. Det kan vara öppen Champagne, Cava eller vad som. Tyvärr kan vi inte servera det på tisdag, kolsyran har ju försvunnit, vinet kan ha oxiderats men istället för att slänga det använder vi det för att göra ett hallonsocker. Vi blandar allt "dåligt" vitt vin, tillsätter hallon och låter det fermentera. Sedan silas bitar bort och vi blandar drinken. Fruktigt, bubbligt och omtyckt av alla, även de som "inte gillar" whisky.

 

 

Nuts & Bolts - Islay whisky, Cognac, over proof rum, cacao blanc,
coconut fat mandarin, p&b bitters

Här har vi en Old Fashioned variant som varit med på menyn sedan dag 1. Jag tror vi tillhör ett av de kontona som säljer mest Islay whisky i Sverige pga av denna drink. Jag "tvättar" whiskyn med kokosnötsfett, vad det innebär är att jag tillsätter en struktur i vätskan, i detta fall fett. En helt grym drink om jag får säga själv. Denna måste testas.

 

Så, jag ser fram emot att ge ut et nytt recept i dagarna. Stay tuned min vänner. Tack för att du läste.

 

Recept Mojito - Favorit hos oss alla - Don Facundo Bacardi Massó

Igår va det sommar igen och det fick mig att tänka på drinken som är nästan lika frekvent beställd som Gin & Tonic. Mojito! Vi håller kvar i sommarkänslan, läskande drinkar och väntar med varma drinkar tills vi går in i hösten.

Mojito har en lång historia, många varianter och som många gånger är riktigt svårt att benämna exakt. En historia som ofta används:

År 1586 var Francis Drake (seglande under Drottning Elizabeth 1st flagga) på uppdrag att plundra spanska kollonier i "Nya världen". Han lade ankare utanför Kubanska kusten men Havana var väl förberedda på ankomsten då de fått nyheten av dåvarande spanska kungen (Philip II). Dock till allas förvåning lämnade Drake den rikaste hamnen i väst efter att bara ha avfyrat några få kanoner.

 

Pressa lime och plocka mynta. Sen tar du fram ljus rom (valfri), sockerlag och sodavatten.

 

Även om inget märkvärdigt utspelades mer än att Drake faktiskt lade ankare vid kusten ansågs detta som en stor händelse, en händelse som gav inspiration till att ge namn åt en drink som bestod av aguardiente (en råsprit gjord av sockerrör) socker, lime & mynta - The Draque.

Andra påstår att den skapades på Drake's skepp för att hålla besättningen frisk och det vet vi ju om att brist på c-vitamin var otroligt vanligt på långa resor så visst kunde det ha varit så. Men något vi med säkerhet vet är att "the Draque" dracks för sitt medicinska värde. Under en av de värsta kolera epidimierna i Kubansk historia skrev författaren Ramon de Paula i sin dagbok "Everyday at eleven o'clock I consume a little Draque made from aguardiente and Im doing very well. =)

 

Plocka fram ett högt glas. Jag tar en näve mynta och sen river jag ner den i glaset.
Jag muddlar inte den tillsammans med limeklyfftor då det lätt att ta fram bitterhet från limen och att krossa den eleganta myntan. Riv en gång, det räcker. Blanda sen ner limejuice, sockerlag, sodavatten och rom.

 

The Draque förblev oförändrad tills mitten av 1800 talet då Don Facundo Bacardi Massó startade The Bacardi Company. Man började producera rom och aguardiente byttes ut och drinken bytte namn till Mojito.

 

Lägg ner is i glaset och rör om med en sked. Se till att ha mycket is och självklart din hemmagjorda is (glöm inte att kolla på tidigare inlägg om is). Garnera med en limeklyffa eller en myntakvist. Jag tycker om att servera med vanlig is och inte krossad is då livet på drinken blir längre. Krossad is smälter fortare och du riskerar att den blir vattnig fort. Men du väljer helt själv, inget är mer rätt än det andra.

 

Mojito - som jag blandar den.

 • 50 ml ljus rom
 • 30 ml limejuice
 • 20 ml sockerlag
 • En näve plockad mynta
 • 60 ml soda vatten

Pressa lime och plocka mynta. Riv myntan och blanda ner samtliga ingredienser i ett högt glas. Tillsätt is och rör om. Garnera gärna med en limeskiva eller myntakvist.

