Sagolik verklighetsflykt hos Rumi

Hösten är som gjord för mysiga stunder, biobesök och middagar med levande ljus. En verklighetsflykt av något slag gör att kontrasten mellan ljusa sommarnätter och stundande vintermörker inte blir fullt så betungande. På restaurang Rumi kliver du in i något av en saga, där du för en stund kan uppleva en annan värld.

Att gå på bio är ett vedertaget knep att ta till när tillvaron blir väl vardaglig. Men det finns andra sätt att förgylla tillvaron på.

Några steg in på Fjärde Långgatan döljer sig en annan värld, fjärran från blöta löv och regntunga skyar. Bakom restaurangens tunga mässingsdörr möts man av mustiga färger, ornamentik och doftfrestelser från köket. Just den något tunga dörren mellan gatan och världen innanför är ett i allra högsta grad medvetet val.

- Genom att dra tag i dörrhandtaget blir du medveten om att du faktiskt är på väg att för en stund lämna Göteborg och istället ge dina sinnen lite nya och annorlunda intryck. Som när man går på bio och kopplar bort hjärnan ett litet tag, säger Soheil, ägare till Rumi.

Restaurangen med de orientaliska vibbarna serverar inte persisk mat, utan Rumi-mat, brukar personalen säga till sina gäster. Maten har helt klart tydliga persiska inslag, men det är viktigt att komma ihåg att alla har sin personliga uppfattning om hur en viss slags mat smakar och upplevs, beroende på vem som lagar den eller var man har provat den tidigare.

- Hos oss på Rumi vill vi gärna förmedla den avslappnade och familjära stämning som råder här till våra gäster. Här arbetar jag, min pappa och ibland min syster, och i köket lagas maten av nära vänner till familjen. Rumi är helt enkelt ett ställe med hög mysfaktor, säger Soheil.

Mer information: Rumi