Suggan Vinbar: Från Way Out West till Majornas nya pärla

Efter lång väntan har Suggan Vinbar äntligen kastat upp sina dörrar i den legendariska lokalen på Karl Johansgatan 58 – och de tre kompisarna Felicia Nordström, Adrian Persson och Mustafa ”Musse” Sen är taggade.

Det var inte första gången tankarna snurrade kring att förvärva lokalen, som tidigare var hem åt den berömda Gyllene Suggan – Majornas sista bordellkrog. Efter ett par år i köken fick trion bakom nyöppnade Suggan Vinbar äntligen chansen att göra stället till sitt eget – och det var med perfekt tajming. Felicia, som tidigare har drivit Restaurang Felicia och nu Ginas Bistro, och Mustafa, en erfaren kock från Stockholms krogscen som jobbat på bland annat Vina, Nektar och Astoria, bildar tillsammans med Adrian Persson ett kreativt och passionerat entourage i köket.

Den klassiska frågan: Hur känns det?
– Det känns som att kliva in i en stor och kärleksfull restaurangfamilj, där stöd och värme står i fokus. Alla i området är superglada över att vi äntligen har öppnat och det skapar en fantastisk synergieffekt. Vi siktar på att sätta Majorna på den kulinariska kartan!, säger de med ett leende.

Resan till öppningen har varit lång, och ärligt talat minns de knappt själva hur det gick till. Men det hela tog sin början för många år sedan när de träffades i Slottsskogen på Way Out West, där Felicia arbetade sida vid sida med sin pappa Mats Nordström. Mustafa huserade sedan några år tillsammans med Mats och Felicia på olika restauranger, där drömmen om en kvällskrog tog form.

Hur beskriver ni Suggan?
– Atmosfär, vin, mat. Stämningen är det viktigaste; utan den kollapsar allt annat för oss, utbrister Felicia.

De strävar efter att skapa en destination för vinälskare, där gästerna känner sig som hemma utan förväntningar på uppstyrda mat- och dryckeskoncept.

– Du ska kunna komma hit och vara jättehungrig, medelhungrig eller bara lite hungrig och hitta något som passar dig för en schysst peng. Detsamma gäller vinet, fortsätter Musse.

Menyn kommer därför att vara mångsidig och inspirerad av Nordeuropa med svenska råvaror ackompanjerat av klassiskt hantverk. De strävar efter att arbeta med det som naturen ger dem och därför kommer de att börja preservera bland annat äpplen från Musses mammas trädgård. Det enda de vet är att de inte kommer erbjuda något asiatiskt eller indiskt på menyn. Det vore ju dumt att inte utnyttja vårt fantastiska utbud av fisk och skaldjur, menar de.

Trion känner en stor respekt och stolthet för det de gör, och trots sin imponerande vinkunskap är de ödmjuka och önskar att vara tillgängliga för alla.

– Om en gäst frågar om ett specifikt vin eller region, så kan vi det, säger Mustafa och skrattar. Vi vill att det ska vara kul att jobba, kul att komma till oss och att kunna leverera en vassare nivå utan att det ska upplevas som pretentiöst.