Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Starkvin

Bildskön måndag - Cocktails - Penny & Bill's Menu

Man känner verkligen att hösten dragit igång. Det är verkligen fulle rulle på alla möjliga sätt. Men att kika på lite bilder, få lite inspiration och drömma sig bort till helgen som kommer strax, det har vi alla tid för.

 

 

Booty Bay - House blended dark rum, sweet vermouth, cacao,
honey, banana, campari, p&b bitters

En manhattan variant där basen görs av en blend av olika romer. För dig som tycker om spritigt, lätt sött men en komplex smak berg och dalbana så är detta något som värmer dig gott.

 

 

Jugo de Jimadores - Tequila blanco, aqvavit, elderflower, verjus, mandarin,
peychaud bitter, saline solution

Det är verkligen inte alla som gillar Tequila men för dig som älskar klassikern Margarita är detta ett måste. Tydlig agave blandas upp med båda Hallands fläder och fläder likör, frukten förstärks av mandarin och syra från verjus. Sen färgar vi denna drink med ett blad rödkål - Hur går det till? Inte super konstigt egentligen. Jag blandar spriten först, men inte för 1 drink, utan för flera och sedan låter jag ett blad rödkål ligga i vätskan i ca 1 timme.

 

 

Go naked or go home - Naked Grouse, fermented raspberry,
fino sherry, lemon, Champagne

Vi har stängt söndag-måndag på baren och något som tyvärr alltid händer är att när kvällen är slut på lördag har vi ofta öppet vitt vin. Det kan vara öppen Champagne, Cava eller vad som. Tyvärr kan vi inte servera det på tisdag, kolsyran har ju försvunnit, vinet kan ha oxiderats men istället för att slänga det använder vi det för att göra ett hallonsocker. Vi blandar allt "dåligt" vitt vin, tillsätter hallon och låter det fermentera. Sedan silas bitar bort och vi blandar drinken. Fruktigt, bubbligt och omtyckt av alla, även de som "inte gillar" whisky.

 

 

Nuts & Bolts - Islay whisky, Cognac, over proof rum, cacao blanc,
coconut fat mandarin, p&b bitters

Här har vi en Old Fashioned variant som varit med på menyn sedan dag 1. Jag tror vi tillhör ett av de kontona som säljer mest Islay whisky i Sverige pga av denna drink. Jag "tvättar" whiskyn med kokosnötsfett, vad det innebär är att jag tillsätter en struktur i vätskan, i detta fall fett. En helt grym drink om jag får säga själv. Denna måste testas.

 

Så, jag ser fram emot att ge ut et nytt recept i dagarna. Stay tuned min vänner. Tack för att du läste.

 

Bildskön måndag - Inspiration, Drinkar, Fotografi

Nu har vi hunnit fotografera ännu fler drinkar. Överst visas Warwick Valley - Brooklyn gin, Italicus rosolio de bergamotto, Rinamato white americano, lime sherbet, kaffir lime. En tydligt Sour med super frescha citrus toner, lätt kryddigthet och intressant doft av kaffir lime.

 

 

Coopers Punch - Highland Park single malt 12y, overproof rum, port wine,
blackberry, chai tea, nutmeg, p&b bitter

 

 

Rebel Yell - P&B house blended whiskey, Mancino rosso, Champagne, Fernet Branca, muscovado, cloves, saline solution, p&b bitter

 

 

Bring your A game - Kosque aged gin, Ocho Tequila reposado, Cynar,
timut pepper, p&b bitter

 

Tack för att du läste. Om du undrar något tveka inte att skriva.

Recept Hanky Panky - The American Bar, Gin & Fernet Branca

Hanky Panky skapades 1925 på The American Bar, Savoy Hotel av dåvarande bar chefen Ada Coleman. Här en en historia berättad av Ada om hur drinken kom till:

Charles Hawtrey, var en av det bästa kritekerna gällande cocktails jag kände. Många gångar kom han sent till baren efter en lång arbetsdag och sa "Coley, jag är skittrött. Ge mig något med lite sting i". Jag hade alltid honom i bakhuvudet när jag skapade och exprimenterade med nya drinkar. Nästkommande gång han besökte baren sa jag att jag hade en ny drink för honom. Han smakade, drack hela glaset och utbrast i glädje, "By Jove, That is the real hanky-panky!". Sen den gången har jag kallat drinken vid det namnet.