 

Varför blev det just Mojito? Tyvärr som med mycket har den mesta informationen försvunnit men att den är älskad är ingen tvekan. Jag dricker den själv otroligt sällan men faaaan va gott det är när den görs på rätt sätt.

Tack för att du läste. Vi ses snart och glöm inte att kika igenom alla recept för din hemmabar. Du vet väl att du kan skriva ut dem? Gör din egna drinkbok.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Recept Morning Glory Fizz - Brunch - Pick me up

Såhär på söndagar kan man ju vara rätt trött av olika anledningar men samtidigt är dagen den bästa i veckan enligt mig. Jag och mina vänner har i snart fem år haft en stående reservation på ett ställe i stan där vi alltid ses, ibland kan tre stycken komma och nästa gång är vi tolv stycken med barn och hundar. De som har möjlighet kommer och kan någon inte lägger vi ingen tyngd i det. Men brunch är så sjukt trevligt, ingen stress finns, man tar igen det man inte hunnit med och historier flödas.

"Pick me up" är en frekvent använd term inom min bransch och hörs vanligast kring lunch/brunchtid. Tanken är att den ska "plocka upp dig efter gårdagens härj på stan". Du vaknar, är rätt sliten, mår sisådär men kravlar dig ner på stan, möter upp lite vänner, tar något och äta och en "pick me up". Ofta är dessa korta, iskalla och citrusdrivna och självklart är då tanken att den ska drickas rätt fort för att du ska komma på banan igen.

Börja med att "coata" ditt glas med Absinthe. Vad du vill åstadkomma är att smaksätta glaset, häll några dopppar i botten och snurra sen runt vätskan. Blanda Scotch, citron och socker i den lilla delen av shakern. Separera äggvita från äggula i stora delen av shakern. Skaka först utan is för att slå in luft i äggvitan, tillsätt sedan is och skaka ordentligt. Fyll upp lite soda vatten i botten av glaset och sila sedan upp drinken. Jag gillar att använda en apelsin zest på denna drink.

Morning Glory Fizz - First nämnd i boken "How to Mix Drinks" år 1884.

 • 50 ml Scotch whisky
 • 30 ml citron juice
 • 20 ml sockerlag
 • 3 droppar Absinthe
 • Soda vatten
 • Äggvita

 

 

Right, börja med att pressa citron och plocka fram socker, ägg och soda vatten. Om du inte vet hur man gör sockerlag finns ett grymt bra inlägg tidigare så glöm inte att kolla in det. Jag hittade inte mina mätglas idag så köksmåttet åkte fram vilket fungerade precis lika bra.

 

 

Äggvita i stora delen och sen blandar jag scotch, citron och socker i lilla delen.

 

 

Häll upp en skvätt Absinthe, snurra runt vätskan i glaset och lägg sedan in det i frysen. Skaka först utan is sedan med is, självklart med den iden du själv har gjort! Vill du veta hur du gör? Kolla tidigare inlägget om is.

 

Nyss uttagen ur frysen - men blir väldigt bra hemma is.

 

Häll upp soda vatten i botten av glaset som nu är smaksatt med Absinthe, sila upp drinken och garnera med en apelsin zest.

 

 

Nu är det bara att njuta och "get picked up". Tack för att du läste, om du undrar något är det bara att skriva. Enjoy och ses snart.

 

Ice Ice Baby - Gör grym is hemma

NU ni ska vi gå på ett minst sagt enormt ämne inom baren. Isen... Vad har den för betydelse? Finns det skillnader? Mycket eller lite is? Vad ska man tänka på? Det finns så otroligt mycket frågor och jag vill verkligen uppmana er till att ställa frågor om det är något som är oklart eller om du vill veta mer.

Att is är viktigt när det kommer till drinkar är en underdrift, det är ett måste och du behöver mycket! Det gör din drink kall till att börja med, och mycket is håller den kall längre utan att riskera att den ska bli vattenskadad. Vatten är en ingrediens som är viktig, det balanserar och ger en behaglig struktur på drinken MEN för mycket vatten förstör drinken. Precis lika värdelöst som det är att få en varm drink (som ska vara kall) är det med en övervattnad drink. Vilket innebär att när du skakar, rör, kastar, bygger en drink måste du tänka efter och vara försiktig.

