Kebaberia kör tight koncept från grunden

Många krogar bygger på familjeföretagande, och för nyöppnade Kebaberia på Vasagatan är det just familjen som satt grunden till detta snabbmatsställe. Sedan mars 2019 levererar familjen Yuksel sitt renodlade koncept som gaturestaurang mitt i city.

Familjen Yuksel kom till Sverige under 1980-talets första hälft, och sedan dess har de drivit ett helt gäng restauranger i och runt Göteborg. I drygt 22 år låg familjens kanske hittills mest kända ställe Kebab & Grillhouse på numera Kebaberias adress på Vasagatan, en hattrullning från Avenyn och Valands hållplats.

Från att ha serverat i stort sett allt du kan tänka dig i snabbmatsväg har Kebaberia tagit ett ordentligt steg mot renodling och modernisering. Tillsammans med hypade designbyrån Stylt i Göteborg, har ett tydligt koncept jobbats fram. Allt från inredning, logga och förpackningsmaterial till hemsida och meny har fått en tydlig visuell linje.

– Alla röriga matbilder har plockats bort från menyn och ersatts med visualiserande teckningar av maten du kan beställa, allt för att förenkla och göra det tydligare för gästen, säger Suleyman Yuksel, ägare av Kebaberia.

Menyn bygger på medelhavsländernas mattradition och precis som namnet antyder är det kebab som är ställets huvudsakliga inriktning. Svenskt nöt- och kycklingkött mals, kryddas och grillas på plats och serveras på spett eller som skuren kebab ihop med ris eller pommes. Som en del av det egna varumärket har Kebaberia tagit fram såser och kryddblandningar som också dessa lagas från grunden utifrån nedärvda familjerecept. Vissa av produkterna kan till och med köpas i ett gäng utvalda matvarubutiker.

Pappa Necat, tillika grundare av dåvarande Kebab och Grillhouse, har gått i pension och lämnat över till sönerna, där Suleyman står för driften.

– Det känns fantastiskt kul att fortfarande vara kvar i samma lokaler där min pappa en gång började, men att nu göra det på vårt sätt och dessutom till en uppdaterad version känns grymt, säger Suleyman.

Dagens gäst är överlag mer påläst och krävande, vilket gör att ställen behöver leva upp till dessa förväntningar av kvalitet, utbud och upplevelse.

– Vi märker bland annat av en allt större efterfrågan på hälso- och miljömedvetet anpassade rätter och vi har valt att bygga en stor del av vår meny kring just dessa rätter. Veganska alternativ finns naturligt i vår mattradition och här hittar både hungriga arbetare och hälsomedvetna gäster något som funkar, säger Suleyman.