I skrivande stund sitter jag själv och sipar på drinken, Apelsinen ger en trevlig inbjudan som sen övergår i en kraftig gin smak som vattnas ner av kryddigt starkvin och sen kommer Fernet Branca som gör sig märkbar. Ett riktigt kryddigt och bittert avslut som är absolut skitgott. För dig som tycker om drinkar som Dry Martini eller Manhattan, alltså tydlig spritsmak och inte har något emot lite bitterhet och kryddighet är denna självklar. Det är även en av få drinkar som använder Fernet Branca på ett exeptionellt bra sätt. Tre stycken ingredienser, alla går att hitta på Systembolget, välj Gin efter eget tycke.

 • 50 ml gin
 • 25 ml söt vermouth (Martini Rosso, Mancino Rosso)
 • 3 droppar Fernet Branca

 

Börja med att plocka fram Gin, söt vermouth och Fernet Branca. Här visar jag även mina redskap (vänster) men har du inte hunnit eller vet var du ska hitta bra barverktyg kan jag rekommendera att kolla in på https://www.cervera.se/produkter/. Annars kommer det gå fint med ett vanligt glas, en längre sked att röra med och hålla emot isen och mäta med ett vanligt köksmått.

 

 

Fernet Branca är starkt och i denna drink lätt att överdosera. Börja med att få rätt mängd innan du blandar det andra. Jag använder min sked och häller halva skeded.

 

 

Jag blandar sen ner vermouth och sist gin för att sedan slå på massa is. Sjävklart använder jag hemmagjord is! Har du missat hur du gör? Kolla tidigare inlägg. För att slå sönder de stora isbitarna använder jag baksidan på skeded. När du rör en drink vill du ha maximal kontakt mellan is och vätska, därför slår jag sönder isbiten.

 

 

Sen häller jag upp i mitt kylda cocktailglas, pressar ut apelsinoljan ur skalet över drinken, garnerar med ett körsbär och sen är det bara att hoppa ner i glaset.

 

 

Tack för att du läste! Undrar du något så tveka inte på att skriva, njuta av drinken.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Nationella Tequila dagen! Recept på El Diablo & Rosita - Djävulskt, fruktigt & Negroni variation

Enligt Mixologydiary som är riktad främst mot USA men som de själva uttrycker -"but everyone is invited", är det den Nationella Tequila dagen idag den 24 Juli. Det ska självklart både firas och du ska få inspiration för att göra ett par djävulskt goda drinkar. Självklart får du inte missa mitt inlägg om hur du gör en svingod Margarita som förvisso skulle passa perfekt men du ska ju utöka din receptbok för din hemmabar.

Lyckligtvis har du ju gjort ingefärssocker (annars kolla mitt tidigare inlägg om hur du ska göra) och denna drink behöver just det, men även Crème de cassis. Det är en svart vinbärslikör som hittas lite här och där i drinkar, t.ex. "Kir" som är likören med vitt vin eller "Kir Royal" där du använder mousserande vin istället.

El Diablo såg först i Trader Vic's "Book about Food and Drink" som publicerades 1946 där den kallades för "Mexican El Diablo".

 

Recept

 • 40 ml Tequila blanco
 • 10 ml Crème de cassis
 • 30 ml Limejuice
 • 20 ml Ingefärssocker
 • Sodavatten

 

 

Pressa lime och plocka fram Tequila blanco, Crème de cassis, ingefärssocker, sodavatten.

 

Blanda Tequila blanco, Crème de cassis, ingefärssocker och limejuice i den lilla delen av shakern. Lägg ner 2-3 isbitar och slå på stora delen. Fyll lite sodavatten i ditt valda glas, Skaka snabbt och sila ner i glaset. Fyll på med is och garnera gärna med en myntakvist, limeskiva och körsbär.

