Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Daiquiri - Bartender's everyday choice

Först ska jag be om ursäkt för att jag varit borta ett tag. Det har helt enkelt inte funnits tid. Jag ska bättra mig men tack för att ni stannar och kikar in, det uppskattas! Jag ska självklart berätta om varför när tiden är inne, stay put.

Daiquiri är utan tvekan en "bartenders drink" och vad menas med det egentligen. Jag vill påstå att det är av några olika anledningar. Första är att det är en snabb drink att göra FÖR en bartender samt att den är snabb att dricka (går även ibland under benämningen "smackeri" - Då du dundrar i dig den på ett svep). Sen är det även en drink som beställs för att undersöka kvaliteten hos baren/bartendern. Lyckas du balansera, få rätt textur, rätt kyla, rätt vattenmängd på drinken så är du/baren "ok" att beställa fler drinkar av. Det kan absolut vara en kul grej att göra, gå runt på flera barer under samma kväll och just beställa samma drink. Jag lovar att ni kommer känna skillnad.

Daiquiri som många klassiska drinkar görs på 3 ingredienser, i detta fall Rom, lime och socker.

  • 50 ml Ljus rom - I detta inlägg använder jag Plantation 3 stars
  • 30 ml Limejuice
  • 20 ml sockerlag (glöm inte att kika i mitt tidigare inlägg om sockerlager)
  • Garnera gärna med en limeskiva.

 

 

Börja med att pressa lime, plocka fram rom och sockerlag. Blanda sedan
efter receptet i lilla delen av shakern.

 

 

Tillsätt sedan rikligt med is och skaka sedan ordentligt. Sila upp i ett kylt cocktailglas och använd gärna den finmaskiga silen för att få bort isflagor. Garnera gärna med en limeskiva. Daiquiri och Smackeri - Helt upp till dig.

 

 

En grymt bra drink som passar alla. Liten förberedelse för något som är otroligt gott. En historia kring denna drink berättar att när det Kubanska företaget "The Daiquiri Mining Company" skulle bjuda sina viktiga affärsgäster på en cocktail hade man inget annat än rom och lime. Vid tillfället använde man sig av socker för att balansera syran från limen och cocktailen blev en succé och har sedan den tiden varit omåttligt populär.

Gå och köp lite rom, lime och använd sockerlagen du gjort innan, Tack för att du läste.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Skriv en kommentar

Hej Johan,

Hur gör du för att se till att balansen blir rätt?
Vad ska man tänka på när det kommer till syra/sötma/utspädningen?

Johan E.
· Svar till Björn

Hej Björn.
Fantastisk fråga! Jag anser att balansen efter angivet recept är något jag personligen tycker om. Här finns det givetvis olika faktorer som kan komma till att påverka.
Limejuice vill du ha så färsk som möjligt. Så fort du skurit i lime blir den exponerad för syre vilket leder till oxidation och sakta, sakta kommer smaken att förändras till det sämre. Vad du optimalt vill är att pressa frukten prec... Visa hela »

Så snyggt! Önskar jag hade tid att öva för att hitta balansen som du nämner. Det får bli efter pensionen :-)

Kommentera