Legendarisk partyinstutition firar 15 år - grundaren tackar för sig

Stans mest mytomspunna innergårdsklubb, Backyard, fyller 15 år och firar med kaosartad jubileumsfest. Inhyst på kroginstitutionen Magnus & Magnus har stället varit med om galet mycket, och den som troligen sitter inne på några av Göteborgs stökigaste stories är mannen, myten och krogprofilen Magnus Gunnarsson själv. Med en gyllene fjäder i hatten lämnar han nu över ägarskapet till Misho Angelovski.

Gunnarsson är full av historier och galna idéer. Efter att ha jobbat på några av Göteborgs mest välkända krogar, bland annat Mannerströms legendariska restaurang Johanna, tyckte han att det saknades lite galenskap i stadens krogsväng. Tillsammans med polaren Magnus Plantén började han i skissa på konceptet kring Magnus & Magnus, ävent känt som M2, som öppnade 1998. Med en stjärnkock i köket fick restaurangen snabbt gott rykte. Jonas Mattson, Göteborgs event-profil, hjälpte till med att lotsa stora namn till krogen.

På den tiden var numera krogtäta Magasinsgatan relativt anonym.

- Man körde praktiskt taget häst och vagn här utanför, säger Gunnarsson.

Med höga ambitioner och en idéspruta som Gunnarsson lade man krut på varje detalj, från meny till interiör. Från början fanns det till exempel ett loft ovanför entrén, där gästerna gavs möjligheten att ligg-äta. Ett par år senare tillkom utomhusbar och dj-bås bland kullersten och planteringar. Här föddes Backyard.

Krogen har samlat på sig många anekdoter sedan dess. Som när Bruce Springsteen fick smugglas in genom soprummet efter att ha vinkat till sina fans från hotellrummet på Elite Plaza. Eller som när Sir Paul McCartney ringde upp Gunnarsson i egen hög person och skällde ut honom efter att ha blivit serverad ett, enligt McCartney, uselt årgångsvin. Att Gunnarsson slutligen länsade sin privata vinsamlig för att få tag på önskad Bordeaux, visserligen en rätt ”sopig årgång”, var inget han nämnde för McCartney.

När Magnus Gunnarsson får frågan hur han har orkat driva en av Göteborgs mest karaktäristiska krogar i femton år, ler han.

- Hade jag inte haft lyxen att få vara med om alla galna upplevelser genom åren så hade jag sålt för länge sen, säger han.

Nu lämnar han efter sig en tung mantel att axla. Nya ägaren Misho Angelovski kommer att behålla M2 precis som det är idag. Däremot får bakfickan Bara Magnus en ny kostym och blir till en bar-lounge med tyngdpunkt på socialt mingel.

Avslutar med brakfest
Den 30 januari lämnar Gunnarsson över med en rejäl brakfest som fått namnet Psykos. För att så många som möjligt ska kunna vara med och fira har Världskulturmuséet valts ut som festplats. Här dyker flera välkända dj:s upp, såsom Demonica, Dimitros, Anti och Atmos som kört beryktade rave-fester i skogarna runt Göteborg. Man kommer även att träffa på gästande figurer som synts på M2 och Backyard genom åren.

Själv planerar Gunnarsson att lämna festen när den är på topp. Det blir på sätt och vis symboliskt, tycker han, att lämna över partyhatten till Misho Angelovski när Backyard är i sitt esse.

- Jag tänker att jag sticker mitt i festen, när den är som allra stökigast, runt ett-snåret. Då lämnar jag bokstavligen när det är som allra bäst, säger Gunnarsson och ler stort.

I slutet av februari har han sitt sista inplanerade krogjobb. Därefter sticker han till Sri Lanka för att tillbringa tio dagar i total tystnad i ett buddistiskt munkkloster. Det kan vara svårt att tro om festprissen Gunnarsson, men Misho Angelovski bekräftar att det är receptet på att orka jobba som de gör. Gunnarsson introducerade Mindfullness för honom och resten av restaurangfamiljen på M2, något han rekommenderar till alla. Kanske är det just det hela Göteborg kommer att behöva efter Psykos den 30 januari.

Till sommaren kör Backyard på som vanligt igen.

Läs mer om festen på Facebook