 

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

 

Jag tänkte även skriva ett recept till idag som riktas mot dig som älskar drinken Negroni (kolla mitt tidigare inlägg om den drinken) och denna version dricker jag väldigt gärna själv. Jag kommer på mig själv efter varje gång jag gör drinken eller dricker den att "Varför beställer jag inte denna oftare?". Samspelet mellan Tequilan, Campari, söt och torr vermouth och bitters är helt fantastisk.

Rosita exakta bakgrund är oklar men att Gary "Gaz" Regan (en författare och en av de tidigt kända bartenders i USA som har haft enorm påverkan på vår industris utveckling) har ett finger med i spelet är solklart. Det roliga är att Gaz blev serverad Rosita av en vän till honom som var cocktailfantast år 2005 som in sin tur hade hittat receptet i en artikel skriven av Terry Sullivan. Gaz kontaktade då Terry för att fråga var han hittat receptet, tyvärr kunde inte Terry komma ihåg och år 2007 släppte Gaz jakten på svaret. Vid ett senare tillfälle serverade Gaz denna drink till några vänner som blev minst sagt överförtjusta och övertalade honom att än en gång kontakta Terry. Det skedde och denna gång mindes Terry var han sett receptet, i cocktailboken "the bartender's bible" från 1991 som skrevs av Gary "Gaz" Regan... Men det är klart att är det kan vara lätt att glömma bort ett recept när man publicerat ett flertal böcker och arbetat otaliga timmar bakom baren. Tro mig, det händer =).

 

Recept

 • 30 ml Tequila blanco
 • 20 ml Campari
 • 10 ml Söt vermouth (Martini Rosso, Mancino rosso)
 • 10 ml Torr vermouth (Noilly Prat)
 • 1 droppe Angostura Bitter

 

 

Blanda allt i ditt rörglas, tillsätt rikligt med is och rör om. Var noga med att smaka av då du inte kan stressa ner drinken i rätt temperatur. Rör om i 5 sekunder, smaka av, rör om i 5 sekunder igen, smaka av och repetera tills du hittat rätt balans.

 

 

Dags att hälla upp i ditt glas och garnera med en apelsinzest. För dig som är Negroni älskare, du kommer älska denna.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

 

 

Njut av dessa två grymt goda drinkar och fira dagen ordentligt. Tack för att du läste.

SaveSave

Almedalsveckan, Gotland, Äpplejuice

Politik, pajkastning, framtidsvisioner, företag, samarbeten, fest, fylla, saningar, lögner, fotboll och mängder av känslor. Allt på samma ö i söder som blir totalt våldtagen av människor under några veckors tid i sommar, jag pratar såklart om Gotland. Jag åkte ner igår kväll för att tillsammans med Rescued Fruits göra framträdande om hållbarhet inom bar, hållbara produkter och minimera svinn. Något som jag brinner för och anser är otroligt viktigt och måste ses om i min värld.

"30% av all frukt & grönsaker som odlas slängs. Det är sjukt!"

Rescued Fruits räddar frukt och grönt som annars skulle gå till spillo för att den inte passar in i jättarnas massproduktion. Man samarbetar med frukt- och grönsaksgrossister, butiker och odlare för att ta hand om frukt som kan vara kantstött, ha skönhetsfläckar, gropar och annan "missbildning". Skulle Rescued inte räddat dessa otroligt goda frukter och grönsaker hade det bara slängts, hur knäppt är inte det?

Rescued kontrollerar och sorterar noggrant, tvättar frukten innan deras användande. Även det lilla som blir över blir till näringsrik jord så nya grödor kan växa. Hur bra är inte detta? De har flera riktigt goda juicer, alla är pastöriserade vilket gör att hållbarheten blir längre och de är både gluten- och laktosfri. Denna produkt står jag rakryggad bakom, deras filosofi lirar med min och jag dricker mer än gärna dessa och vet att mina köp bidrar till något väldigt bra.

Klockan 12:00 öppnar baren och vi kör fram till 22:00.

 

Jag gjorde ett samarbete med Absolut Vodka och Rescued Fruits förra året inför Stockholm Pride 2017. Klicka in här för att kika på receptet och texten.

 

"Receptet på cocktailen är skapat av inflytelserika och omtalade bartendern Johan Evers från Penny & Bill Stockholm, som under senaste året bland annat har mixat drinkar i TV4 Nyhetsmorgon"