Gatufestivalen Hela Dagen Lång intar långgatorna

Långgatorna är ett nav för kultur och Göteborgs mest mytomspunna områden, i Sverige liksom internationellt. Den 4 juni är det äntligen dags för områdets stora dag – gatufestivalen Hela Dagen Lång. Efter två års pandemipaus fylls gatorna återigen av musik, mat och fest.

När The Guardian listar Europas tio coolaste stadsdelar hamnar Långgatorna i Göteborg högst upp – med särskild hänvisning till den årliga gatufestivalen Hela Dagen Lång. Tidningen beskriver festivalen som “the closest thing Sweden has to Notting Hill Carnival”. Den 4 juni är Hela Dagen Lång äntligen tillbaka.

– Efter hela karantänen lång kommer de populära gatorna Andra och Tredje Långgatan för fjärde gången sätta staden i gungning. Snart är Notting Hill Carnival det närmaste London har till Hela Dagen Lång, säger initiativtagaren Damon Navandi med ett skratt.

För många göteborgare är det en kär tradition att inviga sommaren med festivalen på långgatorna. Precis som tidigare år kommer gatorna fyllas av musik, streetfood och festsugna sommarfirare. Vissa dj:s och food trucks återkommer årligen och många som har besökt festivalen har sina favorithörn, baserat på vilken musik de gillar bäst. Damon betonar att festivalen är ett samskapande av folket och att alla är välkomna, både som gäster och som medverkande.

– Det är en folkfest – av och för alla som vill. Det är helt gratis att medverka, som gäst men även som deltagare, till exempel med försäljning av mat och dryck, loppis, spelning av musik, liveband eller dans, ja lite vad som helst! Ett år hade vi ett gäng pensionärer i samma kör på väg till sin rep-lokal som stannade till och uppträdde spontant sida vid sida av ett rejv-tält, minst sagt succé! Sånt är underbart att vara med om.

Damon Navandi är initiativtagare till Hela Dagen Lång. Foto: Sofia Andersson

"Det är ett passionsprojekt helt utan vinst"
Områdena kring långgatorna bär på en rik historia av gatufestivaler. Redan för 15 år sedan drog ett antal verksamheter i området ihop en kvartersfestival, då i mindre skala. Sedan 2017 står Hela Dagen Lång för den populära årliga traditionen. Evenemangsområdet har, liksom tidigare år i samma regi, tillstånd för festen. Det innebär till exempel parkeringsförbud, trafiksäkerhet och att toaletter och sopkärl placeras ut.

– Det är viktigt att allt finns på plats. Vi gör allt för att skapa en trygg festival och har ett gott samarbete med berörda myndigheter. Det är också viktigt att festivalen fortsätter vila på sin spontana historia och är ett verk av folket, det ska inte bli kommersialiserat. Festivalen är ett passionsprojekt som pågår helt utan vinst.

Under två år satte pandemin festivalen på paus. Damon tror att suget efter att samlas, dansa och insupa långgatornas och festivalens atmosfär är större än någonsin nu.

– Det finns alltid en hunger för gatufester här, och nu efter pandemin behöver vi ge liv och glädje till staden och oss själva som aldrig förr. Förhoppningen är att befästa vad som kändes som en organisk och kravlös dagsfest, precis som den senaste festivalen 2019. De två år som passerat trycker än mer på vikten av att fira in sommaren 2022 ordentligt. Vi ses på långgatorna!