6:e upplagan av Textival

Den 31 mars 2012 intar Tex­tival Lit­te­ra­tur­fes­ti­val Stora Tea­tern för sjätte året i rad. Tex­tival är en lit­te­rär aktör som rik­tar sig till för­lag, kul­tur­tid­skrif­ter, lit­te­rärt ori­en­te­rade för­e­ningar, dess använ­dare och ivrare. Textival arbe­tar för att bryta normerna på den lit­te­rära sce­nen och låter det skrivna och talade ordet transformermeras, kombineras och inte­gre­ras med konst och publik. På programmet står bland annat:

Värl­dens Ende - är allt i sin ord­ning?

Anto­logi- och konst­kol­lek­ti­vet Värl­dens Ende arbe­tar sam­tids­kom­men­te­rande och mul­ti­me­di­alt. Här gestal­tas en kryp­tisk till­varo präg­lad av osäkra arbets­vill­kor och brist på mening med hjälp av film­klipp, masker, upp­läs­ningar, auten­tiska arte­fak­ter från städ­jobb och stulna och inspe­lade ljud. Detta audi­o­vi­su­ella debat­tin­lägg på tema arbete och mot­stånd sät­ter fing­ret på en av vår tids mest brän­nande frå­gor: är allt i sin ordning?

Country Noir - utkan­ter, nor­ma­li­tet och lit­te­rära spel­plat­ser.

Hur gestal­tas social utsatt­het och per­son­skild­ringar lit­te­rärt? Tra­di­tio­nellt sett råder en anta­go­nism mel­lan lands­ort och stor­stad, i fik­tion och i verk­lig­het. Vilka bil­der kläs i ord, av vem och på vil­ket sätt? Anneli Jor­dahl har genom sitt för­fat­tar­skap berört frå­gorna och leder här sam­ta­let mel­lan för­fat­tarna Ola Nils­son (Äng­larna, Hun­darna, Kär­le­ken göm­mer min­net) och Anna Ring­berg (Boys).


Lit­te­rär kos­me­tika?

Vad hän­der när all lit­te­ra­tur jäm­ställs och hie­rar­ki­erna luck­ras upp? Ris­ke­rar lit­te­ra­tu­ren att redu­ce­ras till enbart ett attri­but, ett red­skap i vårt iden­ti­tets­ska­pande? Kan man tala om lit­te­ra­tur i ter­mer av fint och fult på ett annat sätt än som två mot­po­ler? Till­sam­mans med inbjudna gäs­ter anord­nar Avant kul­tur­för­e­ning ett sam­tal kring det de valt att kalla kul­tur­re­la­ti­vis­mens paradox.

På Stora Tea­tern klockan 11-01. Entré 100 kronor. Observera att entrén är frivillig. Läs mer om festivalen här.