Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Tequila

Bildskön måndag - Cocktails - Penny & Bill's Menu

Man känner verkligen att hösten dragit igång. Det är verkligen fulle rulle på alla möjliga sätt. Men att kika på lite bilder, få lite inspiration och drömma sig bort till helgen som kommer strax, det har vi alla tid för.

 

 

Booty Bay - House blended dark rum, sweet vermouth, cacao,
honey, banana, campari, p&b bitters

En manhattan variant där basen görs av en blend av olika romer. För dig som tycker om spritigt, lätt sött men en komplex smak berg och dalbana så är detta något som värmer dig gott.

 

 

Jugo de Jimadores - Tequila blanco, aqvavit, elderflower, verjus, mandarin,
peychaud bitter, saline solution

Det är verkligen inte alla som gillar Tequila men för dig som älskar klassikern Margarita är detta ett måste. Tydlig agave blandas upp med båda Hallands fläder och fläder likör, frukten förstärks av mandarin och syra från verjus. Sen färgar vi denna drink med ett blad rödkål - Hur går det till? Inte super konstigt egentligen. Jag blandar spriten först, men inte för 1 drink, utan för flera och sedan låter jag ett blad rödkål ligga i vätskan i ca 1 timme.

 

 

Go naked or go home - Naked Grouse, fermented raspberry,
fino sherry, lemon, Champagne

Vi har stängt söndag-måndag på baren och något som tyvärr alltid händer är att när kvällen är slut på lördag har vi ofta öppet vitt vin. Det kan vara öppen Champagne, Cava eller vad som. Tyvärr kan vi inte servera det på tisdag, kolsyran har ju försvunnit, vinet kan ha oxiderats men istället för att slänga det använder vi det för att göra ett hallonsocker. Vi blandar allt "dåligt" vitt vin, tillsätter hallon och låter det fermentera. Sedan silas bitar bort och vi blandar drinken. Fruktigt, bubbligt och omtyckt av alla, även de som "inte gillar" whisky.

 

 

Nuts & Bolts - Islay whisky, Cognac, over proof rum, cacao blanc,
coconut fat mandarin, p&b bitters

Här har vi en Old Fashioned variant som varit med på menyn sedan dag 1. Jag tror vi tillhör ett av de kontona som säljer mest Islay whisky i Sverige pga av denna drink. Jag "tvättar" whiskyn med kokosnötsfett, vad det innebär är att jag tillsätter en struktur i vätskan, i detta fall fett. En helt grym drink om jag får säga själv. Denna måste testas.

 

Så, jag ser fram emot att ge ut et nytt recept i dagarna. Stay tuned min vänner. Tack för att du läste.

 

Bildskön måndag - Inspiration, Drinkar, Fotografi

Nu har vi hunnit fotografera ännu fler drinkar. Överst visas Warwick Valley - Brooklyn gin, Italicus rosolio de bergamotto, Rinamato white americano, lime sherbet, kaffir lime. En tydligt Sour med super frescha citrus toner, lätt kryddigthet och intressant doft av kaffir lime.

 

 

Coopers Punch - Highland Park single malt 12y, overproof rum, port wine,
blackberry, chai tea, nutmeg, p&b bitter

 

 

Rebel Yell - P&B house blended whiskey, Mancino rosso, Champagne, Fernet Branca, muscovado, cloves, saline solution, p&b bitter

 

 

Bring your A game - Kosque aged gin, Ocho Tequila reposado, Cynar,
timut pepper, p&b bitter

 

Tack för att du läste. Om du undrar något tveka inte att skriva.

Nationella Tequila dagen! Recept på El Diablo & Rosita - Djävulskt, fruktigt & Negroni variation

Enligt Mixologydiary som är riktad främst mot USA men som de själva uttrycker -"but everyone is invited", är det den Nationella Tequila dagen idag den 24 Juli. Det ska självklart både firas och du ska få inspiration för att göra ett par djävulskt goda drinkar. Självklart får du inte missa mitt inlägg om hur du gör en svingod Margarita som förvisso skulle passa perfekt men du ska ju utöka din receptbok för din hemmabar.

Lyckligtvis har du ju gjort ingefärssocker (annars kolla mitt tidigare inlägg om hur du ska göra) och denna drink behöver just det, men även Crème de cassis. Det är en svart vinbärslikör som hittas lite här och där i drinkar, t.ex. "Kir" som är likören med vitt vin eller "Kir Royal" där du använder mousserande vin istället.

