Nefertiti nyöppnar med festivalvibbar hela sommaren

Vi är många som hängt på Nef genom åren och hur långt tillbaka dessa år sträcker sig är det nog ingen som riktigt har koll på. Musiken, spelningarna, klubbarna och stämningen sitter i de välvda tegelväggarna en halv våning under jord och här har det dansats, jammats och svettats under otaliga konsertkvällar. Gänget som nu tar över ägarskapet av Göteborgs kanske mest omtalade ställe är en samling arrangörer, artister och krögare som alla brinner för Nefertitis fortsatta existens.

För att driva en krog, eller är det kanske en klubb, i Nefertitis kaliber krävs en hel del erfarenhet inom ett stort antal områden. Det har profilerna som nu står bakom Nef, och tillsammans bildar de en stark kropp av artistbokare, krögare, illustratörer och klubbarrangörer. Samtliga har gått in i projektet med en stor dos passion och allihop är extremt personligt engagerade i konceptet. Den 20 maj öppnade man äntligen upp dörrarna.

– Vi har byggt vidare på själva hjärtat och kärnan av Nefertitis verksamhet, men vidareutvecklat konceptet och höjt kvaliteten. Vi anser att Nefertiti skulle kunna utgöra ett viktigt nav i Göteborgs kulturliv, där allt från konstutställningar, teater, workshops, livekonserter och eventklubbar samsas under ett tak, riktat till en bred och heterogen målgrupp både vad gäller ålder, kön och etnicitet. Vi vill bryta mot Göteborgs ganska segregerade syn på uteliv, där alla unga ska gå till ett ställe, de äldre till ett annat och så vidare, säger Patrik Lundin, en av delägarna, som tidigare bland annat drivit sommarklubben Colors.

Får en rejäl omstart

Att ta över ett ställe som Nefertiti innebär både ett stort ansvar och en tydlig målbild. Ansvaret innebär att verksamheten under lång tid haft stor betydelse både för göteborgarna såväl som för en mängd olika artister, och att man lyckas jobba upp förtroendet som klubb och musikscen så som den en gång var.

Samtidigt känner de nya ägarna att det är viktigt att stället får ny luft under vingarna så att det kan lyftas till ytterligare nivåer. Under de senare åren kom Nefertiti att hamna i gamla hjulspår och ambitionen är att nu ge stället en rejäl omstart. Lokalerna har genomgått en omfattande, men mycket omsorgsfull, renovering vilket gör att det fortfarande går att känna igen sig. Baren har fått en ny och mer passande placering och ett rengöringsarbete av rang har genomförts, för att bara nämna något.

Storsatsning på matkonceptet

Nefertiti har nog aldrig varit känt för sin mat, men detta blir det nu ändring på. Stället har stark förankring i den afroamerikanska musikfåran med jazz, blues, soul och hiphop och även köket kommer att präglas av detta. Smakinfluenserna kommer från New Orleans och Louisiana, men med en svensk touch och under sommaren kommer gästerna få uppleva streetfood som funkar perfekt till något välkylt i glasen. Kockarna flyttar ut till en grillstation med bar i anslutning. Utomhusscener, festivalbord och ett helt gäng härliga överraskningar är inplanerade.

– Vi hoppas stenhårt på lättnader för konserter utomhus och kommer då att bygga en konsertscen på uteserveringen, som vi redan har planlagt och sökt tillstånd för. Så vi är good to go så fort vi får! Både jazzentusiasterna och de urbana klubbgästerna kommer att få sitt, säger Patrik Lundin.