Floriography - ett glömt språk väckt till liv

Blomsterspråket är troligen bortglömt bland de flesta, men känns möjligen igen bland obotliga romantiker. Med hjälp av svenske formgivaren Nicklas Hultman kommer blomsterspråket återigen till liv i en utställning på Göteborgs Botaniska Trädgård.

Under den viktorianska eran satte Drottning Viktoria och hennes överklasspolare en stark trend, och med hjälp av blommor kunde de i hemlighet kommunicera om kärleksaffärer och delikata ämnen. Nu har du chansen att ta del av språket i uppdaterad version i Nicklas Hultmans foto-utställning.

Nicklas Hultman, svensk formgivare bland annat utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, visar sin utställning Floriography på Göteborgs Botaniska Trädgård. Hultman har haft flera utställningar runt om i världen och har också deltagit på Liljevalchs vårsalong. Han har även deltagit i flera publikationer och gjort musikvideor för bl.a. Jay Jay Johansson.

– Mamma var florist så jag har vuxit upp bland blommor. Jag har länge haft blommor som mitt ”material” och sedan jag flyttade hit, till Shanghai har det blivit tydligare eftersom tillgången är så oändligt mycket större här, säger Nicklas.

Bilderna i utställningen är en mix av stökiga blomstermarknader runt om i Asien och blomsterporträtt. De 15 fotografierna som ställs ut är en snegling mot Robert Mapplethorpes mer porträttliknande stil. Dock är fotografierna i Nicklas egen unika stil, där han jobbar med bild-i-bild.