El Diablo såg först i Trader Vic's "Book about Food and Drink" som publicerades 1946 där den kallades för "Mexican El Diablo".

 

Recept

 • 40 ml Tequila blanco
 • 10 ml Crème de cassis
 • 30 ml Limejuice
 • 20 ml Ingefärssocker
 • Sodavatten

 

 

Pressa lime och plocka fram Tequila blanco, Crème de cassis, ingefärssocker, sodavatten.

 

Blanda Tequila blanco, Crème de cassis, ingefärssocker och limejuice i den lilla delen av shakern. Lägg ner 2-3 isbitar och slå på stora delen. Fyll lite sodavatten i ditt valda glas, Skaka snabbt och sila ner i glaset. Fyll på med is och garnera gärna med en myntakvist, limeskiva och körsbär.

 

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

 

Jag tänkte även skriva ett recept till idag som riktas mot dig som älskar drinken Negroni (kolla mitt tidigare inlägg om den drinken) och denna version dricker jag väldigt gärna själv. Jag kommer på mig själv efter varje gång jag gör drinken eller dricker den att "Varför beställer jag inte denna oftare?". Samspelet mellan Tequilan, Campari, söt och torr vermouth och bitters är helt fantastisk.

Rosita exakta bakgrund är oklar men att Gary "Gaz" Regan (en författare och en av de tidigt kända bartenders i USA som har haft enorm påverkan på vår industris utveckling) har ett finger med i spelet är solklart. Det roliga är att Gaz blev serverad Rosita av en vän till honom som var cocktailfantast år 2005 som in sin tur hade hittat receptet i en artikel skriven av Terry Sullivan. Gaz kontaktade då Terry för att fråga var han hittat receptet, tyvärr kunde inte Terry komma ihåg och år 2007 släppte Gaz jakten på svaret. Vid ett senare tillfälle serverade Gaz denna drink till några vänner som blev minst sagt överförtjusta och övertalade honom att än en gång kontakta Terry. Det skedde och denna gång mindes Terry var han sett receptet, i cocktailboken "the bartender's bible" från 1991 som skrevs av Gary "Gaz" Regan... Men det är klart att är det kan vara lätt att glömma bort ett recept när man publicerat ett flertal böcker och arbetat otaliga timmar bakom baren. Tro mig, det händer =).

 

Recept

 • 30 ml Tequila blanco
 • 20 ml Campari
 • 10 ml Söt vermouth (Martini Rosso, Mancino rosso)
 • 10 ml Torr vermouth (Noilly Prat)
 • 1 droppe Angostura Bitter

 

 

Blanda allt i ditt rörglas, tillsätt rikligt med is och rör om. Var noga med att smaka av då du inte kan stressa ner drinken i rätt temperatur. Rör om i 5 sekunder, smaka av, rör om i 5 sekunder igen, smaka av och repetera tills du hittat rätt balans.

 

 

Dags att hälla upp i ditt glas och garnera med en apelsinzest. För dig som är Negroni älskare, du kommer älska denna.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

 

 

Njut av dessa två grymt goda drinkar och fira dagen ordentligt. Tack för att du läste.

SaveSave

Drink till Fotbolls VM på tisdag 3/7 - Recept till framgång Sverige

Nu är det snart dags igen för mera fotboll! Jag kan inte speciellt mycket om fotboll, jag tittar extremt sällan och följer inget lag men när Sverige spelar så blir det såklart lite roligare. När vi visade matchen i biosalongen på Penny & Bill mellan Sverige och Mexico måste jag ändå medge att jag drogs med i känslan. Nu ska vi ladda inför tisdag, och då är det självklart att vi ska ha en drink i handen samtidigt som vi hejar fram Sverige.

För några år sedan när jag drev en bar i Gamla stan skapades en drink i samband med en mexikansk fiesta och den blev en stor succé. Jag blandade tequila, agavesocker, lime och en hederlig svensk lageröl. Vid första anblicken låter det kanske rätt märkligt, men jag kan garantera att det är brutalt gott.

Ett stort tackför denna gåva hela vägen från Mexico, Tack Jesse Estes

Jag är en stor ölälskare, men efter ett par öl kan det vara gott att bryta av smaken med något uppfriskande. Har du testat en Shandy eller Panaché? Då blandar man en lager tillsammans med fruktsoda, och det är galet populärt i England och Frankrike. En annan avstickare hittas i Spanien och går under namnet Clara, där man blandar öl och citronläsk. Det är inte så dumt det heller!

