Medveten shopping och personliga presenter hos Montern

Tänk bortom de uppenbara stråken och de stora butikskedjorna - Göteborg har mer att ge än mainstream-mode och tillrättalagda trender. För den som söker sig utanför citykärnan finns guldkorn att finna. I butiker som Montern kan du handla prylar, presenter och produkter där små och nyetablerade brands värnas.

Bakom designbutiken, med utsikt över Vasaparken, hittas paret Denise Addario och Olof Larsson som båda har bakgrund inom kommunikation- och webbrelaterade yrken. Till en början fanns Montern enbart just på nätet, men snart tog butiken fysisk form då lokalen, allt för charmig för att säga nej till, blev ledig.

- Vi hade länge haft en dröm om att dels hitta ett sätt att kombinera våra kompetenser, dels en längtan efter att bygga upp en egen verksamhet från grunden, berättar Denise.

Det gemensamma intresset för design och formgivning, samt en vision om att bredda utbudet av alternativa produkter på marknaden ligger till grund för Monterns koncept. Mycket, för att inte säga allt, styrs av magkänsla när det handlar om butikens urval, där hänsyn till miljö och schyssta villkor också spelar stor roll. Bland varumärkena hittas exempelvis Göteborgsbaserade Vakinme som tillverkar helt naturliga och ekologiska hem- och hudvårdsprodukter, och från Klyfta Keramik i Borås hittas lekfulla och innovativa bruksföremål.

- Även utvald design från Europa hittar hit, och nu till hösten tar vi in ett italienskt väskmärke, IF Bags, som vi blir ensamma i Sverige om. Väskorna är tillverkade för hand och är gjorda helt i veganskt läder, berättar Olof.

En dynamisk butik med personligt bemötande och iögonfallande produkter av det mer otippade slaget är karaktärsdrag som Montern vill erbjuda, och för grannarna i huset har butiken redan blivit en skattkista av roliga presenter och annorlunda accessoarer. Grannkrogen Levantine handlar till exempel sina handtvålar i butiken.

- Det roligaste vi vet är när kunderna kommer in och hänger, tar en kopp kaffe och handlar med sig en rolig pryl till sig själv eller en present. Det är kul att kunna vara ett lokalt alternativ, och härligt att bidra till att staden sprider ut sig, ge Göteborg lite Köpenhamnsfeeling, säger Denise.

Inför hösten kan vi räkna med fler trevligheter i butiken, med allt från lakritsprovningar och shoppingkvällar till vernissager och workshops.

Mer information: Montern