Nu ska Göteborg bli mer självförsörjande – i alla fall om Mikrogården får som de vill. Deras lokala grönsaker från Gamlestaden når både restauranger och butiker runt om i Göteborg.
I lokalerna i Gamlestaden sysslar Mikrogården med vad de själva beskriver som “vertikal odling av mikrogrönt”. Här sker all produktion, från blötläggning av fröer till pack och transport till restauranger och butiker i Göteborg. Miljötänket går som en röd tråd genom hela verksamheten, inte minst tack vare Mikrogårdens miljövänliga leverans med lådcykel till restauranger som Sjöbaren Haga och till Feskekörka.
Ibland behövs dock ingen längre transport. Tillsammans med Odlingsbolaget Svalan har nämligen Mikrogården även odlingar på taket till Clarion Hotel Post och VRÅ, där odlingssäsongen drar igång i början av våren.
Nyligen flyttade Mikrogården och Odlingsbolaget Svalan även in i ett nytt växthus på Hisingen, som värms upp med spillvärme från ett datacenter. Än så länge har de provodlat bland annat blommor, örter, meloner, ingefära och citrongräs, och tanken är att jobba tätt tillsammans med restauranger och andelskunder för att kunna erbjuda exotiska varor året runt.