Bill – en krogräv med många ess i ärmen

Under ett yrkesliv hinns det med mycket. I synnerhet när det startat tidigt, sträckt sig över kontinenter och inneburit arla morgnar och nattsudd. Standard för någon i krogbranschen, vardag för kocken Bill Svenningsson som numera hittas i köket på nyöppnade Löfqvist å Vi i Arkaden.

Den 11-årige Bill Svenningsson började bli matintresserad och som fjortonåring klev han ombord på båtkrogen Åtta Glas, förtöjd vid Kungsportsplatsen i Göteborg, och fick jobb som nisse. Efter att ha diskat sig upp i hierarkin, vidare in i kallskänken, kom han till slut in i köket och närmade sig kockyrket.

Mycket vill ha mer, och Bill ställde in siktet på jobb utomlands. Det innebar dock en del förarbete eftersom jobb i utlandet krävde betyg. Snabbaste lösningen fanns på Barken Viking, där Bill läste en ettårig utbildning till sjöfartskock. Därefter skaffade han sig de klassiska grunderna under två år uppe på Park Aveny och sedan var det äntligen dags att mönstra på ett fartyg som faktiskt seglade och inte låg förtöjd i hamn, dessutom i Persiska Viken.

Bill har varit både här och där, jobbat till havs och på land, i Aspen Colorado och på en ö i Karibien för att bara nämna några destinationer.

– Svenskar har ett gott renommé utomlands, är ganska duktiga och skötsamma, framför allt lojala. Då är det lätt att få jobb, säger Bill. Det säger en del om nämnd kock, där erfarenheten är ordentligt gedigen.

Herr Svenningsson är något av en kändis i krogsvängen och under 90-talet duggade inbjudningarna tätt till diverse events, premiärer och andra göttigheter. För den som minns restauranger som Farbror Hjördis och Amanda Boman, är detta blott två av de kreddiga ställen där Bill byggt upp både gott rykte och en trogen skara stammisar.

- Det är säkert 50-60 trogna gäster som hängt med mig hit, de avlöser varandra och hänger oftast framme i baren, berättar Bill.

På tal om stammisar är det ett helt gäng som följt med Bill från Sandberg/Månsson, där han faktiskt haft sin längsta anställning någonsin, till Löfqvist å Vi. Som de flesta inbitna krogrävar och barhoppor hittas de ofta sittandes i baren i anslutning till det öppna köket, nära till pass för att slänga käft med Bill Svenningsson.

Social är bara förnamnet, och sitter du i baren är det svårt att värja sig eller att ens låta bli att kasta sig in i den ibland råa men ack så hjärtliga jargongen som råder i personalen, likväl som mellan gästerna.

– Det är ju svårt att lägga av att jobba när man är i den här branschen. Jag kan gott och väl tänka mig att köra här i femton år till. Nu kan jag jobba mer avslappnat och njuta av den sociala biten, säger Bill Svenningsson.

Läs mer om Löfqvist å Vi