Bengans fik blir till Fyrens ölkafé

Bengans fik blir till Fyrens ölkafé

Susanna Y Håkansson, Thatsup
Susanna Y Håkansson

Få platser har betytt lika mycket för Göteborgs rika musikhistoria som Bengans. Kulturinstitutionen fungerar både som skivbutik, scen och mötesplats och har gjort så i många år. Nu får de klassiska lokalerna ett lyft. I november tar Emma Jonsson och Jenniann Johannesson över serveringen i egen regi. Fiket byter namn till Fyrens ölkafé och duon vill göra scenen ännu bättre och höja stämningen ytterligare.

Från 1943 fram till mitten på 80-talet låg biografen Fyren högst upp på krönet vid Stigbergstorget. Som en hommage till platsen och svunna tider så blir Bengans fik nu till Fyrens ölkafé. Scenen, som hittills bara använts för arrangemang några gånger per år, kommer nu hamna mer i fokus. Emma och Jenniann är båda engagerade i Göteborgs musik- och klubbscen och har bland annat redan jobbat med bokningar och arrangemang på Bengans tillsammans i flera år. Nu tar duon över serveringen och scenen helt, medan övriga gänget satsar mer fokuserat på skivbutikerna.

Bengans är helig mark
Emma och Jenniann är måna om att Fyrens ölkafé ska vara en välkomnande plats där det är lätt att känna sig hemma. De är väl medvetna om att Bengans är helig mark för många, inklusive dem själva, och några drastiska förändringar kommer inte ske i lokalerna. Dryckesmässigt ska ölkaféet främst fokusera på lokal öl och samverka med matproducenter i närområdet.

– Just nu har vi ju ett stort urval av lokala ölsorter från Stigbergets, Majornas bryggeri med mera. Vi samarbetar med Bullen och Brödet från Masthugget och försöker hålla mycket av det vi säljer från lokala producenter. På menyn är allt vegetariskt eller veganskt och vi kommer lyfta allt detta ännu mer på Fyren, berättar duon för GP.

Fyrens ölkafé inväntar just nu serveringstillstånd, men hoppas på att öppna upp serveringen under november.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.