 

 

Här är första steget i att göra riktigt bra is hemma. Ta en plastbunke, glasslåda, godislåda eller liknande och fyll med vanligt kranvatten. När vatten fryser expanderar det och av den anledningen vill du inte frysa i metal, då spräcker du isen.

 

Olika drinkar kräver olika typer av is. Den vanligaste isen är så kallad kubis. Den används mest av alla typer och om det är någon typ av ismaskin som alltid finns på restauranger eller barer är det just denna. Formen kan variera på biten men brukar vara kring 2,5x2,5 cm. I takt med all form av utvecklingen har isen fått en bättre kvalitet och blivit mycket hårdare vilket du vill ha. Den här isen kan du hitta i dagvaruhandeln och är utmärkt för hemmabruk (https://iscompaniet.se/butiker-med-party-is/). Det är iprincip aldrig fel att servera en drink på kubis men utvecklingen har bidragit med blockis som kan delas upp i "rocks" eller "spears".

 

 

Stoppa in formen i frysen, denna storlek kommer ta ca 30 timmar att frysa.

 

Krossadis eller "krossis" är också vanligt, du ser det ofta i antingen korta eller långa drinkar t.ex Caphrinia eller Mojito. Personligen serverar jag alltid Mojito på kubis även om det kan hända vara vanligare med krossis, välj vilket du vill. Jag kan dock säga att på Cuba serveras den med kubis, ingen ordentligt plockad mynta och är kanske inte den bästa jag druckit =). Viktigt med krossadis är att ha väldigt mycket eftersom mindre isbitar smälter fortare än större.

 

 

Så här ser det ut efter att ha frys klart. Som du ser är det vitt i mitten och det är skräp som du ska göra dig av med. Jag använder mig av en brödkniv och mina händer för att hacka bort det. Lägg gärna isen på en handduk då det är lättare att hantera. Så här kommer resultatet att bli när du bara ställer in vattnet i frysen och låter det frysa, skillnaden i ismaskiner är att formen som vattnet ligger i "är i rörelse" och förhindrar salter, mineraler och syre att frysa ihop. När det kommer till att skapa helt klar is måste du frysa under rörelse. Jag har själv byggt en ismaskin av en äldre frysbox med akvariepumpar som kontinuerligt håller vattnet i rörelse och resultatet blir helt magiskt, men det kan vara lite väl kompicerat för att installera i hemmafrysen. Detta sätt funkar utmärkt, tar dock lite tid och du får kasta en del dålig is. Men lägg sedan tillbaka upphackade bitar i frysen och de håller sig tipp topp.

 

 

Du ser säkert att lite vitt finns kvar och du kan hacka bort ännu mer men faktum är att du har nu en grymt kompakt, hård is som kommer hålla din t.ex Old Fashioned kall och god under riktigt lång tid. Dessutom lovar jag att när du bjuder en kompis på en drink med hemmagjord is av denna kvalitet kommer han/hon att bli mäkta imponerad. Det är inte ovanligt att många barer i världen gör precis såhär då producerad is kostar pengar.

 

Jag nämnde kort "rock" och "spear" som en till typ av is och hur det går till att man fryser stora block av is, de är 100x25x20 och väger bly. När du väl har blocket sågar du upp det med bandsågar, eldrivna motorsågar eller handjagare och det är ett riktigt tungt jobb. Jag har själv i flera år sågat is innan öppning av baren så tro mig att jag vet =). Det är enormt elegant och skitsnyggt men funktionen är även att det smällter långsammare vilket ger din drink ett "längre liv" innan den blir förstörd, lite som att du skulle ha en värmelampa över din varmrätt för att hålla det varmt längre.
För att fortsätta på textstycket ovan kostar EN producerad klar isbit som är ca 5x5x5 cm ca 6 kronor styck och med alla andra färska råvaror, en bra kvalitet på sprit, fina glas och väldigt duktiga bartenders kan du säkert förstå att drinkpriset har höjts i hela landet. Men kolla hur otroligt fint det är =)

 

 

Tack för att du läste, skriv gärna en kommentar om du undrar något. Vad kan vara mer passande med detta inlägg än att rekommedera er alla att lyssna på en grymt bra och rolig podcast om barlivet. Klick in här och njut av underhållningen. https://www.facebook.com/medellerutanis/ .Ses snart