Göteborgs dans- och teaterfestival firar 30 år

Den sista veckan i augusti är det dags för Göteborgs dans- och teaterfestivals 30-årsjubileum – ett firande som markeras med ett fullspäckat program där både världsartister och nya, lokala stjärnskott uppträder.

Med ambitionen att spana på internationell scenkonst och samtidigt vara en mötesplats för artister, branschfolk och publik har Göteborgs dans- och teaterfestival under 30 år bjudit på föreställningar, workshops och samtal. Årets jubileumsfestival inleds med en världspremiär där de holländska stjärnkoreograferna Imre & Marne van Opstal låter Göteborgsoperans Danskompani möta musikern och kompositören Anna von Hausswolff på scen. Därefter väntar massor av gratis utomhusakter med artister och kompanier från hela världen.

– Vi är oerhört glada att få fira scenkonsten tillsammans med våra partnerscener och publiken i Göteborg och Västra Götaland. Den här jubileumsupplagan blickar tillbaka och spanar in i framtiden. Men framförallt är den nu. För scenkonst är livekonst och bara i mötet mellan artister och publik, tid och rum kan ögonblickets upplevelser uppstå, säger Martin Hansson, festivalchef.

Festivalen arrangeras den 23–31 augusti på flera olika scener i Göteborg, däribland Göteborgsoperan, Göteborgs Stadsteater, Lorensbergsteatern och Stora Teatern.