Ok, enkelt och snabbt inför matchen på tisdag. Plocka upp en flaska blanco Tequila, en enkel lageröl (Jag gillar verkligen Ocho Blanco och sen för detta ändamål skulle jag ta en typ Carlsberg, Corona eller liknande) samt köp lime och agavesocker på matvaruaffären.

 

Recept

 • 30 ml tequila blanco
 • 30 ml limejuice
 • 20 ml agavesocker
 • 100 ml lageröl

Blanda Tequila, lime och agavesocker i din shaker, tillsätt is och skaka lite snabbt. Häll upp ölen i ett kallt glas och sen häll sedan på innehållet från din shaker och sila såklart med din cocktailsil. Addera is i glaset och lägg sedan ner en limeskiva.

 

Nu är det bara tisdag, fotboll och en stor skärm som saknas, lycka till med blandningen och lycka till Sverige!!

Tequila är en fenomenal spritsort som funnits i Sverige under flera år men i en extremt liten skala, och tack vare en handfull entusiaster har vi under de senaste åren lyckats får tag i riktigt bra produkter. Det är också främst under de senaste 20 åren som Tequila har utvecklats till en världsomtyckt och uppskattad spritsort.

Tequila görs av agaveplantan, som finns i mängder av olika varianter både i Mexico och runt om i världen. Endast en av dessa, Agave Tequiliana (också kallad Weber Azul), används för att göra tequila. Den planteras i jorden och tar mellan 7-10 år i Mexicos heta solvärme innan skörd. Vid skörd använder man en specifik kniv som kallas “coa de jima” för att skala bort de långa bladen och för att komma åt agavens stam/hjärta som kan liknas med en jättestor ananas som kan väga mellan 40-80kg, den som utför detta hårda jobb kallas för "jimador". Produktionen av tequila skyddas genom enormt hårda regler och lagar; först användandet av endast blå Weber tequiliana, sen att odling och produktion endast får göras i ett begränsat område (likt Cognac och Champagne) och att den måste destilleras 2 gånger. Allt detta är under strikt tillsyn av CRT - Consejo Regulador del Tequila (the Tequila Regulatory Council). Det är alltså kanske inte som vi har visualiserat oss att det skulle kunna gå till i Mexico =)

Tequila kan även lagras och delas då in efter följande:

 • Blanco (Även kallad Plata eller Silver): Tequila rakt från destillering. Den kan lagras up till 60 dagar.
 • Gold (Även kallad Joven Abocado): Blanco tequila med tillsats, vanligen karamel, som ger färg och smaksättning till Tequilan.
 • Reposado: Tequila som lagrats i minst 2 månader.
 • Añejo: Tequila som lagrats i minst 12 månader.
 • Extra Añejo: Tequila som lagrats i över 3 år.

SaveSave


SaveSave

SaveSave

SaveSave

Drinkkväll för 8 personer

I torsdags hade jag och min sambo Frida en liten drinkbjudning hos oss nere i Palma, vi var totalt 8 personer och vi gjorde de två drinkarna i mina tidigare inlägg. Och självklart ska denna blogg handla mycket om recept för er att bygga upp drinkboken hemma.

Fridas absoluta favoritdrink är Margarita (recept), som även jag tycker är riktigt god, så den var given. Nästa drink var en French 75 (recept), en syrlig ginbaserad "vuxenlemonad". Dessa 2 drinkar har väldigt hög "likable rate" vilket är skitbra när man är osäker på vad alla tycker om. Jag serverade drinkarna i två kannor, vilket blir mer lätthanterligt när man har flera gäster.

När man gör till flera gäster kan ni bara multiplicera receptet gånger antal gäster. Jag hittade 2 plastskålar som fungerade fin fint att blanda i. I den ena blandade jag Tequila, Cointreau, limejuice, lite socker och i den andra blandade jag Gin, citronjuice, sockerlag och Cava. Något som är viktigt nu är att tillsätta vatten eftersom jag inte kommer att skaka drinken, jag räknar på 2 centiliter vatten / drink. Blandade runt smaka av och sedan hälld upp i kannorna. Tillsätt massor med is, garnera några glas med saltkant och limeskiva, de andra med körsbär och sedan är det bara att servera. Enkelt va!

Kolla in mina tidigare recept, kör hårt och lycka till.