Bagels – mer än bara ett bröd med hål i

Några gånger per år återvänder Elizabeth till sin hemstad New York. Här tankar hon inspiration och glädje som hon sedan tar med tillbaka till Göteborg. På Teatergatan, parallellt med Avenyn, hittar du hennes bit av det stora äpplet i form av Jimmy & Joan's New York.

Att vara An Englishman in New York har nog sina utmaningar, men att vara A True New Yorker i Göteborg har möjligen desto fler.

Elizabeth äger och driver Jimmy & Joan's sedan tre år tillbaka och sedan start har hon velat dela med sig av en genuin helhetsupplevelse som andas New York inifrån och ut. Den lilla lokalen på Teatergatan är omsorgsfullt inredd med allt från val av väggkulör till porslinet som dukas upp kring bardisken – allt för att inramning och atmosfär ska ta dig över Atlanten utan att behöva resa.

För den oinvigde kan bagels verka vara som vilken brödbit som helst, men har du en gång varit i New York, eller för den delen besökt den lilla bagelshopen nära Valand, har du lärt dig att den är så mycket mer än så. Deg som fått kalljäsa över natten och kokas innan gräddning ger en både frasig och seg upplevelse som är både matig och lyxig.

För att kunna erbjuda sina gäster just den sanna bagel-upplevelsen har Elizabeth kämpat hårt. Idag samarbetar hon med ett mindre bageri som hjälper henne att ta fram hennes bagels, och nu inväntar hon nästa steg i processen, att skala upp och kunna erbjuda sina bagels i fler sammanhang än i den lilla butiken i Göteborg.

– Alla våra bagels fylls med samma innehåll, det vill säga med kvalitet, berättar Elizabeth. Allt från de noga utvalda bifftomaterna som vi skivar här varje dag, till hemgjord cream cheesen och omelette, som bland annat serveras i The Soho Standard, tillsammans med magisk kallrökt Savolax.

En gång om året laddar Jimmy & Joan's upp för Thanksgiving och serverar en bagel som fylls med deras saftiga och färska kalkon, äkta stuffing från New York. Hela härligheten doppas sedan i en skål fylld med gravy, alltså den oumbärliga såsen som hör en äkta thanksgiving-middag till.

Självklart bör även ställets omtyckta cheesecake omnämnas i sammanhanget. Just den genuina NY-upplevelsen som återfinns hos Jimmy & Joan's är något som uppmärksammats av bland annat CBS och The New York Time Food Section när de gjorde ett inslag om bagels utanför New York.

– Även den får ta sin tid, skrattar Elizabeth. Den bakas i låg temperatur under två timmar och toppas med en härligt fyllig blåbärssylt, precis som när min mamma bakade den när jag var barn.

Bagelshoppen på Teatergatan är liten men naggande god och när samtliga stolar kring disken upptas av besökare fylls lokalen av gemytligt sorl, och då är det svårt att tro att man är någon annanstans än just i New York.