Gustav Knutsson och Niclas Yngvesson är duon bakom Bhoga. Gustav Knutsson och Niclas Yngvesson är duon bakom Bhoga.

Krögaren på Bhoga: "Begränsningen blir en inspiration"

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Efter närmare två års renoveringar har Bhoga åter slagit upp portarna på Norra Hamngatan 10. Med säsongens råvaror i fokus skapar Gustav Knutsson och Niclas Yngvesson levande avsmakningsmenyer i nordisk stil. Siktet må vara inställt på att återfå den Michelinstjärna man kunde stoltsera med innan renoveringen, men glöm allt vad stelt och stramt heter – istället vill man vara en lättillgänglig och avslappnad version av finkrog.

Den skandinaviska inriktningen genomsyrar såväl miljön som matlagningen på Bhoga, som i ljust inredda lokaler serverar 5-, 7- och 9-rättersmenyer på säsongens just nu bästa råvaror. För återvändande gäster väntar både igenkänning och en del nya inslag. Grundtanken – att erbjuda innovativa smaker på bra råvaror från lokala leverantörer – är densamma, medan uttrycket är friare och mer avslappnat. 

– I grund och botten är det samma koncept som tidigare; vi utgår från närproducerade produkter från folk som vi känner och har en relation till. Just nu håller vi på att växa in i nya Bhoga, men framöver kommer matlagningen vara ännu friare. Det dyker upp nya leverantörer som inspirerar oss till nya idéer, och vi har även ny personal som bär med sig sina egna influenser. När alla involveras blir uttrycket nytt, vilket känns roligt. Vi har redan fått en del återkommande gäster och det är just det vi vill vara framöver: en lättillgänglig och publik plats dit man kan komma ofta, säger Gustav Knutsson, ena delen av krögarduon bakom Bhoga.

Kreativt tack vare säsongernas begränsningar

Mat- och dryckesmässigt vill man ge gästerna en överraskande upplevelse som också öppnar ögonen för nya råvaror. Detta genom att kombinera tillagningsmetoder och smaker som man inte stöter på så ofta, med svenska ingredienser som gästen själv kan få tag på. 

– En av de vanligaste kommentarerna vi får är “Vad är det här och var får man tag i det?”. Vår förhoppning är att på sikt inspirera fler att välja lokala och ekologiska produkter även på hemmaplan.

Att låta säsongen styra menyn, och således byta ut den mer ofta än sällan, har både fördelar och nackdelar, menar Gustav Knutsson.

– Det är en hel del jobb med att ständigt förnya menyn, men det är också det som är så roligt, både för oss och för gästen. Vi behöver hela tiden utmana oss själva och tänka kreativt, och begränsningen blir en slags inspiration. Den största fördelen är att vi kan använda färska råvaror som smakar så mycket bättre, samtidigt som vi slipper långa transportsträckor.

Siktar mot stjärnorna

Bhoga belönades 2014 med en stjärna i Guide Michelin, vilken de förlorade i samband med nedstängningen under renoveringen. Målet är dock att så fort som möjligt återfå sin status som stjärnkrog. 

– Vår ambition är absolut att få tillbaka Michelinstjärnan, förhoppningsvis redan till nästa års utdelning. Det är riktigt kul att det just nu finns ett gäng stjärnkrogar i Göteborg, särskilt som det lockar fler matintresserade besökare till stan.

En annan plan för 2026 är att utöka öppettiderna och börja servera lunch, som även den ska kännas både lyxig och tillgänglig.

– Som det ser ut just nu kommer lunchen bestå av en stor à la carte-meny med allt från snacks och förrätter till varmrätter, ostar, desserter och kaffegodis, så att man kan välja att bygga en hel femrätters eller bara komma förbi på en huvudrätt. Kanske blir det även återkommande teman och större bordsserveringar som är lite mer åt sharinghållet, men inget är skrivet i sten ännu. Men grundtanken är att alla ska känna sig välkomna, även dem som inte kommer hit kvällstid.

I dagsläget håller Bhoga öppet för middag från tisdag till lördag, och lunchen väntas dra igång i början av nästa år. Huruvida det blir en stjärna i Guide Michelin eller inte får vi sannolikt svar på till sommaren, men att Bhoga är en av Göteborgs just nu hetaste restauranger råder ingen tvekan om.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.